Shendet

Ushqimet e përpunuara ngushtojnë arterien që në fëmijëri

Fëmijët që konsumojnë një dietë me ushqime të përpunuara mund të rrezikojnë nga ngushtimi i arterieve deri në moshën 17-vjeçare, sipas një studimi të ri.

Arteriet më të forta rrisin rrezikun e goditjes në tru dhe sulmit në zemër.

Studimi, i bazuar në pothuajse 5,000 fëmijë të lindur në Bristol në vitet 1990, zbuloi se ata që ndiqnin një dietë mesdhetare në vend të kësaj, të pasur me perime, fruta, fasule dhe bishtajore, kishin arterie më pak të ngurtësuara.

Ekspertët thanë se kjo tregon rëndësinë e zhvillimit të zakoneve të ekuilibruara të të ushqyerit dhe sugjeruan se kontrollet e hershme për fëmijët mund të parandalojnë problemet e zemrës në të ardhmen.

Fondacioni Britanik i Zemrës, i cili financoi studimin, paralajmëroi se kriza e kostos së jetesës e ka bërë më të vështirë për familjet që të ushqehen mirë.

Arteriet janë enët kryesore të gjakut që sjellin gjak të pasur me oksigjen nga zemra në qelizat e trupit.

Ngurtësia në arterie është një tregues i rëndësishëm i hershëm i dëmtimit dhe shkaktohet nga humbja e kolagjenit në enët e gjakut, duke rritur rrezikun e presionit të lartë të gjakut, goditjeve në tru dhe sulmeve në zemër.

Ekspertët nga Universiteti i Exeter, Universiteti i Bristolit dhe Universiteti i Finlandës Lindore, vlerësuan dietat e rreth 5 mijë fëmijëve nga mosha shtatë vjeç.

Më pas ata matën shpejtësinë e valës së pulsit, kur arritën moshën 17 vjeç.

Rezultatet treguan se fëmijët me dieta të larta në kalori, yndyrë dhe sheqer dhe me pak fibra në moshën 7 dhe 10 vjeç, kishin arterie më të forta në moshën 17 vjeç krahasuar me fëmijët që kishin ngrënë ushqime me më pak kalori, yndyrorë dhe sheqer në fëmijëri.

Kur shikonin dietat e stilit mesdhetar, ekspertët zbuluan gjithashtu se fëmijët që hanin më shumë ushqime si peshku, perimet, frutat dhe fasulet kishin reduktuar ngurtësimin arterial në moshën 17-vjeçare.

Konsumimi i ushqimeve anti-inflamatore të moshës 10 vjeç (të tilla si perime dhe fruta, veçanërisht manaferrat, dhe një shumëllojshmëri perimesh) çuan gjithashtu në më pak ngurtësi të arterieve.

Duke shkruar në British Journal of Nutrition, ata thanë se kërkesa për kalori e çdo fëmije është e ndryshme dhe varet nga mosha, madhësia dhe sa ushtrime bëjnë.

Genevieve Buckland, studiuese, thotë se fëmijët do të kenë më shumë gjasa të marrin të gjitha lëndët ushqyese që u nevojiten dhe të mos konsumojnë kalori të tepërta nëse hanë shumë fruta dhe perime, plus ushqime të pasura me fibra si buka me drithëra integrale dhe makarona kafe dhe oriz, së bashku me proteina pa yndyrë.

“Hulumtimi ynë nxjerr në pah rëndësinë e zhvillimit të zakoneve të ekuilibruara të të ushqyerit që nga fëmijëria për të zvogëluar rrezikun e problemeve të zemrës në të ardhmen.”

Rezultatet e këtij studimi sugjerojnë se, për të ndaluar sëmundjet e zemrës, përmirësimi i dietave të njerëzve duhet të fillojë herët dhe të jetë i përjetshëm.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë