Shendet

Vendet e BE-së mund të shpëtojnë 238 mijë jetë në vit duke përmbushur udhëzimet e OBSH-së për ndotjen e ajrit

Përafërsisht 238 mijë vdekje nga ndotja e ajrit mund të shmangen çdo vit nëse vendet e BE-së përmbushin udhëzimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë për ndotjen e ajrit, sipas shifrave nga Agjencia Evropiane e Mjedisit. Dhe më shumë se 400 mijë vdekje mund të shmangen nëse ndotja e ajrit shmanget plotësisht.

Një studim i ri ka vlerësuar përfitimet që mund të lindin shpejt me reduktimin e ndotjes së ajrit nga trafiku dhe ngrohja e shtëpive.

Studiuesit shikuan 41 vende evropiane. Ata zbuluan se një rënie prej 20% e ndotjes së trafikut rrugor mund të ulë numrin e vdekjeve në të gjithë Evropën me rreth 7 mijë njerëz në vit duke ulur ndotjen e grimcave.

Një ulje prej 20% e ndotjes së ajrit nga ngrohja e shtëpive do të sillte afërsisht 13 mijë vdekje më pak çdo vit. Europa Lindore dhe Qendrore do të përfitonte më së shumti, për shkak të përdorimit të lartë të karburantit për ngrohje.

Studimi i ri tregoi gjithashtu se më shumë se gjysma e përfitimeve do të vinin nga më pak vdekje nga sulmet në zemër, goditjet në tru dhe diabeti i tipit 2, si dhe nga kanceri i mushkërive.

Niki Paisi, e cila ishte pjesë e ekipit të studimit në Qendrën Kërkimore të Klimës dhe Atmosferës në Institutin e Qipros, tha: “Nga vdekjet e tepërta në Evropë që i atribuohen ekspozimit afatgjatë ndaj ndotjes së grimcave, 26% dhe 12% e këto mund të shmangen nëse emetimet hiqen, respektivisht. Vende si Republika Çeke, Bullgaria, Estonia, Hungaria dhe Polonia mund të përjetojnë përfitime më të larta.

Po në lidhje me vdekjet nga burime të tjera të ndotjes?

I botuar në vitin 2023, një studim nga instituti kërkimor ISGlobal i Barcelonës hedh pak dritë mbi këtë dhe mund të ndihmojë qeveritë kombëtare dhe veçanërisht ato të qytetit të kuptojnë se cilëve sektorë ndotës duhet t'u japin përparësi.

Mark Nieuëenhuijsen nga ISGlobal shpjegoi se qytetet janë ende pika të nxehta të ndotjes së ajrit dhe vdekjeve të parakohshme.

“Duhet veprim urgjent. Kjo kërkon një qasje që bashkon shumë sektorë të ndryshëm duke përfshirë energjinë, transportin, industrinë dhe bujqësinë.”

Burimi: The Guardian. Përshtati: Gazeta Si.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë