Teknologji

A mund të ndihmojnë teknologjitë e reja në shmangien e Covid-19?

Shkencëtarët dhe ekspertët e shëndetit besojnë se qeveritë duhet të ekzaminojë një gamë të teknologjive të reja antivirale, ndërsa planifikojnë të dalin nga izolimi. Ata thonë se ekzistojnë strategji të tilla që mund të kombinohen për të ndihmuar në shmangien e një kulmi të dytë të infektimit dhe vdekjeve nga Covid-19. Teknologjitë potenciale të dobishme përfshijnë produkte të sapo zhvilluara kundër ndotjes në sipërfaqe, maska për fytyrën, sisteme të reja të dritës ultravjollcë dhe sistemet jonizuese të zbulimit të virusit.
Ekspertët e shëndetit besojnë se planet duhet të formulohen menjëherë për të komisionuar prodhimin dhe furnizimin e një gamë të pajisjeve jetike që do të duheshin për të vendosur ato teknologji, disa si pjesë e një strategjie daljeje dhe të tjerët për të parandaluar një valë të dytë të mundshme pandemike më vonë.
“Çdo teknologji dhe strategji është e aftë të ndihmojë në zvogëlimin e transmetimit të koronavirusit por me vendosjen e një game të tyre, si pjesë e një programi të koordinuar antiviral kombëtar të integruar, ndikimi do të ishte me siguri shumë më i madh,” tha Profesori Kevin Bampton , shefi ekzekutiv i Shoqatës Britanike të Higjienës Profesionale.
Ekspertët shëndetësorë gjithashtu i shohin teknologjitë e reja që shfaqen si armë të rëndësishme kundër pandemive të ardhshme.
“Teknologjitë e reja në zhvillim kanë potencialin për të luajtur një rol shumë të madh për të mposhtur Covid-19 dhe në të vërtetë pandemitë e tjera që pothuajse me siguri do të na kërcënojnë në të ardhmen. Numri i sëmundjeve të reja virale është rritur ndjeshëm gjatë viteve të fundit, shpesh si rezultat i ndryshimit të klimës. Antibiotikët nuk funksionojnë kundër viruseve dhe anti-viralet janë pothuajse jo ekzistente dhe kështu vendosja e teknologjive të parandalimit të infeksionit është thelbësore,” tha William Keevil, Profesor i Shëndetit të Mjedisit në Southampton universiteti i Shkencave Biologjike.
Një mënyrë e re veçanërisht premtuese për të luftuar pandeminë aktuale dhe për të parandaluar kthimin e saj ka të ngjarë të jetë një formë e re e dritës ultravjollcë, e cila aktualisht po testohet në universitetin Columbia në Nju Jork

Sipas të dhënave kjo dritë ka potencial që të shkatërrojë plotësisht praktikisht të gjitha koronaviruset e ajrit. Eksperimentet kanë demonstruar se ajo vret më shumë mbi 99 për qind të viruseve të gripit dhe një përqindje e ngjashme e atyre koronaviruseve që janë testuar deri më tani. Normalisht, drita ultravjollcë është e dëmshme për njerëzit dhe prandaj nuk mund të vendoset në hapësirat e okupuara kur njerëzit mund të ekspozohen. Por kjo formë e re e UV është me një gjatësi vale të konsiderueshme më të ulët e cila nuk mendohet të jetë e dëmshme për njerëzit ose kafshët. Deri më tani, të gjitha rezultatet e testit sugjerojnë fuqimisht se sistemi do të jetë në gjendje të vendoset në një shkallë të gjerë në mjediset ku rrinë njerëzit dhe të mos jetë një rrezik për ta.
Një teknologji tjetër, me aftësinë për të eliminuar një numër shumë të konsiderueshëm të viruseve, është jonizimi dhe hulumtimet e fundit kanë zbuluar se mund të përdoret për të zhvilluar një sistem të lirë, të thjeshtë dhe gjithëpërfshirës, për t’u ofruar autoriteteve të shëndetit publik një shfaqje efektive pandemike ose ri- shfaqjen e sistemit të paralajmërimit të hershëm. Jonizuesit tërheqin grimca të ajrit, përfshirë viruse dhe baktere, të cilat më pas mund të vriten brenda makinerisë. Por duke ekzaminuar viruset e vdekur dhe mikrobet e tjera në fund të çdo dite (ose me të vërtetë më shpesh nëse kërkohet), shpërthimet e reja virale mund të zbulohen mirë përpara se njerëzit e infektuar, ta dinë se janë të sëmurë.

Jonizatorët, pra, kanë potencial shumë të konsiderueshëm për të luftuar pandemitë. Kërkimet shkencore nga Instituti Karolinska në Stokholm dhe në Brazil gjatë viteve të fundit kanë demonstruar aftësinë e tyre jo vetëm për të eliminuar një përqindje shumë të madhe të ndonjë virusi të caktuar, por edhe për t’i zbuluar ato dhe kështu të veprojnë si një sistem i rëndësishëm paralajmërimi i hershëm.
Një iniciativë e re veçanërisht e rëndësishme anti-koronavirus është një nxitje nga Federata e Shoqatave Evropiane e Ngrohjes, ventilimit dhe ajrit të kondicionuar për të inkurajuar kompanitë në industrinë e tyre në të gjithë Evropën të përdorin sistemet e kondicionimit dhe ventilimit duke zvogëluar transmetimin e koronavirusëve në vendin e punës. Tani udhëzime të hollësishme janë nxjerrë prej tyre për zgjatjen e kohës së funksionimit të ajrit të kondicionuar, përmirësimin e qarkullimit të ajrit të freskët, distancimin e personelit, pajisjet për rikuperimin e nxehtësisë, përdorimin e pastruesve të ajrit me cilësi të lartë dhe mënyrën e parandalimit të riciklimit të ajrit të ndotur.
Një nga mënyrat më efektive për të zvogëluar transmetimin viral është qarkullimi i mirë i ajrit me burim të jashtëm. Hapja e dritareve ose të keni një sistem ajri të kondicionuar me të vërtetë efikas.
“Sa më shumë njerëz të jenë në një dhomë ose në një vend pune ose në autobus ose tren, aq më i madh do të jetë rreziku i infeksionit, kështu që ulja e niveleve të densitetit do të jetë thelbësore për muaj që do të vijnë”, tha profesori Bampton.
Një nga mënyrat e pakta për ta arritur atë në zyra do të ishte që qeveria t’u kërkojë të gjitha kompanive të lejojnë të gjithë personelin që janë në gjendje të punojnë në shtëpi. Në të njëjtën mënyrë, kjo funksionon edhe për të lehtësuar transportin publik nga njerëzit e shumtë.
Teknologjitë dhe strategjitë e reja nuk do të ndihmojnë vetëm për të luftuar pandeminë aktuale. Nëse zhvillohen dhe vendosen siç duhet, ato gjithashtu duhet të ndihmojnë në mbrojtjen e njerëzimit nga pandemitë e ardhshme të cilat ka të ngjarë të rriten në frekuencë si rezultat i ndryshimit të klimës dhe faktorëve të tjerë./The Independent/

Më Shumë