Shendet

Studimi: Shtyrja e dozës së dytë e vaksinave Covid-19 është shumë efikase

Shtyrja për të marrë dozën e dytë të vaksinave Pfizer / BioNTech ose Moderna mund të shpëtojë jetë. Sipas një studimi modelimi tregohet se vendet që luftojnë për të imunizuar popullsinë e tyre mund të miratojnë strategjinë e shtrirjes së periudhës së bërjes së dozave.
Vaksinat e mësipërme dhe Oxford / AstraZeneca janë krijuar nga prodhuesit për t'u dhënë brenda tre deri në katër javë nga doza e parë. Mbretëria e Bashkuar për shembull pavarësisht kësaj zgjodhi një periudhë 12-javore për kohën nëpërmjet dozave. Provat imunologjike kanë treguar mbrojtje të lartë nga një dozë deri në rreth 80% si me Pfizer ashtu edhe me Moderna, të cilat janë të dyja vaksina mARN të bëra në një mënyrë të ngjashme. Ekzistojnë gjithashtu prova nga programi i imunizimit të Mbretërisë së Bashkuar që njerëzit që morën një dozë të vetme të vaksinave AstraZeneca dhe Pfizer nuk ka gjasa të përkeqësohen në spital nga Covid-19. Studimi amerikan, nga shkencëtarët në Klinikën Mayo në Rochester, modelon efektin e vonesës së dozave të dyta të vaksinave Pfizer dhe Moderna të dyja të përdorura në SHBA në popullatat ku përhapja e vaksinave është e ngadaltë për shkak të mungesave globale.
Ata zbuluan se marrja e një doze të vetme për më shumë njerëz duke vonuar goditjen e dytë do të shpëtonte jetë. Peter English, një konsulent në pension në kontrollin e sëmundjeve ngjitëse, tha se studimi demonstroi se vonimi i dozës së dytë në të gjithë botën do të kontrollonte sëmundjen dhe do të parandalonte që variantet e reja të zhvillohen në vendet që nuk janë.
"Pra, të gjithë kemi një interes të plotë për të siguruar që e gjithë bota do, të vaksinohet sa më shpejt të jetë e mundur dhe të ketë efekt," tha ai.
Burimi:The Guardian/Përshtati:Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë