Kosova

Vuçiç: Uroj që Asociacioni të jetë parakusht për anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Europës

Nga Gazeta ‘Si’- Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiç, tha se beson se procesi i dialogut me Prishtinën do të vazhdojë dhe se BE-ja do të arrijë të imponojë diçka që e kanë garantuar prej 11 vitesh dhe që të tre palët e kanë nënshkruar: Asociacioni.

Pas përfundimit të seancës së Këshillit të Sigurimit, ai tha se shpreson që kjo të mbetet parakusht për anëtarësimin e Prishtinës në Këshillin e Europës.

Presidenti i Serbisë tha sonte se Serbia do të luftojë në Kombet e Bashkuara për të mbrojtur interesat e saj kombëtare dhe se do t'i tregojë gjithë botës se si mbrohen ato.

“Ne kemi një kohë të vështirë përpara, por nëse do të humbasim formalisht, jam pothuajse i sigurt se do të jetë me një diferencë të vogël dhe jam i sigurt se do t'i tregojmë botës se si mbrohen interesat kombëtare dhe shtetërore të vendit tonë. Faleminderit të gjithëve për vëmendjen, faleminderit të gjithëve për dashurinë ndaj Serbisë”, ka thënë Vuçiç në një video të postuar në faqen e tij në Instagram “buducnostsrbijeav”.

Duke folur për projekt-rezolutën për Srebrenicën, Vuçiç tha se në Bosnjë dhe Hercegovinë nuk ka pasur asnjë diskutim apo marrëveshje të çfarëdo lloji për këtë çështje dhe se është një vendim që i ndan thellësisht komunitetet etnike.

"Mënyra se si paraqitet projekt-rezoluta, përfaqëson një akt të përfaqësuesve të një komuniteti kundër një tjetri. BiH është ende një zonë e ndjeshme ku forcat paqeruajtëse ndërkombëtare mbeten të pranishme për shkak të nivelit të tensioneve etnike dhe problemeve të brendshme politike. Ndryshe nga të gjitha pritshmëritë, dorëzimi i kësaj rezolute është bërë përkundër kundërshtimit aktiv të përfaqësuesve të zgjedhur legjitim të popullit serb dhe me injorim të plotë të institucioneve të Bosnjë-Hercegovinës dhe kushtetutës dhe ligjeve të saj”, tha Vuçiç.

Ai vlerësoi se iniciativa të tilla, nëse vërtet duan të kontribuojnë në pajtimin dhe ndërtimin e besimit në rajon, duhet të iniciohen nga vendi të cilit i referohen.

"Së dyti, nuk ka pasur konsultime rajonale, sepse marrja e vendimeve në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së që mund të ndryshojë gjendjen e stabilitetit rajonal duhet të bëhet me konsensus. Në këtë situatë, një rezolutë miratohet kundër interesit jetik të një kombi," tha presidenti i Serbisë.

Ai tha se miratimi i projekt-rezolutës së paraqitur do të çojë në hapjen e plagëve të vjetra dhe do të kontribuojë në forcimin e paqëndrueshmërisë në të gjithë rajonin. 

"Ne duam të besojmë se ky nuk është qëllimi i askujt, madje as atyre që propozojnë projekt-rezolutën. Miratimi i rezolutës do të hapë kutinë e Pandorës dhe do të sjellë pasiguri shtesë në OKB", tha Vuçiç.

Jo vetëm që rezoluta në fjalë nuk do të konsolidojë paqen dhe nuk do të shërojë plagët e së kaluarës, shton Vuçiç, por do të thellojë më tej hendekun midis kombeve dhe do të krijojë tensione të reja në Ballkanin Perëndimor.

“Prandaj kërkojmë që rezoluta të tërhiqet siç është propozuar. Dhe nëse nuk është kështu, i bëjmë thirrje shteteve anëtare të votojnë kundër projekt-rezolutës”, tha Vuçiç. 

Ai tha se Serbia është e hapur për të gjitha diskutimet dhe çdo lloj negociatash dhe shtoi se askush nuk e ka njoftuar Serbinë për procesin e miratimit të rezolutës, e as ndonjë pjesë e Bosnjës dhe Hercegovinës. 

"Është bërë pjesërisht në fshehtësi, pjesërisht në prapaskenë, por ne kemi nevojë për gjithëpërfshirje, kemi nevojë për biseda reale dhe kemi nevojë për më shumë mirëkuptim mes të gjithëve. Dhe shpresoj se mund t'i kapërcejmë të gjitha këto vështirësi dhe të fokusohemi në zhvillimin ekonomik dhe le të shohim se si për të forcuar stabilitetin rajonal, bashkëpunimin rajonal, lidhjet ekonomike dhe si të kapërcejmë hendekun në nivelin e zhvillimit të vendeve të zhvilluara, BE-së dhe rajonit të Ballkanit Perëndimor”, përfundoi Vuçiç. // Tanjug


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë