Jete & Stil

10 Gjërat që fëmijët duhet të mësojnë të bëjnë vetë para moshës 13 vjeçare

Sipas disa psikologëve, vitet e adoleshencës fillojnë nga 9 deri në 13 vjeç dhe kjo  është një periudhë tranzicioni për ta, pasi presioni i prindërve dhe deshira e tyre për të qenë të pavarur rritet.

 Megjithatë ka disa këshilla që e bëjnë këtë pëiudhë më të lehtë, dhe e gjitha kjo varët në dorë të prindërve .

 Lexoni këtë listë deri në fund për të gjetur se si të rritet një individ i suksesshëm.

Mesoni si te menaxhojne parate

Ju mund t'u mësoni fëmijëve tuaj disa aftësi themelore financiare që në fillim kur mësojnë se si të llogarisin shpenzimet. Deri në moshën 13 vjeç, fëmijët duhet të jenë në gjendje të kursejnë të holla nga pagesa e tyre javore, të jenë të vetëdijshëm se sa gjëra të shtëpisë janë të kushtueshme, të kuptojnë dallimin në mes të kartave të debitit dhe të kreditit dhe të jenë në gjendje të marrin vendime për shpenzimet dhe kursimet.

Aktivizoni femijet ne punët shtëpiake

Sipas specialistëve të psikologjisë, fëmijët tashmë mund të bëjnë shumë punë në moshë të hershme, si pastrimi pas darkës ose mbledhja e rrobave të tyre gjatë kohësqë janë në shtëpi. Deri në moshën 13 vjeç, ata duhet të jenë në gjendje të palosin rrobat e tyre, të shkarkojnë ujin e pjatalarëse, të ndryshojn, , të pastrojnë një banjë dhe të pastrojnë një kuzhinë. Prindërit duhet të jenë konsistent dhe specifik me kërkesat e tyre dhe duhet të inkurajojnë fëmijët e tyre

Mesoni femijet te përgatisin ushqim

Gatim është një aftësi e rëndësishme që fëmijët tuaj do tju nevojiten kur të rriten, dhe ka shumë receta të lehta për fillestarët, si sanduiçe, vezë të fërguara, makarona, supë dhe sallata. Deri në moshën 13 vjeç, fëmijët duhet të jenë në gjendje të planifikojnë një vakt të familjes, të ndjekin një recetë të thjeshtë dhe të jenë në gjendje të punojnë me pajisjet e kuzhinës. Mos harroni të mësoni fëmijët tuaj për higjienën dhe bazat e sigurisë.

Merrni femijet me vete kur beni pazare

Marrja e fëmijëve me vete kur bëni pazarë për shtëpi  do t'i ndihmojë ata të zhvillojnë aftësi të tilla esenciale si shkrimi i një plani vakt, shkrimi i një liste ushqimore .Mësojuni atyre si të lexojnë etiketat e të ushqyerit dhe si të gjejnë marrëveshje të mira. Mos harroni të vendosni kufij: një studim i Universitetit të Kansasit tregoi se 50% e fëmijëve të vegjël që shoqërojnë prindërit e tyre në supermarket u kërkojnë atyre të blejnë diçka dhe vetëm 50% e prindërve arrijnë të rezistojnë.

Higjiena personale

Ekspertët pranojnë se shumë prindër supozojnë se fëmijët e tyre 10-vjeçarë ose 11-vjeçarë do të mësojnë natyrshëm rreth higjienës. Por, në të vërtetë, ka shumë gjëra që prindërit duhet të diskutojnë me fëmijët e tyre para se të jetë tepër vonë: rëndësia e dushit çdo ditë, duke përdorur deodorantin, duke ndryshuar rrobat, duke ruajtur higjienën orale dhe duke kuptuar trupin e tyre. Mbani mend që të jeni model i mirë vetjak, dhe gjithmonë t'i shpjegoni fëmijëve tuaj se pse duhet të bëjnë gjëra të caktuara.

Ndihma e parë

Aftësitë themelore të ndihmës së parë do të fuqizojnë fëmijët tuaj për të ndihmuar veten kur ata janë lënduar dhe kur askush nuk është rreth. Në Mbretërinë e Bashkuar, Kryqi i Kuq avokon për përfshirjen e arsimit të ndihmës së parë në programet shkollore. Disa studime treguan se fëmijët 4-vjeçar tek fëmijët 5-vjeçarë tashmë janë në gjendje të mësojnë përmendësh numrin e saktë të telefonit të urgjencës, të vlerësojnë saktë frymëmarrjen e një personi dhe të mësuar përmendësh pozitat e sakta të rimëkëmbjes. Disa aftësi për fëmijët e moshuar përfshijnë aftësinë për të ndaluar gjakderdhjen dhe për të trajtuar djegiet dhe goditjet e bletëve.

Menaxhimi i kohës

Aftësitë e menaxhimit të kohës janë thelbësore: adoleshenti juaj duhet të jetë në gjendje të planifikojë, të rendisë prioritet dhe të punojë në mënyrë produktive. Mundohuni t'u ofroni fëmijëve tuaj disa mjete që mund t'i ndihmojnë ata të jenë më efikas, si alarme telefonike ose kalendarë të veçantë. Mos harroni se të vendosni se çfarë të bëni dhe kur të bëni atë bëhet shumë më e lehtë kur e shkruani. Jepuni atyre një shikim si një dhuratë, ndihmoni ata të menaxhojnë distractions, dhe, si gjithmonë, të japë një shembull të mirë

Shkathtësitë dhe mënyrat sociale

Është e rëndësishme t'i mësoni fëmijët tuaj sa më shpejt që të jetë e mundur. Për fëmijët më të vegjël, filloni me shembullin tuaj, inkurajoni ata të ndajnë, të jenë të sjellshëm dhe të respektojnë të moshuarit. Ngjarjet në shtëpi janë një kohë e mirë për të mësuar fëmijët tuaj se si të jetë një mikpritës i mirë dhe të shpjegojnë mënyrat e tryezës tek ata. Dhe mos harroni se në shoqërinë moderne, etiketa digjitale është po aq e rëndësishme sa sjelljet "jashtë linje".

Planifikoni udhetime me femijet

Është e mundur që adoleshentët tuaj do të ngasin një makinë ose do të udhëtojnë vetë në pak vite; prandaj, është e rëndësishme që ata të jenë në gjendje të kuptojnë se si të përdorin një mjet navigimi dhe si të lexojnë një hartë. Deri në moshën 13 vjeç, fëmijët duhet të jenë në gjendje të mësojnë përmendësh udhëzimet dhe të lexojnë simbolet e hartave dhe të orientohen. Ka shumë burime në internet që do të ndihmojnë në funksionin e leximit të hartave.

Aftësitë të kontrollojnë emocionet

Jo vetëm adoleshentët, por edhe shumë të rritur nuk kanë aftësinë për të pranuar dhe kontrolluar emocionet e tyre, si zemërimi, stresi dhe ankthi. Aftësitë e rregullimit të emocionit përfshijnë aftësinë për të identifikuar ndjenjat, për të kuptuar situatën, për të menaxhuar emocionet dhe për të kërkuar ndihmë kur është e nevojshme. Kuptimi se ndjenja e trishtuar nuk është një shenjë e dobësisë dhe se emocionet mund të ndihmojnë në trajtimin e situatave do të ndihmojnë fëmijët tuaj në jetën e tyre të mëvonshme.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë