Politike

Rezoluta e PE/ Kërkohet ndëshkimi i Serbisë dhe rezerva për ‘Open Balkan’

Gazeta Si - Nga 638 të pranishëm, 502 eurodeputetë votuan stratgjinë e re të Zgjerimit të BE-së, ku përfshihen vendet e Ballkanit Perëndimor.

Rezoluta u pasua me propozimet e eurodeputetit kroat Tonino Picula.

Në prezantimin e këtij raporti, Tonino Picula është shprehur, se zgjerimi nuk është vetëm çështje fondesh të paraanëtarësimit, apo korridoresh infrastrukturore, por përfaqëson vlera të vërteta dhe parime.

 “Duhen afate të qarta për mbylljen e negociatave të anëtarësimit me vendet në procesin e anëtarësimit. Këto negociata duhet të përfundojnë në fund të këtij dhjetëvjeçari. Duhet të aplikohet shumicë e cilësuar për çeljen e negociatave si dhe për hapjen dhe mbylljen e çdo kapitulli të negociatave të anëtarësimit. Vendimi përfundimtar do t’i nënshtrohet sërish unanimitetit, por së paku do të krijohet besimi, se disa çështje mund të zgjidhen përmes negociatave. Nuk mund të humbim kohë sërish si në rastin e Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut”, tha Picula.

Më tej, rezoluta rekomandon njohjen e rëndësisë së forumeve ndërqeveritare siç është Procesi i Berlinit, por edhe të “shprehen rezerva të forta për çdo iniciativë rajonale të bashkëpunimit ekonomik që nuk përfshin të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor dhe nuk bazohet në rregullat e BE-së, siç është Open nisma ballkanike.”

Ndërsa në rezolutë paralajmërohet Serbia për pasojat nëse nuk zbaton sanksionet kundër Serbisë.

Dihet gjerësisht se mospërputhja e Serbisë me Politikën e Përbashkët të Jashtme dhe të Sigurisë të BE-së nuk shihet në mënyrë të favorshme nga PE, i cili rekomandoi që Këshilli të avanconte negociatat e pranimit me Serbinë vetëm nëse vendi përputhet me politikën e jashtme të BE-së për Rusinë, duke përfshirë sanksionet. Për më tepër, deputetët deklaruan se BE-ja duhet të rishqyrtojë financimin e ofruar për Serbinë “në mënyrë që të sigurojë që të gjitha shpenzimet e BE-së të jenë plotësisht në përputhje me qëllimet dhe interesat strategjike të BE-së”.

Është miratuar edhe një amendament me të cilin ndër të tjera rekomandohet rishikimi i fondeve të para-anëtarësimit për Serbinë dhe projekteve të financuara prej tyre. Në atë dokument, vendeve anëtare rekomandohet të bëjnë përparim të mëtejshëm në negociatat me Serbinë vetëm nëse ajo respekton sanksionet e Bashkimit Evropian kundër Rusisë dhe bën përparim të dukshëm në reforma.

Komisioneri Evropian për Zgjerimin, Oliver Varhelyi, vlerësoi se BE-ja ka bërë progres duke prezantuar një metodologji dhe grupime të reja, kapituj të lidhur kolektivisht, por gjithashtu nënvizoi se për të promovuar zgjerimin, si prioritet gjeopolitik, është e nevojshme që të ketë vullnet politik si nga anëtarët e BE-së ashtu edhe nga vendet në rrugën drejt Bashkimit.

Rezoluta theksoi më tej rëndësinë e fillimit "të vonuar" të negociatave të anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut dhe bëri thirrje për mbështetje për Bosnjë dhe Hercegovinën në përmbushjen e 14 kërkesave kryesore të përshkruara nga Këshilli Evropian në qershor 2022, të cilat do t'i mundësonin vendit të t'i jepet statusi i kandidatit.

Malit të Zi, i cili konsiderohet si “kryesuesi në procesin e anëtarësimit në BE”, duhet t'i jepen “pikat e mbylljes për kapitujt e negociatave” në mënyrë që të përshpejtohet pranimi i vendit. Rezoluta gjithashtu bëri thirrje që "identiteti multietnik i Malit të Zi të respektohet".


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë