Biznes

A do të vendosë Inteligjenca Artficiale se çfarë arome mbajmë ne? Covidi ndryshoi shijet

Para pandemisë, njerëzit nuhasnin ëmbël. Ishin të prirur drejt aromave të frutave, karamelit, që ishte bërë e dukshme në produktet e konsumit si shampo dhe detergjentë.

Nuk është e qartë se çfarë e nxiti pakëndshmërinë për këto.

Ka shenja të një ndryshimi. Pandemia Covid-19 ka ndryshuar mënyrën se si njerëzit duan të nuhasin veten, rrobat dhe shtëpitë e tyre-dhe jo vetëm në Amerikë. Tani njerëzit duan të besojnë se gjithçka që prek është e pastër - madje edhe në mënyrë antiseptike. Dizenfektuesit janë bërë pjesë e aromave publike bashkë me agrumet, mentet dhe të tilla si një shenjë e higjienës.

Ajo çfarë u pëlqen njerëzve të nuhasin ndryshon gjatë gjithë kohës, por me pasoja të mëdha biznesi. Rrallë ndalojmë të mendojmë se sa aromë ka mjedisi ynë dhe ato që konsumojmë. Por pothuajse gjithçka ka.

Në periferi të Gjenevës, midis periferive të Vernier dhe Satigny, është dëshmi se sa fitimprurëse aroma (dhe shija). Kjo është "Silicon Valley i Aromave", thotë Gilbert Ghostine, shefi ekzekutiv i Firmenich, një nga dy kompanitë me bazë këtu që dominojnë mënyrën se si bota mban erë. Tjetri është Givaudan.

Të dy Givaudan dhe Firmenich kanë një normë të rritjes vjetore 10-vjeçare në të ardhura prej rreth 5%. Pandemia mezi e dëmtoi këtë.

Të dy janë shumë konkurrues. Aroma e spiunazhit është e vërtetë dhe një kod heshtje rrethon klientelën e kompanive. Si Givaudan ashtu edhe Firmenich duan të mburren me aftësitë e tyre teknologjike dhe gjërat e zgjuara që bëjnë. (Kjo shtrihet tek ushqimi, ku veganët e botës kanë shumë për t’i falënderuar. Po kështu edhe dietarët në botë - Firmenich pëlqen të mburret se ka hequr 1.2tn kalori nga produktet ushqimore në vitin 2020 falë ëmbëltuesve dhe përforcuesve të shijes.

Përpjekjet që ata bëjnë janë të sakta, pothuajse të ngjashme me Willy Wonka. Në laboratorët e tyre jashtë Gjenevës ka dhoma të tëra të mbushura me dhjetëra makina larëse, në të cilat pastrues dhe aroma të ndryshme provohen në grupe rregulluese të të brendshmeve, peshqirëve dhe bluzave. Të tjerët janë plot me rafte tharëse për të parë se si nuhasin aromat e reja kur thahen rrobat.

Por përparësia e vërtetë që kanë këto kompani është të dinë se çfarë duan klientët e tyre. Kur bëhet fjalë për të qëndruar përpara ndryshimeve të ngadalta, të fshehura në dëshirat e nuhatjes së konsumatorëve globalë, të dhënat janë të paçmueshme.

Muajin e kaluar, Firmenich lançoi portalin e tij "aromatik". Konsumatorët nuk kanë më nevojë të lidhen me një parfumer të shtrenjtë për të përcaktuar se si duan të kenë erë qiriri i tyre të ri, pluhuri larës ose kremi ​​hidratues. Ata thjesht mund të ngarkojnë preferencat e tyre në portal - Diçka e freskët? Diçka e fortë? - dhe një algoritëm do të nxjerrë rekomandime.

Kjo është veçanërisht e fuqishme pasi bota globalizohet, një shtytës kryesor i rritjes së sektorit. Shkalla në të cilën produktet duhet të përshtaten me shijet dhe pritjet kulturore vendore është gjithnjë e më e rëndësishme. Aromat që evokojnë veshje të thara në ajër dhe arratisje urbane mund të jenë shumë të ndryshme në Angli sesa, të themi, në Tajlandë.

Pra, portali lejon klientët të specifikojnë faktorë të tjerë të tillë si gjeografia dhe çmimi, gjithashtu, në mënyrë që të rekomandojnë aroma që i përshtaten nevojave. Ai mbështetet nga një rrjedhë e vazhdueshme e të dhënave të konsumatorit, të mbledhura nga panelet testuese në të gjithë botën. Givaudan gjithashtu ka identifikuar të dhënat dhe digjitalizimin si jetike për të transformuar mënyrën se si i jep dhe shet aromat e  tij.

Këto të dhëna të mëdha të aromës mund të tregojnë, për shembull, se karafili po bëhet një aromë më e popullarizuar në mesin e hipsterëve të Londrës lindore në kozmetikë të nivelit të lartë dhe që historikisht ai treg ka sjellë preferencat e parfumeve në Berlin në mesin e një demografie të ngjashme.

E gjithë kjo nuk do të thotë se arti i parfumerëve ka mbaruar. Në aromë të këndshme, hundët e Silicon Valley të aromës po kërkohen të nxjerrin erëra gjithnjë e më të pazakonta dhe agresive. Veçantia dhe origjinaliteti janë treguesit e statusit të elitës.

Kjo gjithashtu mund të na tregojë diçka në lidhje me mënyrën se si Artificial Intelligence dhe të dhënat e mëdha do të ndikojnë në jetën tonë më gjerësisht. Ndarja e madhe shoqërore në të ardhmen mund të jetë midis atyre që mund të përballojnë të jenë origjinalë dhe atyre që shijet e të cilëve formësohen nga algoritmet.

Burimi: Financial Times/Përshtati:Gazeta “SI


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë