Jete & Stil

Vaksina Covid-19, ndryshimet e menstruacioneve mund të jenë një efekt anësor i padëmshëm

Kur shkoni për të bërë vaksinën e Covid-19, ju paralajmëroheni se do të keni efekte të lehta anësore si ethe, dhimbje koke ose dhimbej krahu. Ndryshimet në ciklin menstrual nuk thuhen dhe as nuk mendohen. Por në internet ka plasur një diskutim ku gratë kanë filluar të pyesin nëse vaksina ndikon tek menstruacionet.
Kate Clancy, një antropologe, ndau në Twitter përvojën e saj se i kaloi menstruacionet jashtëzakonisht rënde pasi mori vaksinën. Me ish kolegen Katharine Lee, ajo nisi një studim që dokumentonte përvojat e njerëzve.
“Ne ende nuk e dimë nëse vaksina po i shkakton këto ndryshime nuk është studiuar. Por është e mundur që gratë pas vaksinimit kanë më shumë gjasa të vërejnë ose të atribuojnë ndryshime, veçanërisht pasi kanë dëgjuar për përvojat e të tjerëve”, shpjegon ajo.
Por Victoria Male, një imunolog riprodhues në Kolegjin “Imperial” në Londër, tha se disa gra pas menopauzës dhe njerëz që marrin medikamente të ndalojnë dhimbjet e menstruacioneve kanë raportuar se kanë pasur më shumë hemoragji se zakonisht. Ajo është e prirur të dyshojë se mund të ketë një reagim fizik të padëmshëm. Megjithëse kjo lidhje është e paprovuar, ka një arsye logjike se vaksina mund të shkaktojë ndryshime në menstruacione, por sipas ekspertëve nuk janë për t’u shqetësuar.
Një lidhje e besueshme.
Konfrontimi i mitrës është pjesë e sistemit imunitar dhe përmban qeliza imune pothuajse si çdo pjesë të trupit. Qelizat imune luajnë një rol në ndërtimin, mirëmbajtjen e mitrës e cila fryhet për t’u përgatitur për një shtatzëni dhe më pas derdhet në formën e menstruacioneve nëse veza nuk është fekonduar. Pas vaksinimit, shumë sinjale kimike që kanë potencialin të ndikojnë në qelizat imune qarkullojnë rreth trupit.
“Kjo mund të shkaktojë që mitra të jetë më e ndjeshme dhe të ketë një sasi më të madhe të menstruacioneve,” shtoi Male.


Nuk ka lidhje me abortin spontan

Pavarësisht lidhjes se vaksinave me menstruacionet, nuk do të thotë se ka lidhje me abortin spontan. Gjatë shtatzënisë procese të ndryshme mbajnë të shëndetshme mitrën dhe placentën, organi që lidh fetusin me furnizimin me gjak të nënës së tij. Tani ka prova që tregojnë se nuk ka asnjë lidhje mes vaksinës dhe humbjes së shtatzënisë. Si dhe efektet në konfrontimin e mitrës, koha e ovulimit (kur lëshohet një vezë) mund të ndikohet nga inflamacioni, për shembull nëse dikush ka ethe”, shpjegon Alexandra Alvergne, në Universitetin e Oksfordit. Kjo mund të bëjë që të keni menstruacione të vonuara dhe të hershme.
Por ekspertët thonë se vaksinat gjithashtu shkaktojnë një përgjigje inflamatore në trup dhe e gjitha është pjesë e sistemit tuaj imunitar që digjet dhe fillon të prodhojë antitrupa dhe qeliza të tjera që luftojnë sëmundjen.
Efektet janë të gjitha të përkohshme.
“Ka prova nga të dy vaksinat e gripit dhe HPV se mund të ndikojnë përkohësisht në ciklin menstrual por nuk ka efekte anësore afatgjata. Dhe ka edhe prova të tjera që nuk ndikojnë në pjellori” Male.
Pretendimet e pabazuara në lidhje me vaksinat dhe pjellorinë. Ndërsa këto ndryshime nuk duhet të shqetësojnë, Male dhe ekspertët e tjerë theksojnë nevojën për studime mbi efektin e vaksinës në menstruacione, në mënyrë që njerëzit të dinë se çfarë të presin.
"Kjo e mëshon faktin se shëndeti i grave injorohet shpesh. Ju mund të shqetësoheni se diçka e keqe po i ndodhte trupit tuaj, kur gjithçka që po përjetonit ishte një ethe tipike pas vaksinës. Kjo është saktësisht e njëjtë me parregullsitë menstruale”, tha gjinekologia Jen Gunter.
Sue Ward, nënkryetar i Kolegjit Mbretëror të Obstetërve dhe Gjinekologëve, tha se kushdo që vëren gjakderdhje që është e pazakontë për ta duhet të kontaktojë mjekun e tyre. Dhe i inkurajoi njerëzit të mendonin për të raportuar ndonjë shqetësim ose efekt të mundshëm anësor në skemën e Kartonit të Verdhë për t'i ndihmuar në gjurmimin e tyre.
Burimi:BBC/Përshtati:Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë