Shendet

Studimi në një grup të madh njerëzish tregon se përzierja e vaksinave funksionon

Një nga zhvillimet më mbresëlënëse shkencore që doli nga pandemia e Covid-19 ishte zhvillimi i vaksinave efektive në më pak se një vit. Disa nga këto vaksina, të prodhuara nga Pfizer dhe Moderna, përdorën teknologjinë e vaksinës mRNA për herë të parë. Ato potencialisht kanë hapur rrugën për zhvillimin e mëtejshëm të vaksinave për sëmundje të tjera. Zbulimi i rrezikut të vogël të mpiksjes së gjakut nga vaksina AstraZeneca, së bashku me variacionet në disponueshmërinë e vaksinës, nënkuptonte që disa njerëzve u duhej të merrnin një lloj tjetër vaksine për dozën e tyre të parë dhe të dytë.

Ndërsa ekzistonin prova për një përgjigje imune midis njerëzve që morën një vaksinë tradicionale të ndjekur nga një vaksinë mRNA, nuk kishte asnjë provë për të treguar nëse përzierja e dy llojeve të vaksinës mbron nga infeksioni SARS-CoV-2.

Një studim i 721,787 individëve në Suedi ka treguar se njerëzit që kanë marrë një dozë vaksine AstraZeneca e ndjekur nga një dozë vaksine Pfizer ose Moderna kanë më shumë mbrojtje kundër infeksionit sesa njerëzit që kanë marrë dy doza AstraZeneca.

“Studimi, i publikuar në revistën “The Lancet Regional HealthTrusted Source”, ishte ajo që njerëzit kishin pritur”, tha profesoresha Monica Gandhi, profesoreshë e mjekësisë në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko.

Jeff Kwong nga Shkolla e Shëndetit Publik Dalla Lana, Universiteti i Torontos, Kanada një doze e AstraZeneca dhe një doze e një vaksine mRNA duket të jetë po aq e mirë sa dy doza të vaksinave mRNA.

"Pra, nëse një vend ka furnizime të vaksinave AstraZeneca dhe mRNA, ata mund të konsiderojnë kombinimin e vaksinave”, shtoi ai.  

Studiuesit analizuan të dhënat e disponueshme publikisht në Suedi për të përcaktuar se sa mbrojtje ofron kundër infeksionit një dozë e vaksinës AstraZeneca e ndjekur nga një dozë e një vaksine mRNA, qoftë nga Pfizer ose Moderna.

Në total, studiuesit mblodhën të dhëna për 721,787 individë; 430.100 prej tyre kishin marrë dy doza të vaksinës AstraZeneca dhe 110.971 kishin marrë një dozë AstraZeneca e ndjekur nga një dozë vaksine mRNA. Studiuesit i krahasuan këta individë me një person të pa vaksinuar të së njëjtës gjini të lindur në të njëjtin vit dhe nga e njëjta zonë. Studiuesit i ndoqën pjesëmarrësit deri në 183 ditë, nga 14 ditë pasi personat e vaksinuar morën dozën e dytë për të përcaktuar nëse ishin infektuar me SARS-CoV-2. Ata zbuluan se njerëzit e pa vaksinuar kishin mbi 3.5 herë më shumë gjasa të prekeshin nga një infeksion SARS-CoV-2 sesa njerëzit që kishin marrë vaksina.

Burimi:MedicalNews/Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë