Keshilla

Si lidhen problemet mendore me kohën që fëmijët kalojnë në internet

Psikiatrit nxisin të pyesni fëmijët sa kohë shpenzojnë në internet. Pyetjet rreth teknologjisë duhet të jenë një pjesë rutinore e vlerësimeve që i bëhet një fëmije, thotë Kolegji Mbretëror Britanik i Psikiatërve. Është e shqetësuese fakti se si koha e kaluar në internet ndikon në humor, gjumë, dietë dhe sjellje. Qeveria britanike pritet të njoftojë planet për kuadrin rregullator mbi kompanitë e mediave sociale, pasi specialistët flasin për dhjetëra prova që dëshmojnë një lidhje të mundshme mes kohës së kaluar në internet dhe shëndetit të dobët mendor. Së shpejti ky kolegj do të botojë një raport rreth qëndrimit të tij mbi përdorimin e teknologjisë dhe shëndetit mendor të fëmijëve, i cili do të përfshijë rekomandime për prindërit, fëmijët dhe mjekët.

Kur vlerësojnë fëmijët me probleme mendore, psikiatrit duhet të mendojnë:
- përmbajtje të dëmshme, sidomos materiale që mund të ndikojnë në një sëmundje ekzistuese mendore, të tilla si fotot ose imazhet që promovojnë çrregullime në të ngrënë
- sesi përdorimi i teknologjisë mund të lidhet me problemet me gjumin, performancën e dobët akademike, humorin e keq dhe vështirësitë në sjellje ose ngrënie
- kushtet si depresioni ose çrregullimet e të ngrënit mund t'i bëjnë fëmijët të jenë më të prirur të kalojnë shumë kohë në internet ose të përdorin teknologjinë në një mënyrë që është e dëmshme.

Kolegji Mbretëror i Psikiatërve rekomandon që fëmijët të ndalojnë përdorimin e teknologjisë së paku një orë para se të shkojnë në shtrat dhe të shmangin përdorimin e rrjeteve sociale gjatë ngrënies.

Një grup deputetësh kohët e fundit bënë thirrje për një taksë mbi fitimet e kompanive të mediave sociale, duke thënë se firmat po veprojnë në një "mënyrë të egër në internet" dhe duhet të ndihmojnë në kërkimin e fondeve për lidhjet mes përdorimit të teknologjisë dhe sëmundjeve mendore.

Qeveria pritet të njoftojë plane për një rregullator të pavarur, i cili do të zbatonte një "detyrim të ri kujdesi" ligjor mbi kompanitë e mediave sociale. Kjo vjen pas shqetësimeve në rritje në lidhje me përmbajtjen grafike në internet, duke përfshirë materiale që shfaqin vetëvrasje me vetëdije.

I tillë ka qenë rasti i 14-vjeçares Molly Russell, e cila u vetëvra në 2017. Babai i saj tha se Instagrami kishte ndikuar që vajza e tij të shkonte në vetëvrasje. "Megjithëse ne e pranojmë se mediat sociale dhe teknologjia nuk janë ndikuesit kryesorë të sëmundjes mendore tek të rinjtë, ne e dimë se ato janë një pjesë e rëndësishme e jetës së tyre dhe mund të jenë të dëmshme në disa situata", thotë dr.Bernadka Dubicka, psikiatre.

"Si një specialiste klinike, unë shoh rregullisht të rinjtë që kanë qëlluar qëllimisht veten pas diskutimit të teknikave të vetë-dëmtimit në internet. Specialistët flasin për fenomenet e njohura të të rinjve duke kopjuar sjelljen e dëmshme të njëri-tjetrit dhe kjo është më shqetësuese kur kjo të përsëritet në botën online ku audiencat janë aq më të mëdha", thotë ajo.

Dr.Dubicka shprehet se ishte e rëndësishme të shqyrtohej nëse mediat sociale po ndikonin në shëndetin mendor të fëmijëve dhe të rinjve, në mënyrë që shkaqet e shqetësimit të tyre të mund të adresoheshin.

Emma Thomas, shefe ekzekutive e Young Minds, thotë: "Të rinjtë me të cilët punojmë më shumë, rrallë thonë se mediat sociale janë 'shkaku' i problemeve të shëndetit mendor, por ata thonë se mediat sociale mund të rrisin problemet me të cilat tashmë po luftojnë, duke shtuar ankthin ose duke i bërë ata të ndihen më keq kur krahasojnë jetën e tyre me atë të njerëzve të tjerë".

Claire Murdoch, drejtoreshë e shëndetin mendor në NHS England, thotë: "Mediat sociale luajnë një rol të madh në jetën e përditshme për shumicën e fëmijëve dhe të rinjve, por duhet të veprojë si një thirrje zgjimi kur psikiatrit thonë se aktivitetet në internet tani duhet të të merren parasysh kur vlerësohen shëndeti dhe mirëqenia e të rinjve".


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë