Shkencë

Sateliti ‘gjysh’ i drejtohet Tokës, pritet të godasë në orët e ardhshme

Një satelit pionier evropian do të bjerë në Tokë në orët e ardhshme.

ERS-2 ishte një platformë e sofistikuar vëzhgimi kur u lançua në 1995, e cila përfshinte teknologjitë që tani përdoren në mënyrë rutinë për të monitoruar planetin.

Ai ka rënë gradualisht që nga përfundimi i operacioneve në 2011 dhe pritet të bëjë një rënie të pakontrolluar dhe të zjarrtë në atmosferë të mërkurën.

Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) thotë se pjesa më e madhe e satelitit prej dy tonësh do të digjet gjatë rënies.

Është e mundur që disa pjesë më të forta mund të bien në tokë por shanset që këto fragmente të godasin zonat e banuara dhe të shkaktojnë dëme janë të pakta.

Ata mund të zbarkojnë pothuajse kudo në botë, por me shumicën e sipërfaqes së Tokës të mbuluar nga oqeani, çfarëdo copash që mbijetojnë në sipërfaqe ka më shumë gjasa të humbasin në det.

"Dhe vlen të theksohet se asnjë nga elementët që mund të rihyjnë në atmosferë (dhe të arrijnë në sipërfaqe) nuk janë radioaktivë ose toksikë," tha Mirko Albani nga Departamenti i Segmentit Tokësor të Vëzhgimit të Tokës në Esa.

Agjencia lëshoi dy satelitë pothuajse identikë të Tokës Remote Sensing (ERS) në vitet 1990. Ata ishin vëzhguesit planetarë më të sofistikuar të kohës së tyre, duke mbajtur një sërë instrumentesh për të gjurmuar ndryshimet në tokë, në oqeane dhe në ajër.

Ata monitoruan përmbytjet, matën temperaturat kontinentale dhe të sipërfaqes së oqeanit, gjurmuan lëvizjen e fushave të akullit dhe ndien shtrëngimin e tokës gjatë tërmeteve.

Dhe ERS-2, në mënyrë specifike, prezantoi një aftësi të re për të vlerësuar shtresën mbrojtëse të ozonit të Tokës.

Dyshja janë përshkruar si "gjyshërit e vëzhgimit të Tokës në Evropë".

ERS-2 është i pari i dyshes që kthehet në shtëpi. I vendosur fillimisht 780 km mbi Tokë, inxhinierët përdorën rezervat e tij përfundimtare të karburantit në 2011 për të ulur lartësinë në 570 km. Pritshmëria ishte që atmosfera e sipërme do ta tërhiqte anijen kozmike deri në shkatërrim në rreth 15 vjet.

Është e vështirë të thuhet saktësisht kur dhe ku do të ulet.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë