Shkencë

Oxford hap institutin e parë për trajtimin e rezistencës antimikrobike

Universiteti i Oksfordit po hap një institut të ri kërkimor kushtuar vetëm trajtimit të rezistencës ndaj antibiotikëve. Universiteti thotë se ky është një nga kërcënimet më të mëdha për shëndetin global, duke shkaktuar tashmë 1.5 milion vdekje në vit në të gjithë botën. Instituti do të financohet nga 100 milion paund dhuruar nga kompania kimike Ineos. Sipas ekspertes së shëndetit publik Louise Richardson do të jenë 50 studiues që do të punojnë në Institutin e ri Ineos Oxford për Rezistencën Antimikrobike, duke adresuar "përdorimin e tepruar dhe përdorimin e gabuar" të antibiotikëve, të cilat universiteti paralajmëroi se mund të shkaktonin 10 milion vdekje më shumë në vit deri në 2050.
"Kërcënimi në rritje i rezistencës bakteriale ndaj antibiotikëve është një nga çështjet më të raportuara të kohës sonë. Tani kemi një dritare shumë të ngushtë të mundësive për të ndryshuar kursin dhe për të parandaluar që e pamendueshmja të bëhet e pashmangshme,”thotë David Sweetnam, një kirurg që këshillon institutin e ri.
Ndërsa Richardson shpjegon se mund të duket shumë e kushtueshme të bësh të gjithë këtë hulumtim tani, por nuk është asgjë në krahasim me pasojat që bdo të jenë në të ardhmen. Kishte debate rreth universiteteve që nuk siguronin vlerë për para dhe shumë njerëz që shkonin në arsimin e lartë, por Richardson tregoi që gjendja publike kishte ndryshuar.
“Zhvillimi i profilit të lartë të një vaksine Covid kishte treguar vlerën e kërkimit universitar, kështu që mund të përparojë cdo sfidë tjetër globale,” tha Richardson.


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë