Keshilla

Si t’i flisni fëmijëve për sëmundjet gjenitale

Nga Eve McDavid-Duke parë dritat në dhomën e ekzaminimit të një klinike mjekja më tha se zbuloi një tumor në qafën e mitrës dhe bota ime u shemb. Për mrekulli, djali im lindi i sigurt pesë javë më herët dhe unë iu përgjigja jashtëzakonisht mirë trajtimit. Me kalimin e kohës, familja jonë e re u rikuperua. Si një eksperte sistemesh që studion modelet në sjelljen e konsumatorit, u ndjeva e detyruar të kuptoj pse kaq shumë gra janë të painformuara kur bëhet fjalë për rëndësinë e kujdesit shëndetësor të qafës së mitrës. Ajo që zbulova është se përvojat dhe mësimet nga fëmijëria mund të ndikojnë në të kuptuarit e një personi për shëndetin e tyre seksual dhe të ndikojnë në cilësinë e kujdesit që ata marrin. Pra, si t'i ndihmojmë fëmijët tanë të ndihen rehat me trupin e tyre, të flasin kur lindin çështje të tilla dhe të kuptojnë rëndësinë e kujdesit parandalues?
Fola me ekspertë të shëndetit publik dhe mjekësor për të identifikuar përvojat themelore të fëmijërisë që mund të normalizojnë shëndetin seksual dhe më e rëndësishmja, si t'i mbajnë fëmijët tanë të shëndetshëm.

Mësoni emrat e pjesëve intime.
Është e vështirë për një person të jetë proaktiv në lidhje me shëndetin seksual kur nuk është rehat duke përdorur emrat e duhur anatomikë për organet gjenitale. “Pjesë intime” ishte i vetmi term i pranueshëm në edukimin tim; ishte një përshtatje e vetëdijshme, e nevojshme për t'i mësuar fëmijët e mi të thërrisnin dhe të njihnin organet e tyre gjenitale. Edhe nëse ndiheni në siklet në fillim, vazhdoni. Një studim i vitit 1992 i publikuar në “Journal of Sex Education and Therapy” zbuloi se fëmijët që mësuan emrat anatomikë kishin më shumë gjasa t’i mbanin mend.
“Fëmijët që nuk kanë turp për organet e tyre gjenitale gjithashtu kanë më shumë gjasa të flasin nëse kanë përjetuar abuzim seksual ose një problem tjetër shëndetësor”, thotë Princess Nothemba Simelela, e cila drejton Iniciativën për Eliminimin e Kancerit të Qafës së Qafës në Organizatës Botërore të Shëndetësisë.
Simelela thotë se në moshën 5-vjeçare, fëmijët mund të kuptojnë trupin e tyre dhe kufijtë e tyre. Duke përdorur tregime dhe grafika të animuara, ajo u ka mësuar vajzave dhe djemve të rinj se çfarë lloj prekjesh nuk janë në rregull.

Vaksinoni fëmijët tuaj kundër HPV deri në moshën 12 vjeçare.
Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thonë se vaksina HPV është mbrojtja më e mirë kundër gjashtë kancereve të shkaktuara nga virusi dhe rekomandon që të gjithë fëmijët e moshës 11 deri në 12 vjeç të vaksinohen. Një studim i fundit në Mbretërinë e Bashkuar zbuloi se vaksinimi i vajzave të moshës 12 deri në 18 vjeç kundër HPV mund të zvogëlojë ndjeshëm incidencën e kancerit të qafës së mitrës. Vaksina HPV ul në mënyrë drastike rrezikun e kancerit të qafës së mitrës, zbulon studimi në Mbretërinë e Bashkuar.
"Që ne kemi këtë vaksinë që mund të parandalojë virusin, është një lloj plumbi magjik," thotë Jessica Rose, një obsetro-gjinekologe në Spitalin Bellevue në Nju Jork dhe asistent profesore në Departamentin e Obstetrikës dhe Gjinekologjisë në Shkollën e Mjekësisë Grossman të NYU.
Shpjegojani fëmijëve tuaj se kjo gjë është njëjtë sikur të bëni vaksinën tuaj në parandalimin e tetanozit.
“Nëse shkel një gozhdë të ndryshkur, kjo do t'ju ndihmojë”, shton ajo.
Vaksina rekomandohet gjithashtu për djemtë, sepse mbron nga transmetimi i HPV-së, si dhe nga kanceri anogenital.

Bëjeni edukimin seksual pjesë të bisedave familjare.
Studiuesit zbuluan lidhjen midis HPV - infeksioni më i zakonshëm seksualisht i transmetueshëm - dhe kancerit të qafës së mitrës në vitet 1990, rreth kohës kur ndoqa për herë të parë edukimin seksual në shkollën publike. Por, si shumica e grave, nuk mësova kurrë për të në shkollë. Në vend të kësaj, mësova për virusin pas diagnozës sime të HPV.
“Nuk mund t'ia lini dikujt tjetër bisedën për ngjarjen e parë menstruale. Bëni atë diçka për të cilën familja flet si ne flasim për notat e tyre, performancën e tyre në fushën sportive. Ju duhet ta bëni këtë një bisedë të përditshme. Kjo është ajo që iu them prindërve, se ‘është përgjegjësia e tyre të kujdesen për mrqenien e fëmijëve,” thotë Simelela e OBSH-së.

Flisni për tema të vështira si këto me ekspertë të shëndetit.
Si i rritur i ri, shkova vetëm në takimin tim të parë në gjinekologji, i papërgatitur për ndryshimin e madh. Me mungesën e gjuhës për të diskutuar rehat për shëndetin seksual, fola me shumë turp. Pas kancerit, e kuptoj se frika për të bërë pyetje mund të ndikojë në kujdesin që marrin pacientët dhe që mjekët mund të administrojnë. Tani e shoh shëndetin tim si një partneritet të besueshëm mes vetes dhe mjekët dhe kjo është një vlerë që unë dhe bashkëshorti im po ia rrënjosim fëmijëve tanë. Në shtëpi flasim familjarisht për arsyet e shumta për të vizituar mjekun.
Rose, thotë se gjinekologët po punojnë për të përmirësuar vazhdimësinë e kujdesit nga adoleshenca në moshën madhore.
"Ka pasur një lëvizje në specialitetin tonë për ta bërë tranzicionin më të qetë. Për pacientët, ka shumë normalizime pse gratë shkojnë te gjinekologu. Ka shumë arsye për të parë një gjinekolog, edhe nëse nuk jeni seksualisht aktiv," thotë ajo.
Për prindërit, këshillat që marrim për rritjen e fëmijëve nuk kanë fund. Pasi i mbijetova kancerit të qafës së mitrës, besoj se kjo mund të jetë më e rëndësishmja: Jepini fëmijës tuaj dhuratën e jetës duke bërë që t’i parandaloni kancerin HPV.

*Eve McDavid- është një blogere problemeve shëndetësore seksuale

Burimi:The Washington Post/Përshtati:Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë