Shendet

Studimi / simptomat më të zakonshme që zhvillohen pas infektimit me Covid-19

Sipas studiuesve nga Penn State College of Medicine, SHBA më shumë se gjysma e 236 milionë individëve në mbarë botën që janë diagnostikuar me Covid-19 që nga dhjetori 2019 do të përjetojnë simptoma të Covid-19 të zgjatur deri në gjashtë muaj pas shërimit. Studimi u shfaq në "Jama Network".  Për të kuptuar më mirë efektet afatshkurtra dhe afatgjata të virusit, shkencëtarët kryen një rishikim sistematik të 57 raporteve që përfshinin të dhëna nga 250,351 të rritur dhe fëmijë të pavaksinuar të diagnostikuar me Covid-19 nga dhjetori 2019 deri në mars 2021. Rreth 79% e tyre ishin shtruar në spital dhe shumica jetonin në vende me të ardhura të larta. Mosha mesatare ishte 54 vjeç dhe shumica e njerëzve (56%) ishin meshkuj.
Rezultatet treguan se të mbijetuarit përjetuan një sërë çështjesh të lidhura me infeksionin. Në përgjithësi, këto komplikime ishin në gjendje të ndikonin në mirëqenien e përgjithshme, me humbje peshe, lodhje, ethe ose dhimbje që ndodhin në më shumë se gjysmën e individëve. Kësaj duhet shtuar:

-çrregullime të lëvizshmërisë: përjetuar nga një në pesë pacientë;
-çrregullime neurologjike: të akuzuara nga pothuajse një në katër pacientë;
-çrregullime të shëndetit mendor: ankthi i përgjithësuar është diagnostikuar në pothuajse një në tre pacientë;
-anomalitë pulmonare: gjashtë nga dhjetë pacientë kishin ndryshime të imazhit të gjoksit dhe më shumë se një e katërta e pacientëve kishin vështirësi në -frymëmarrje;
-çrregullimet kardiovaskulare: dhimbja në gjoks dhe palpitacionet ishin gjendjet më të shpeshta të raportuara.
-çrregullime dermatologjike: humbja e flokëve dhe skuqjet ndodhën në pothuajse një në pesë pacientë; -çrregullime të tretjes: veçanërisht dhimbje stomaku, diarre, mungesë oreksi dhe të vjella. Mekanizmat me të cilët Covid-19 shkakton simptoma të vazhdueshme ende nuk janë kuptuar plotësisht.

Besohet se ato mund të jenë pasojë e një mbingarkese të sistemit imunitar të shkaktuar nga patogjeni, infeksionit të vazhdueshëm, riinfeksionit dhe rritjes së prodhimit të autoantitrupave. SARS-CoV-2 mund të depërtojë dhe të jetojë në sistemin nervor me probleme pasuese, të tilla si anomali në shije dhe nuhatje, dëmtim të kujtesës dhe ulje të përqendrimit.
Shkencëtarët thonë se gjetjet e kërkimit mund të ndihmojnë në formësimin e planeve të trajtimit për të përmirësuar kujdesin për njerëzit që luftojnë me gjendjen post-Covid.
Burimi:Il Giornale/Përshtati: Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë