Kuriozitete

Si ngrënia e… insekteve mund të ndihmojë në shpëtimin e botës

Është një pasdite e ngrohtë vere në Finsbury Park, në veri të Londrës, dhe unë jam ulur në një restorant duke u përgatitur për të ngrënë një qofte kriketi (insekt shkurresh i ngrenshëm). Për fat të mirë për mua, objekti në fund të pirunit tim është vetëm një qofte i bërë nga ky insekt. Sido që të jetë, tingëllon sikur kam humbur një bast. (Kriketi ose ky lloj insekti ka trup kryesisht në formë cilindrike, koke të rrumbullakëta dhe antena të gjata).

Por qoftja e kriketit është e shijshme. Në pjatat e tjera para meje është një sallatë me perime të pjekura me insekt të grirë me erëza marokene dhe makarona të servirura me një gjoks insekti. E gjej veten duke e gërmuar vazhdimisht, duke prishur kompozimin e rregullt të fotografit.

Restoranti, Yum Bug, shërben gjithashtu pjata që përmbajnë kriketa të pjekura të plota, por specialiteti i tyre është shndërrimi i kriketave në një zëvendësues të mishit. “Mishi më i ngjashëm në fakt përfundon të jetë diçka si viçi apo qengji, thjesht për shkak të shijes”, thotë bashkëthemeluesi i Yum Bug, Aaron Thomas.

Për sa i përket qëndrueshmërisë, megjithatë, krahasimi midis mishit dhe kriketit është i madh. Përballë murit përballë është një poster me kornizë që thotë: "Sa kg CO2 keni kursyer sonte duke ngrënë insekte kundër viçit? Rreth 10 kg”

Na është thënë për vite se proteina e insekteve do të formojë përfundimisht një komponent kyç të prodhimit global të ushqimit. Sainsbury's filloi të shesë kriketa të pjekura në 2018 dhe një sondazh i YouGov 2019 zbuloi se një e treta e britanikëve prisnin që konsumi i insekteve të ishte i zakonshëm deri në vitin 2029. Ka pasur sugjerime që tregu i insekteve të ngrënshme mund të ketë vlerë 8 miliardë dollarë (6.3 miliardë £) deri në vitin 2030. pse nuk po hamë të gjithë insektet tashmë? Çfarë po zgjat kaq shumë?

Thomas dhe bashkëthemeluesi i tij Yum Bug, Leo Taylor, filluan biznesin e tyre duke shitur komplete recetash për insektet në internet gjatë pandemisë. Reagimet që morën i bindën se pengesa e tyre më e madhe ishte tejkalimi i rezistencës publike ndaj idesë për të ngrënë insekte të tëra. “Sapo e kuptuam këtë, ne testuam disa nga këto alternativa të mishit në stallën tonë të tregut në Brick Lane, më pas filluam të fitonim më shumë klientelë”

Dhe ndryshimi fillon nga përbërja.

"Ajo që ka rëndësi për sa i përket atij mishi është: çfarë shije ka? Cila është qëndrueshmëria e atij insekti? Cili është ushqimi i atij insekti? Cili është pranimi i përgjithshëm i klientëve për atë lloj insekti? Dhe kriketat janë një specie vërtet e mirë për shumë nga ato gjëra. Është një nga më ushqyeset - rreth 70% proteina kur thahet - një nga më të qëndrueshmet dhe më të lehta për t'u gjetur, një nga më të pranuarit në përgjithësi nga konsumatorët në mbarë botën.

Sipas Taylor dhe Thomas, alkimia me të cilën kriketat shndërrohen në diçka që nuk dallohet nga mishi i grirë i viçit ose qengji i zier është më shumë recetë sesa proces. "Të gjithë përbërësit mund t'i blini në supermarket," thotë Thomas. “Mund ta bëni në shtëpi nëse do të kishit një blender dhe një grirëse, pak a shumë. Është relativisht e thjeshtë – ne thjesht kemi një përzierje specifike dhe mënyrë për ta bërë atë.”

Restoranti Yum Bug u lançua disa muaj më parë me një listë pritjeje për tavolina, por planet e çiftit shtrihen përtej katër mureve të restorantit, të cilin ata e shohin si një vitrinë për produktin e tyre. Ata po kërkojnë të marrin mishin e tyre të insekteve në zinxhirë të tjerë restorantesh (ai tashmë ka hyrë në menunë e Wahaca-s) dhe përfundimisht në supermarkete. Për këtë qëllim, ata sapo kanë lancuar edhe një video.

"Deri kohët e fundit, ato kultivoheshin në Cambridgeshire," thotë Thomas. “Megjithatë, fermat [kriket] në Mbretërinë e Bashkuar për momentin janë ende në fillimet e tyre. Në përgjithësi, shumë prej tyre vijnë nga tregtia e ushqimit për kafshët shtëpiake të zvarranikëve. Ato nuk janë vërtet të optimizuara për konsum njerëzor”

Në fakt, Yum Bug ka zbuluar se qëndrueshmëria e shumëpërfolur e prodhimit të insekteve varet kryesisht nga ekonomitë e shkallës. Një kriket i kultivuar në Vietnam, për shembull, ku një objekt prodhon 150 ton insekte në javë, mund të ketë një gjurmë karboni më të vogël se ai i kultivuar në MB.

“Emetimet e transportit në fakt përbëjnë një pjesë të karbonit total të shumicës së burimeve të proteinave”, thotë Thomas. “Rreth 5% e karbonit vjen nga transporti. Kjo nuk është aq afër sa për të bërë dallimin në optimizimin e praktikave të përgjithshme të fermës”

Ngrënia e insekteve  ka një histori prej shekujsh. Njerëzit në më shumë se 100 vende konsumojnë rregullisht insekte nga më shumë se 2000 lloje. Shumica e këtyre insekteve ende mblidhen nga e egra. Bujqësia në shkallë industriale është një risi e kohëve të fundit, por ka mundësi të jashtëzakonshme për të ardhmen e dietës sonë globale. Kriketat duhet të konsumojnë vetëm rreth 1.7 kg ushqim për të prodhuar 1 kg ushqim, krahasuar me 4.5 kg ushqim për një kilogram pulë, 9.1 kg për derrat dhe 25 kg për viçin.

Në vitin 2013, Zyra e Ushqimit dhe Bujqësisë e OKB-së prodhoi një raport të titulluar Insektet e ngrënshme: Perspektivat e ardhshme për sigurinë e ushqimit dhe ushqimit, i cili bindi shumë njerëz jo vetëm se insektet mund të ishin një burim i qëndrueshëm proteinash, por se kishte një të ardhme. industri në të cilën ia vlen të investohet.

"Në thelb ndezi të ashtuquajturin revolucion të insekteve," thotë Tiziana di Costanzo, bashkëthemeluesja e Horizon Edible Insects, "i cili nuk ka qenë në të vërtetë një revolucion".

Raporti frymëzoi projektin e Dukës së Edinburgut të djalit të Di Costanzo-s, i cili nga ana e tij krijoi një biznes familjar: dhënien e mësimeve të gatimit të insekteve dhe kultivimin e insekteve në një kasolle në fund të kopshtit të saj në perëndim të Londrës.

Më pas, thotë ajo, erdhi Brexit.

BE-ja kishte futur tashmë rregulla që trajtonin insektet si një "ushqim të ri" që kërkon një proces të kushtueshëm për miratim, por prodhimi i specieve të caktuara u lejua ndërsa aplikimet ishin në pritje. Kur përfundoi periudha e tranzicionit të Brexit, prodhuesit e insekteve në Mbretërinë e Bashkuar mbetën në harresë. Disa vazhduan. Të tjerët, si Di Costanzo, hoqën dorë. "Ne nuk donim të rrezikonim," thotë ajo.

Di Costanzo ende i bën klasat e saj të gatimit të insekteve, por insektet janë me burim nga diku tjetër.

Adam Banks është themeluesi i Bugvita, një biznes insektesh me bazë në Lincolnshire, i cili shet ushqime për insekte, duke përfshirë kriketa të pjekura të plota, kriketa teriyaki, kriketa të tymosur me dru panje dhe krimba me kripë e uthull. Deri vonë, ai drejtonte edhe fermën e tij të insekteve, por rritja e biznesit bëri që ai të mos mund të furnizonte më kriketat që i nevojiteshin.

"Arriti në një pikë ku ne nuk ishim në gjendje të prodhonim aq kriket sa kishim kapacitetin për të përpunuar," thotë ai. "Kërkesa ishte atje, por kostoja e ndërtimit të fermës në nivelin tjetër ishte aq e lartë sa ne eksploruam opsione të tjera." Banks tani i merr shumicën e insekteve të tij nga i njëjti objekt në Cambridgeshire ku Taylor dhe Thomas merrnin të tyret.

Bankat thonë se problemi kryesor i bujqësisë në shkallë të vogël ishte inflacioni. "Vetëm në kohën që unë e kam bërë këtë, kostoja për të prodhuar çdo kilogram produkt të papërpunuar të kriketave të korrura është dyfishuar," thotë ai. “Kjo ka të bëjë me rritjen e çmimeve të energjisë, rritjen e kostove të punës, rritjen e ushqimit… dhe mendoj se tashmë ndoshta nuk ishte mjaft konkurruese për koston me burimet tradicionale të proteinave.”

Investitorët që kërkojnë të paguajnë bujqësinë e kriketit në MB përballen me një betejë të vështirë. "Unë mendoj se kërkesa është atje, dhe unë mendoj se njerëzit janë të prirur ta japin atë, por kostoja sigurisht që i shtyn njerëzit," thotë Adams. "Situata rregullatore është gjithashtu një dhimbje koke."

Janë katër lloje insektesh të lejuara për shitje në Mbretërinë e Bashkuar nga Agjencia e Standardeve të Ushqimit (FSA): kriket e shtëpisë (Acheta domesticus), kriket me shirita (Gryllodes sigillatus), krimbat e verdhë (Tenebrio molitor) dhe larvat e mizave të zeza (Hermetia illucens).

Nderkohe ka edhe konsiderata etike. Insektet mund të jenë një burim i qëndrueshëm i proteinave, por teknikisht ata janë ende mish dhe kriket ende duhet të rriten dhe të theren në mënyrë sistematike. Si përputhet kjo me bazën e mundshme të klientëve të Yum Bug?

“Gjëja e parë për të thënë është se ne nuk po synojmë vërtet veganët dhe vegjetarianët,” thotë Taylor. “Ne po synojmë njerëzit që aktualisht po konsumojnë mish dhe u japim atyre një mundësi më të mirë që ende duket si mish dhe ka proteina të plota shtazore.” Thënë kështu, ekziston një klasë në rritje e dietës e njohur si "ento-veganizëm"; Aaron Thomas e konsideron veten anëtar.

"Unë jam vegan përveç insekteve," thotë ai. “Por ka edhe veganë që janë veganë përveç midhjeve dhe molusqet. Dhe unë do të thosha se një pjesë më e madhe e veganëve janë në rregull me të ngrënë insekte"

Kriketat e pjekur mblidhen duke ulur temperaturën e mjedisit të tyre, që do të thotë se ata hyjnë në një gjendje të fjetur të njohur si diapauzë dhe - teorikisht, të paktën - nuk ndjejnë dhimbje nga ngrirja.

"Ka një kosto për ushqimin që hamë," thotë Taylor. “Ka një kosto për avokadon që po përhapni në bukë të thekur, një kosto për bajamet në qumështin tuaj. Thjesht po themi se mendojmë se kjo është një pikë e pranueshme në spektrin e të gjitha gjërave që mund të hani”

Pengesa, megjithatë, shtrihet përtej pranimit publik dhe në prodhim. "Një makarona e tharë e pasuruar me pluhur kriketi do të duket si një opsion i shkëlqyeshëm," thotë Adams. “Por shumica dërrmuese e vendeve të prodhimit të makaronave të thata janë të certifikuara nga veganët dhe nuk trajtojnë mish në objektet e tyre, kështu që ata nuk do të ishin të interesuar. Gjëra të tilla e bëjnë atë pak më kufizuese”

Ndërsa pasditja kalon në Finsbury Park, unë jam ende duke zgjedhur kriket tom yum kua me bar limoni, gjethe lime, koriandër dhe spec djegës, një recetë e zhvilluar për Yum Bug,  themeluesi i zinxhirit të restoranteve Rosa's Thai. Ndryshe nga shumica e pjatave në menunë në Yum Bug, kjo përdor kriketa të tëra të pjekura. Ato janë të shijshme – krokante dhe me erëza delikate, pak si karkalecat e vogla – por janë gjithashtu jashtëzakonisht të identifikueshme si insekte dhe për këtë arsye të pranueshme jo për të gjithë.

Banks kujton takimin me një vegan në një festival ushqimi, i cili i tha: "Unë nuk ha asgjë me fytyrë". Për një prodhues të insekteve të ngrënshëm, ky formulim është qartësisht zhgënjyes, por është e vështirë të mos mendosh se pjata para meje përmban dhjetëra, nëse jo qindra, fytyra të vogla. Më së miri mund të hahet me sy mbyllur. theguardian/ Pershtati ne shqip: Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë