Shendet

Studimi: Dieta mesdhetare mund të zvogëlojë rrezikun e Covid-19

Një dietë e shëndetshme është vlerësuar prej kohësh nga ekspertët si një faktor potencialisht i rëndësishëm që ndikon në rrezikun e infektimit me Covid-19.

Por një ekip studiuesish në Indonezi shikuan se si një mënyrë jetese specifike mund të ndikojë në këto shanse, duke gjetur se ndjekja e dietës mesdhetare mund të zvogëlojë rrezikun për t’u prekur nga Covid-19, sipas një rishikimi të botuar në revistën PLOS One.

“Ka pasur studime të shumta që e lidhën shumë COVID-19 me inflamacionin në trup, ndërsa dieta mesdhetare ka qenë prej kohësh e njohur për vetitë e saj anti-inflamatore,” tha autori Andre Siahaan.

Që nga shpërthimi i koronavirusit në vitin 2019, ka pasur më shumë se 775 milionë raste të raportuara të infeksionit, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Ky numër është ende në rritje, me më shumë se 47,000 raste të raportuara deri në 4 gusht. Më shumë se 7 milionë njerëz kanë vdekur nga Covid-19.

Për të hetuar nëse rreziku i infeksionit dhe ashpërsia mund të zbutet nga dieta mesdhetare, ekipi shqyrtoi gjashtë studime me më shumë se 55,400 pjesëmarrës gjithsej në pesë vende dhe u botuan midis 2020 dhe 2023. Pjesëmarrësit raportuan aderimin e tyre ndaj dietës mesdhetare duke përdorur pyetësorë.

Për të përcaktuar rastet me Covid-19, katër studime u mbështetën në raportet e pjesëmarrësve nëse ata ishin infektuar, ndërsa një studim tjetër identifikoi raste si nga vetë-raportimet ashtu edhe nga testet për antitrupa. Të gjitha studimet me gjetjet në lidhje me ashpërsinë e simptomave u bazuan gjithashtu në kujtimet e pjesëmarrësve.

Tre studime gjetën një lidhje “të rëndësishme” midis dietës mesdhetare dhe rrezikut të reduktuar të infektimit me koronavirus, ndërsa dy studime të tjera treguan rezultate jo të rëndësishme. Në të gjitha këto studime, pjesëmarrësit që ndiqnin dietën mesdhetare kishin një rrezik më të ulët të infeksionit.

Por nëse dieta mund të zvogëlojë gjithashtu numrin e simptomave ose ashpërsinë e sëmundjes nuk është aq e qartë, thanë autorët.

Ndërsa ndryshimet afatshkurtra në dietë mund të kenë një ndikim të kufizuar në rrezikun e Covid-19, përfitimet afatgjata të një diete të shëndetshme të qëndrueshme mund të jenë më të mëdha.

Këto ushqime janë të pasura me antioksidantë, fibra dhe mikronutrientë që rrisin funksionin imunitar dhe mund të ndihmojnë në rritjen e mikrobiomës sonë natyrore dhe reduktimin e inflamacionit”, tha Dr. Sara Seidelmann.

Dieta mesdhetare është gjetur gjithashtu të jetë e dobishme për reduktimin e rrezikut ose ashpërsisë së sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru, demencës, kancerit të gjirit, kolesterolit të lartë, humbjes së kujtesës, depresionit dhe më shumë

Dieta mesdhetare përfshin frutat, perimet, drithërat, bishtajoret, arrat, peshkun dhe vajin e ullirit duke reduktuar mishin e kuq dhe ushqimet e përpunuara.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë