Matja e numrit të vitaminave në fruta dhe perime në kohë reale në terren së shpejti do të bëhet realitet falë një biosensori të lehtë për t’u përdorur që po zhvillohet nga shkencëtarët në Gjermani, Belgjikë dhe Holandë.
Ndryshimi i klimës po na detyron të mendojmë më shumë se si dhe ku rritet ushqimi ynë. Në Holandë, një projekt europian i quajtur ‘EMR Food Screening’ synon të mbështesë prodhuesit kur bëhet fjalë për të bërë këtë tranzicion.
Pajisja kryesore e projektit është një biosensor. Ndërsa ende nuk është komercializuar plotësisht, ai mund të përcaktojë sasinë e numrit të vitaminave që përmbajnë fruta dhe perime të ndryshme në kohë reale në terren.
Një informacion i tillë është jetik për fermerët dhe prodhuesit e ushqimit, pasi u mundëson atyre të rregullojnë variablat, si sasia e lagështisë për bimët, për të përmirësuar cilësinë ushqyese të produkteve të tyre.
Biosensori zbulon vitaminat e ushqimit përmes kodimit të ngjyrave. Shkencëtarët në Universitetin e Mastrihtit kanë zhvilluar një pjesë kimike, ose receptor të biosensorit. Kjo mund të përcaktojë përmbajtjen e saktë të vitaminës së një fruti.
Kostoja e projektit ishte 1.9 milionë euro, gjysma e të cilave u financua nga Politika e Kohezionit të Bashkimit Europian. Programi EMR përfshin universitete, studiues dhe kompani nga Gjermania, Belgjika dhe Holanda. Përveç prodhuesve të ushqimit, teknologjia duhet të lejojë gjithashtu konsumatorët të dinë cilësinë e saktë ushqyese të ushqimit të tyre.
“Një nga gjërat që dëshironi të dini është se çfarë dhe sa lëndë ushqyese kam në ushqimin tim? Dhe mund të hyni në një supermarket dhe ata thonë se është i shëndetshëm, por a është në të vërtetë i shëndetshëm? Pra, nëse keni një sensor që u tregon sasinë e vitaminës C që keni në një produkt, atëherë është shumë e dobishme”, thotë Bart van Grisven, Profesor dhe Drejtues i Projektit të Ekzaminimit të Ushqimit EMR.
Komunikimi dhe ndërgjegjësimi më i madh i publikut shihen si çelësi nëse revolucioni bujqësor do të ketë sukses. Kampusi i Brightlands (Greenport Venlo), një qendër që specializohet në ushqimin e shëndetshëm dhe të ardhmen e ushqimit, e ka bërë atë prioritetin e saj kryesor.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.