Keshilla

Përdorimi i kufjeve po rrezikon dëgjimin-Si t’i shpëtojmë fëmijët

Sa herë ju është dashur të hyni në dhomë për t'i thirrur fëmijëve tuaj, në mënyrë që ata të largojnë vëmendjen nga filmi apo loja e tyre, apo për të hequr kufjet.  Pavarsisht mënyrës se si i edukoni fëmijet tuaj, është shumë e rëndësishme që ata të jenë të përqëndruar dhe të dëgjojnë atë çfarë i thoni. "Duhet bërë diçka përpara se të humbas zërin dhe durimin tim", thotë ekspertja e çështeve të fëmijëve Julie Jargon. Në një artikull të saj ajo shkruan se humbja e dëgjimit e shkaktuar nga zhurma është në rritje tek të rinjtë. Disa audiologë thonë se ata dyshojnë se problemi është përkeqësuar vetëm gjatë pandemisë, kur fëmijët janë lidhur më shumë pas pajisjeve, ndër to edhe kufjet. Rreth 12.5% ​​e fëmijëve dhe adoleshentëve midis moshave 6 dhe 19 kanë pësuar dëmtime të përhershme të dëgjimit nga ekspozimi i tepërt i zhurmës, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Organizata Botërore e Shëndetësisë tha muajin e kaluar se më shumë se një miliard të rritur të rinj janë në rrezik të humbjes së dëgjimit të përhershëm.Por sipas Jargon fati i mirë është se ka masa mbrojtëse. Kufjet për shmangjen e zhurmës dhe kufizimin e vëllimit të zërit, si dhe cilësimet në vetë pajisjet, janë mjetet që prindërit mund të përdorin për të mbrojtur veshët e fëmijëve.

Sipas ekspertëve të dëgjimit, ndikimi në dëgjimin e fëmijëve nuk është menjëherë i dukshëm, sepse mund të duhen disa vjet që humbja e dëgjimit të bëhet e dukshme. "Dëmi mund të mos shfaqet as në një test standard të dëgjimit, por mund të çojë në vështirësi për të kuptuar fjalimin në mjedise të zhurmshme.Mund të ketë dëmtime themelore të neuroneve të dëgjimit dhe ne e quajmë atë" humbje të fshehur të dëgjimit", tha Michael Cohen, drejtor i Klinikës Multidisiplinare të Dëgjimit Pediatrik në Masaçutes. Jargon shkruan se niveli i vëllimit të sigurt të rekomanduar ditor të çdo tingulli është nën 85 decibel, për një maksimum prej tetë orësh të vazhdueshme, të dhëna të rekomanduara nga OBSH. Për çdo rritje prej tre decibelësh në vëllim, sasia e kohës së dëgjimit të sigurt pritet në gjysmë. Pra, nëse jeni duke dëgjuar muzikë me 100 decibel - vëllimi ekuivalent i një tharëse flokësh,mendohet të jetë i sigurtë për t'u dëgjuar vetëm për 15 minuta.

Çfarë mund të bëni?

Ekspertët sugjerojnë që të ndiqni rregullin 80/90. Audiologët thonë se fëmijët mund të dëgjojnë pajisjet e tyre në 80% të vëllimit maksimal për 90 minuta në ditë.

-Ju mund ta kontrolloni këtë duke rregulluar volumin në tabletin ose telefonin tuaj. Nëse fëmija juaj do të dëgjojë një pajisje për më shumë se 90 minuta në ditë, ekspertët këshillojnë të kufizoni volumin.

-Zgjidhni kufjet që kufizojnë volumin. Prindërit e fëmijëve të vegjël mund të investojnë në një palë kufje që kapin vëllimin në 85 decibel, ose që lejojnë prindërit të rregullojnë volumin për mjedise të ndryshme.

-Merrni kufje që anulojnë zhurmën. Audiologët thonë se kufjet që përshtaten siç duhet mund të përdoren në mënyrë të sigurt.

Burimi:The Wall Street Journal/Përshtati:Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë