Ekspozite

Pikturat që duhet t’i shihni patjetër, qoftë edhe një herë në jetë

Çfarë e bën një pikturë të mrekullueshme? A është mënyra se si artisti punon? Apo thjesht ndonjëherë diçka e pashpjegueshme e cila e bën edhe më të veçantë?

Të dashuruarit e artit i dallojmë kudo, në Luvër të Parisit, Moma të Nju Jorkut, Prado të Madridit, Galerisë së Uddizi në Firence, Galerisë Tate të Londrës dhe në Kapelen e Sistinës së Vendedikut, duke parë mure dhe tavane të mbushura me piktura të ndryshme që të lënë pa fjalë.  

Por është diçka krejt tjetër, kur ke një vepër arti më të prekshme dhe aq të veçantë sa të cilësohet nga kritikët si kryevepër, duke u mrekulluar me ngjyrat që përdorin, simbolizmin e pikturës, lëvizjen e artit dhe punën e misterin e artistit.

Natyrisht, disa piktura të mëdha janë në koleksione private, por këtu tregojmë një përzgjedhje e disa prej veprave të arit më të mira nga galeritë publike dhe muzetë, në të gjithë botën.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë