Media Galeri

Pearl Harbor në foto: 82 vite nga sulmi

Çdo 7 dhjetor, amerikanët kujtojnë Diten e Pearl Harbor për të ndërmarrë sulmin që çoi në deklaratën e luftës nga Shtetet e Bashkuara kundër Japonisë, duke hyrë në Luftën e Dytë Botërore.

Para sulmit të Pearl Harbor më 7 dhjetor 1941, Shtetet e Bashkuara ishin një vend neutral në Luftën e Dytë Botërore. Vendit ishin duke u bërë bisedime me Japoninë në lidhje me të ardhmen e Paqësorit. Japonia kryesisht dëshironte që Shtetet e Bashkuara të ndërprisnin sanksionet kundër Japonisë dhe të ndalonin ndihmën e tyre për Kinën në Luftën e Dytë Sino-Japoneze. Pasi parashikoi një përgjigje negative, Japonia dërgoi grupet e sulmit të saj detare pranë Oahu, në veriperëndim të Haëaii, një territor amerikan.

Sulmi u krye para se Japonia të bënte ndonjë deklaratë formale luftë. Megjithatë, ushtria kishte qëllim të deklaronte luftën 30 minuta para sulmit, por mesazhi nuk arriti në Washington deri në orët e mëvonshme.

Amerikanët tani kujtojnë Ditën Kombëtare të Kujtimit të Pearl Harbor (ose Dita e Pearl Harbor) më 7 dhjetor, për të kujtuar dhe nderuar amerikanët që u vranë në sulmin e befasishëm që zgjati rreth katër orë. Kështu zhvilloheshin ngjarjet e asaj dite "të neveritshme".


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë