Gazeta Si – I ndodh të gjithëve, në situata të caktuara, të duhet të mbajë gazrat e zorrëve. Mjafton të thuhet se çdo person lëshon 0,5 deri në 1,5 litra çdo ditë. Shumica e gazrave janë pa erë, por sigurisht, nëse jemi në shoqërinë e njerëzve të tjerë, përpiqemi të shmangim edhe rrezikun më të vogël.
Po çfarë e shkakton fryrjen? Gazi është një produkt natyral i tretjes dhe mbajtja e tij mund të shkaktojë siklet, fryrje dhe ndonjëherë të përziera.
Ellen Stein, gastroenterologe në RWJ Barnabas Health (New Jersey) dhe zëdhënëse e Shoqatës Amerikane të Gastroenterologjisë, e intervistuar nga faqja e internetit “Livescience.com”, shpjegon se trupi mund të përdorë disa truke për të menaxhuar akumulimin e gazit. Megjithatë, në fund, në një mënyrë ose në një tjetër duhet të dalë.
Si ndodh procesi i tretjes
Kur hamë një kafshatë ushqimi, trupi fillon menjëherë ta zbërthejë: dhëmbët e shtypin mekanikisht dhe pështyma kimikisht e “thyen”.
Ndërsa ushqimi udhëton nëpër traktin tretës, ai zbërthehet më tej në stomak, zorrë të hollë dhe zorrë të trashë.
Mikroorganizmat në zorrë ndihmojnë në zbërthimin e ushqimit në blloqet e tij bazë ndërtuese, të cilat më pas mund të absorbohen në qarkullimin e gjakut dhe të shpërndahen në të gjithë trupin si energji.
Por jo gjithçka që përmban ushqimi mund të përdoret nga trupi. Për shembull, njerëzit me intolerancë ndaj laktozës nuk prodhojnë mjaftueshëm enzimën laktazë në zorrën e hollë, kështu që laktoza, një sheqer që gjendet në produktet e qumështit, mbetet të fermentohet në sistemin tretës, duke shkaktuar fryrje, diarre dhe gaz të tepërt.
Por gazrat grumbullohen edhe në rastin e tretjes “normale”. Sipas Shoqatës Amerikane për Mikrobiologji, sulfuri i hidrogjenit (i cili mund të bëjë që emetimet e gazit të kenë erë si vezë të prishura), prodhohet nga bakteret “miqësore” në zorrë që shpërbëjnë proteinat.
Më tej në traktin tretës, karbohidratet shpërbëhen në zorrën e trashë dhe nënproduktet e tyre, hidrogjeni dhe metani, i shtohen gazit që grumbullohet në trup.
Ekziston rreziku i formimit të divertikulave
Gazrat janë pra mjeti nëpërmjet të cilit trupi menaxhon lëshimet e panevojshme. Sfinkteri i jashtëm anal është e vetmja pjesë e procesit të tretjes, mbi të cilën kemi kontroll të vetëdijshëm.
Pra, nëse vendosim që nuk është koha e duhur për të nxjerrë gazin, ngushtojmë muskulin unazor dhe gazi mbetet i “ngujuar”, duke u tërhequr në zorrën e trashë.
Atëherë çfarë ndodh? Gazi i “dërguar prapa” gjatë ditës lirohet gjatë pushimeve në banjë ose kur trupi relaksohet gjatë gjumit.
Por mbajtja e tij mund të jetë e dëmshme në planin afatgjatë. Në fakt, për shkak të stresit të ënjtjes së vazhdueshme, mund të formohen xhepa të vegjël të quajtur divertikula në zorrën e trashë.
Dhe situata mund të përkeqësohet edhe më shumë nëse zhvillohet një infeksion. Prandaj, këshilla është që të mos mbahen gazrat e zorrëve, sa më shumë që të jetë e mundur.
Dhe nëse prodhimi i gazit “ajër” është i tepërt, mund të jetë më mirë të konsultoheni me një mjek për të hetuar shkaqet e çrregullimit.
Përshtati: Gazeta “Si”
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.