Ushqim

Një avokado në ditë mund të ndihmojë në djegien e yndyrës në bark, por vetëm për gratë

Konsumimi i një avokado në ditë mund të ndihmojë në djegien e yndyrës në bark tek gratë. Kjo është sipas një studimi të kryer nga studiuesit në Universitetin e Illinois Urbana-Champaign dhe botuar në "Journal of Nutrition".

Në studimin që përfshinte një vakt në ditë për 12 javë, morën pjesë 105 të rritur mbipeshë dhe obezë.

Qëllimi i hulumtimit, për shkencëtarët, nuk ishte humbja e peshës, por të kuptuarit se si konsumimi i këtij fruti kishte efekte të dobishme dhe se si njerëzit ruajnë yndyrën e tyre në trup. Në bark ka dy lloje yndyre: ajo nënlëkurore, e cila grumbullohet nën lëkurë, dhe ajo viscerale, më e thellë në bark dhe e aftë të rrethojë organet e brendshme.

Prej kohësh është gjetur se njerëzit me një përqindje më të lartë të yndyrës viscerale kanë më shumë gjasa të vuajnë nga diabeti.

Pjesëmarrësit u ndanë në dy grupe. Të parët merrnin ushqime që përfshinin një avokado të freskët; i dyti, nga ana tjetër, hëngri një vakt me përbërës pothuajse identikë dhe kalori të ngjashme, por pa fruta. Në fillim dhe në fund të 12 javëve, studiuesit matën yndyrën e barkut të personave dhe tolerancën e tyre ndaj glukozës.

Në gratë që konsumuan një avokado në ditë, pati një ulje të yndyrës viscerale të barkut. Sidoqoftë, ky fenomen nuk u regjistrua tek burrat. Për më tepër, asnjë nga të dyja gjinitë nuk kishin përmirësime në tolerancën e glukozës. Shkencëtarët shpresojnë të kryejnë një studim pasues që shqyrton treguesit shtesë të shëndetit të zorrëve dhe shëndetit fizik në mënyrë që të kenë një pamje më të plotë të efekteve metabolike të konsumit të avokados dhe të përcaktojnë nëse ndryshimi midis meshkujve dhe femrave vazhdon.

"Duke kryer më shumë kërkime, ne do të jemi në gjendje të kuptojmë se kush do të përfitojë më shumë nga përfshirja e avokados në dietën e tyre dhe, rrjedhimisht, ne do të jemi në gjendje t'u japim të dhëna të vlefshme të gjithëve dhe të shpërndajmë një udhëzues për të gjithë pacientët se si të zvogëlohet akumulimi i yndyrës dhe cilat janë rreziqet e mundshme të diabetit”, thonë studiuesit.

Burimi: The Guardian. Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë