Teknologji dhe Inovacion

Teoritë konspirative/ Skeptikët kanë kryer 300 sulme mbi antenat e rrjetit 5G

Rrjetet 5G kanë qenë prej kohësh subjekt i dezinformatave dhe teorive të komplotit. Edhe pse asnjë nga këto teza nuk ka ndonjë bazë, përhapja e mashtrimeve mbi 5G ka pasur ndikime të papërfillshme në jetën reale, veçanërisht muajt e fundit.

Sipas një raporti të fundit nga shoqatat e sektorit të telekomunikacionit Etno dhe Gsma, vitin e fundit lajmet e rreme në rrjetet e gjeneratës së pestë kanë shkaktuar më shumë se 288 sulme me zjarrvënie kundër antenave dhe disa episode dhune kundër punonjësve të kompanive në sektor. Në 13 vende europiane vetëm në tre muajt e parë të vitit 2021, pati 30 sulme ndaj përsëritësve 5G.

Raporti, i cili është gjithashtu një udhëzues për komunitetet lokale mbi sigurinë dhe mundësitë e 5G, regjistron një rritje të përhapjes së dezinformatave në teknologjinë e re që nga fillimi i pandemisë Covid-19, siç raportohet gjithashtu nga Wired me një hartë që tërhoqi bumin e urdhëresave kundër 5G të bashkive italiane gjatë urgjencës në 2020.

Pandemia ishte konteksti i përsosur për një bashkim midis teorive të grupeve që kundërshtojnë 5G dhe lajmeve të rreme në lidhje me koronavirusin e ri. Tezat krejtësisht të pabazuara kanë gjetur hapësirë ​​në rrjet, sipas të cilave 5G shkaktoi Covid-19 ose dobësoi sistemin imunitar të atyre të ekspozuar ndaj rrezatimit.

Sulmi ndaj impianteve

Organizata Botërore e Shëndetit u detyrua të shtonte mashtrimet 5G në listën e saj të lajmeve të rreme mbi koronavirusin e ri, por ishte në pranverën e vitit 2020 që filluan sulmet ndaj tyre në Europë, si dhe në SHBA për shkak të këtyre mashtrimeve. Antenat u vandalizuan ose u dogjën në Britaninë e Madhe, Irlandë, Holandë, Francë, Qipro, Belgjikë, Suedi dhe Finlandë, me disa punëtorë të kërcënuar dhe disa persona të arrestuar.

Ndodhi edhe në Itali. Në Maddaloni, në provincën e Caserta, mijëra njerëz mbetën pa rrjet për ditë pas dëmtimit të antenave, gjithashtu të rrjeteve 3G dhe 4G. Në të njëjtën periudhë kohore, urdhëresat për të bllokuar instalimin e antenave të gjeneratës së fundit janë shumëfishuar, të monitoruara prej muajsh nga Ëired.

Shqetësimet në lidhje me efektet e shëndetit publik të rrjeteve celulare “janë ngritur që nga futja e rrjeteve 2G, që datojnë 30 vjet, por nuk janë konfirmuar kurrë”, thuhet në raportin Ethno-Gsma. Si për të thënë: ujku humbet qimen por jo vesin. Gjithashtu sepse të gjitha hetimet shkencore mbi 5G kanë konfirmuar sigurinë e tij. Kështu bëri edhe Komisioni Ndërkombëtar për Mbrojtjen nga Rrezatimi Jo-Jonizues (ICNIRP) marsin e kaluar, pas një studimi shtatëvjeçar.

Siç vërehet nga Corriere delle Communications, Komisioneri për Shëndetin e Bashkimit Europian Stella Kyriakides gjithashtu përsëriti se ekspozimi ndaj fushave elektromagnetike është nën kufijtë e rekomanduar nga Këshilli Europian. Sidoqoftë, asnjë nga këto lajme nuk duket se ka qenë i mjaftueshëm për të ndryshuar mendjen e atyre që kundërshtojnë 5G.

Burimi: Wired/ Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë