Shkencë

Pse antitrupat zbehen pas një infeksioni Covid-19 dhe a do të ndodhë e njëjta gjë me vaksinat?

Qëllimi i vaksinave COVID-19 që po përhapen në të gjithë botën është të stimulojë sistemin tonë imunitar në krijimin e një përgjigjeje mbrojtëse kundër koronavirusit, veçanërisht duke gjeneruar antitrupa. Këto antitrupa më pas qarkullojnë në gjakun tonë derisa të jenë të nevojshme në të ardhmen, duke sulmuar koronavirusin nëse infektohemi. Shpejtësia me të cilën komunitetet shkencore dhe mjekësore kanë zhvilluar dhe testuar këto vaksina të reja ka qenë e jashtëzakonshme. Sidoqoftë, ky afat i shkurtër na lë me disa pyetje të mëdha.
Kryesore midis tyre është se sa do të zgjasë mbrojtja që marrim nga vaksinimi, ose vërtet nga infeksioni me vetë virusin. Ne e dimë, për shembull, që nivelet e antitrupave bien mjaft shpejt pas një infeksioni të COVID-19.
Aftësia e jashtëzakonshme e trupit tonë për të kujtuar takimet e kaluara me mikroorganizmat infektivë dhe për të mbajtur mbrojtje të fuqishme kundër tyre është për shkak të fenomenit të kujtesës imunologjike. Kjo kujtesë qëndron në qelizat e bardha të gjakut të njohura si limfocite, nga të cilat ekzistojnë dy lloje kryesore: qelizat T dhe qelizat B. Kur trupi përballet me një sfidë të re ose një infeksion të ri ose vaksinë qelizat T specifike dhe qelizat B rekrutohen për t'u marrë me të. Versionei "memorie" të këtyre qelizave specifike mbahen në gatishmëri në rast se e njëjta çështje haset përsëri në të ardhmen.

Dëshironi të VAZHDONI Së lexUARi artikullin?

Abonohu tani, është falas!


Më Shumë