Keshilla

Si të rritni fëmijë që pëlqejnë njëri-tjetrin

Dinamika e vëllezërve dhe motrave mund të jetë sfiduese pasi shpesh ndodh që fëmijët thjeshtë mos ta pëlqejnë njëri-tjetrin dhe ndërtimi i një marrëdhënie të mirë mund të jetë një sfidë për prindërit.

Por ka hapa që mund të ndërmerren për të siguruar që fëmijët të kenë një marrëdhënie të fortë me njëri-tjetrin.

Mos e ngatërroni një marrëdhënie të mirë me një marrëdhënie pa konflikte.

Të pëlqesh dikë nuk do të thotë që nuk zihesh kurrë me të.

“Të presësh që fëmijët të pëlqejnë njëri-tjetrin është një qëllim i arsyeshëm. Mendoj se kjo është ndryshe nga të presësh që ata të mos grinden me njëri-tjetrin”, thotë psikologia Janine Domingues.

Në vend që të shqetësoheni se konfliktet e fëmijëve do të dëmtojnë marrëdhënien e tyre, përqendrohuni në ndihmën për të gjetur një mënyrë për të zgjidhur problemin në fjalë.

“Nuk keni nevojë të shqetësoheni se një grindje sot do të shkatërrojë shanset e tyre për të qenë afër njëri-tjetrit më vonë në jetë”.

Gjithashtu, thotë  Laura Markham, psikologe dhe autore e disa librave për prindërimin, nëse prisni që fëmijët tuaj të shkojnë mirë me njëri-tjetrin, ata në fakt kanë më shumë gjasa ta bëjnë këtë.

"Nëse prisni që ata të mos shkojnë mirë, ata kanë më shumë gjasa të kenë më shumë probleme," tha Markham, thotë Markham, duke shtuar se fëmijët duhet të mësojnë se në familje mund të ketë zënka, debate dhe probleme por gjithmonë zgjidhen gjërat dhe pjesëtarët e familjes mbështeten.

“Kjo do të jetë vlera që fëmijët mësojnë për vëllezërit e motrat.”

Markham tha se është e rëndësishme që prindërit të mos ngatërrojnë marrëdhëniet e tyre me vëllezërit dhe motrat me marrëdhënien e fëmijëve të tyre, as duke supozuar se gjërat do të jenë keq dhe as duke u përpjekur të përsërisin një marrëdhënie që mendojnë se është perfekte.

Përveç kësaj, prindërit duhet të kultivojnë një marrëdhënie të fortë me secilin nga fëmijët individualisht.

"Hulumtimi për këtë është se nëse ju, prindi, keni një marrëdhënie pozitive me secilin fëmijë, ata kanë shumë më shumë gjasa të kenë një marrëdhënie pozitive me njëri-tjetrin," tha ajo.

Fëmijët kanë nevojë për siguri se prindërit i duan dhe i pranojnë po aq sa vëllezërit e motrat e tyre, edhe kur ata janë të vështirë.

"Gjëja më e rëndësishme që mund të bëni është të punoni në marrëdhënien tuaj me secilin fëmijë, në mënyrë që çdo fëmijë të ndihet sikur sado dashuri t'i jepni vëllait ose motrës së tij, ka shumë edhe për ta," këshillon Markham.

Një mënyrë për ta bërë këtë është të planifikoni një kohë të veçantë me secilin fëmijë, edhe nëse është vetëm për 5 ose 10 minuta.

“Fëmijëve u pëlqen të kenë vëmendjen tuaj të plotë”.

Gjithashtu, mbani mend se mënyra se si i trajtoni fëmijët tuaj ka të ngjarë të mësojë të trajtojnë njëri-tjetrin.

"Nëse disiplina juaj shkon në stilin autoritar, do t'i shihni fëmijët tuaj të jenë më të këqij me njëri-tjetrin," tha Markham.

Por nëse punoni në vendosjen e kufijve në një mënyrë më bashkëpunuese, fëmijët tuaj kanë më shumë gjasa të ndjekin shembullin.

Vendosni rutina familjare që inkurajojnë afërsinë.

"Të kesh tradita familjare ka një mori përfitimesh," tha Domingues. Kjo mund të përfshijë darkën tradicionale familjare, por mund të jetë gjithashtu një mëngjes i veçantë i mëngjesit të së dielës nëse kjo është ajo që funksionon për orarin tuaj familjar.

Markham dha shembullin kur një vëlla më i madh i lexonte një histori para gjumit një vëllai ose motre më të vogël çdo natë.

“Hulumtimet tregojnë se sa më shumë ndërveprime pozitive të kenë fëmijët kur rriten së bashku, aq më e mirë është marrëdhënia e tyre me njëri-tjetrin si të rritur”, tha Markham, ndërsa vuri në dukje se kjo nuk do të thotë se ata nuk do të grinden kurrë.

Jepuni fëmijëve hapësirë ​​për të shprehur ndjenjat e tyre

Markham thotë se arsyeja më e shpeshtë pse vëllezërit e motrat nuk shkojnë mirë është sepse prindërit “nuk e kuptojnë se si ta ndihmojnë fëmijën më të madh me ndjenjat”

Duke ditur se ndjenjat e xhelozisë janë praktikisht universale, prindërit mund të supozojnë se ato do të zhduken në kohën e duhur, por mund të mos jetë kështu. Dhe kur ato zgjasin, kjo mund të përkeqësojë dinamikën e marrëdhënies.

“Është vërtet e rëndësishme të siguroheni që fëmija më i madh të ketë mundësinë jo vetëm të kalojë kohë me ju, por t'ju tregojë se si ndihet”, tha Markham.

"Ajo që mund të bësh është të dëgjosh dhe të pranosh," vazhdoi ajo, duke vënë në dukje se prindërit mund ta shmangin këtë temë sepse i bën ata të ndihen në mbrojtje ose fajtore.

Kjo nuk do të thotë që ju lejoni fëmijën e parë t'i thotë fjalë mizore ose të pasjellshme vëllait ose motrës, por ai mund ta shprehë këtë zemërim dhe xhelozi kur flet me ju.

Me mbështetjen e prindërve, fëmijët mund të kapërcejnë periudhat e xhelozisë.

Burimi: Huffington Post. Përshtati: Gazeta Si.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë