Ushqim

Zëvendësimi i kripës mund të parandalojë mijëra goditje në tru dhe sulme në zemër

Më shumë se 20,000 njerëz që kishin pësuar më parë një goditje në tru ose ishin mbi 60 vjeç dhe kishin presion të lartë të gjakut u përfshinë në studimin që pohoi se zëvendësimi i kripës me gjëra të zakonshme që përmban 70 përqind klorur natriumi dhe 30 përqind klorur kaliumi janë më pak të rrezikuar nga sëmundje të ndryshme.

Gjysmës iu kërkua të merrte një zëvendësues kripe për pesë vjet. Pjesëmarrësit e tjerë vazhduan të përdorin kripë të rregullt, e cila është 100 përqind klorur natriumi.

Shkencëtarët zbuluan se ata që përdorin zëvendësuesin e kripës kishin rreth 14 përqind më pak të ngjarë të kishin goditje në tru ose sulm në zemër.

Zëvendësuesit, të cilët kanë shije si kripë normale, më parë janë lidhur me uljen e presionit të gjakut. Por hulumtimi, i kryer në Kinë, është i pari që i lidh ata me një rrezik të reduktuar të goditjeve dhe sulmeve në zemër.

Gati 35,000 britanikë dhe 800,000 amerikanë pësojnë një goditje çdo vit dhe sulmet në zemër janë edhe më të zakonshme. Të dyja mund të shkaktohen nga presioni i lartë i gjakut.

Ekspertët e zemrës vlerësuan studimin por paralajmëruan se studimi, i cili përfshinte më shumë se 20.000 njerëz që jetonin në fshatra në të gjithë zonën rurale të Kinës, mund të mos jetë i zbatueshëm për pjesën tjetër të botës.

Njerëzit çdo herë e më shumë po konsumojnë ushqim të përpunuar që përmban nivele të larta të kripës.

Fshatarët kinezë, nga ana tjetër, normalisht gatuajnë vetë që do të thotë se duhet të shtojnë kripë.

Victoria Taylor, dietologe, tha se ky studim është një kujtesë e dobishme për të zvogëluar sasinë e kripës që kemi në dietat tona dhe për të kërkuar alternativa të tjera.

Sidoqoftë, studiuesit këmbëngulën se "miliona jetë do të shpëtoheshin nga kjo qasje e thjeshtë".

Autorët e studimit arritën në përfundimin se “ndër personat që kishin një histori të goditjes në tru ose ishin 60 vjeç ose më të vjetër dhe kishin presion të lartë të gjakut, përqindjet e goditjes në tru, problemet kryesore kardiovaskulare dhe vdekjet nga çdo shkak ishin më të ulëta me zëvendësuesin e kripës sesa me kripë e rregullt”.

Profesori Bruce Neal, nga Instituti George për Shëndetin Global në Sidnei dhe që drejtoi studimin tha se nëse do të zëvendësohej e gjithë kripa në raftet e supermarketeve me zëvendësuesit e kripës, do të parandaloheshin shumë probleme çdo vit.

Profesori Graham MacGregor, specialist i mjekësisë kardiovaskulare në spitalin Barts i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim tha se “ky studim shumë i rëndësishëm demonstron qartë se konsumatorët duhet të inkurajohen të mos i shtojnë kripë ushqimit, por nëse duhet, është jetike që ata të përdorin një natrium të reduktuar”.

*Studimi u botua në New England Journal of Medicine


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë