Zërat rreth marrjes së proteinave nuk duket se do të zhduken. Rrjetet sociale janë plot me njerëz që nxisin të hani më shumë proteina, duke përfshirë edhe përmes suplementeve. Kompanitë ushqimore gjithashtu kanë filluar të nxjerrin në pah përmbajtjen e proteinave në paketimet e ushqimit për të promovuar shitjet.
Por a na japin ndonjë përfitim të gjitha proteinat shtesë dhe a mund të kenë ndikim negativ?
Proteinat janë të rëndësishme por shumë konsumojnë më shumë sesa kanë nevojë.
Konsumimi i mjaftueshëm i proteinave është i rëndësishëm. Ndihmon në formimin e indeve muskulore, enzimave dhe hormoneve dhe luan një rol në funksionin imunitar. Gjithashtu mund t’ju japë energji.
Udhëzimet rekomandojnë që ne të marrim 15-25% të nevojave tona ditore për energji nga proteinat.
Marrja e rekomanduar ditore e proteinave për të rriturit është 0.84 gramë për kilogram të peshës trupore për burrat dhe 0.75 gramë për kilogram të peshës trupore për gratë.
Kjo është rreth 76 gramë në ditë për një burrë 90 kilogramë ose 53 gramë në ditë për një grua 70 kilogramë.
Megjithatë, shumë njerëz ende bëjnë çmos për të shtuar edhe më shumë proteina në dietën e tyre.
Për njerëzit që punojnë për të rritur masën muskulore përmes stërvitjes, siç është ngritja e peshave, një marrje proteinash deri në 1.6 gramë për kilogram të peshës trupore në ditë (që është 144 gramë në ditë për një person 90 kilogramë) mund të ndihmojë në rritjen e forcës dhe madhësisë së muskujve.
Por hulumtimet tregojnë se nuk ka asnjë përfitim shtesë për shtimin e muskujve nga të ngrënit më shumë se kaq.
Për shumicën prej nesh, nuk ka asnjë përfitim në konsumimin e proteinave mbi nivelin e rekomanduar.
Në fakt, të kesh shumë proteina mund të shkaktojë probleme.
Çfarë ndodh kur ha shumë proteina?
Proteina e tepërt nuk ekskretohet thjesht nga trupi në urinë ose jashtëqitje. Ajo qëndron në trup dhe ka efekte të ndryshme.
Proteina është një burim energjie, kështu që të hash më shumë proteina do të thotë të marrësh më shumë energji.
Kur konsumojmë më shumë energji sesa na nevojitet, trupi ynë e shndërron çdo tepricë në ind dhjamor për ruajtje.
Ka disa gjendje shëndetësore ku duhet të shmanget marrja e tepërt e proteinave. Për shembull, njerëzit me sëmundje kronike të veshkave duhet të monitorojnë nga afër marrjen e proteinave, nën mbikëqyrjen e një dietologu, për të shmangur dëmtimin e veshkave.
Ekziston gjithashtu një gjendje e quajtur helmim nga proteinat, e cila është kur hani shumë proteina pa marrë mjaftueshëm yndyrna, karbohidrate dhe lëndë të tjera ushqyese.
Njihet edhe si “uria e lepujve”, një term që shpesh lidhet me eksploruesin e fillimit të shekullit të 20-të, Vilhjalmur Stefansson, në lidhje me faktin se ata që mbijetuan me një dietë kryesisht me lepuj (të cilët janë të njohur për dobësinë) u sëmurën shpejt rëndë.
Nga i marrim proteinat ka rëndësi
Ne mund të marrim proteina në dietat tona nga burime bimore (si fasulet, thjerrëzat, drithërat integrale) dhe burime shtazore (si vezët, produktet e qumështit, mishi ose peshku).
Një konsum i lartë i proteinave nga burime shtazore është shoqëruar me një rrezik në rritje të vdekjes së parakohshme tek të moshuarit.
Marrja e lartë e proteinave shtazore është shoqëruar gjithashtu me një rrezik në rritje të diabetit të tipit 2.
Nga ana tjetër, konsumimi i më shumë burimeve bimore të proteinave është i lidhur me:
-një rrezik më të ulët vdekjeje nga kanceri
-një rrezik të reduktuar të diabetit të tipit 2 dhe
-nivele të përmirësuara të kolesterolit në gjak.
Shumë burime shtazore të proteinave janë gjithashtu relativisht të pasura me yndyrë, veçanërisht yndyrë të ngopur.
Një konsum i lartë i yndyrës së ngopur kontribuon në rritjen e rrezikut të sëmundjeve kronike siç janë sëmundjet e zemrës.
Megjithatë, shumë burime bimore të proteinave janë gjithashtu burime të fibrave dietike, të cilat shumica nuk i marrin mjaftueshëm.
Arritja e një ekuilibri
Në përgjithësi, nga merrni proteina dhe të keni një ekuilibër midis burimeve shtazore dhe bimore është më e rëndësishme sesa thjesht të përpiqeni të shtoni gjithnjë e më shumë proteina në dietën tuaj.
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet punojnë së bashku për ta mbajtur trupin tuaj të shëndetshëm.
Ne kemi nevojë për të gjithë këta makroelementë ushqyes, së bashku me vitaminat dhe mineralet, në përmasat e duhura për një shëndet më të mirë.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.
.png)



