Analize

Në Greqi, lëvizjen kundër vaksinimit e udhëheqin priftërinjtë

Kisha Ortodokse greke po kthehej në një nga nxitëset kryesore të lëvizjes kundër vaksinimit që ka shpërthyer në vendin fqinj, duke hedhur në erë planet e qeverisë për të vaksinuar sa më parë popullsinë dhe për të krijuar imunitetin e tufës.

Tanimë autoritetet greke nuk e fshehin se një nga burimet kryesore të kundërshtimit ndaj bllokimeve, mbajtjes së maskave, distancës shoqërore dhe vaksinimit janë klerikët dhe fuqia që ata përdorin nga podiumet e Kishave

"Autoritetet e kishës refuzojnë të detyrojnë vizitorët e kishave të mbajnë maska apo të vaksinohen, duke respektuar personalitetin e besimtarëve". Kështu lexon një tabelë e vendosur në hyrjen kryesore të Kishës së Shën Nikollës në Athinë.

Brenda kishës së mbushur plot, njerëzit që mbanin maska numëroheshin me gishta. Prifti, Vasileios Voloudakis, përdori predikimin e tij për të goditur qeverinë dhe mjekët.

"Ata duan të trajtojnë kishat në të njëjtën mënyrë siç bëjnë me palestrat, por ne besojmë se këtu jemi në parajsë," i tha ai besimtarëve. "Shkencëtarët nuk mund të shpjegojnë disa gjëra, kështu që ata preferojnë të na nënshtrojnë."

Voloudakis është një nga kritikët më të mëdhenj të kufizimeve dhe vaksinave në Kishën Ortodokse Greke dhe madje ka thënë se ata që ata që  kanë bërë vaksinën "do të pendohen".

Ai ka shumë mbështetës.

"Ne ngrihemi për të mbrojtur të drejtat e njeriut, të njëjtat të drejta që janë ratifikuar nga krishterimi," tha Maria, një grua në moshën 40 vjecare që merrte pjesë në shërbimi fetar së bashku me burrin e saj. "Zoti nuk na detyron të ndjekim rrugë e tyre, ndryshe nga ata që mbështesin vaksinimin."

"Unë i besoj plotësisht priftit tim," tha Maria Papadopoulou. “Nuk dua të bëj një vaksinë eksperimentale.Ata duan të na ndajnë dhe ne nuk duhet ta lejojmë. Të gjithë duhet të jenë të lirë të bëjnë atë që mendojnë se është e mira për shëndetin e tyre. ”

Udhëheqja e kishës zyrtarisht mbështet vaksinimin. Kreu i Kishës Ortodokse Greke, Kryepeshkopi Ieronymos, kaloi disa ditë në kujdes intensiv me koronavirus nëntorin e kaluar. Një muaj më vonë, ai tha: "Unë do të isha i pari që nuk do të shkoja do të vaksinohesha nëse nuk do të kisha qenë i sëmurë." Kryepeshkopi njoftoi se e kishte bërë  vaksinën në 12 maj.

Sidoqoftë, disa kryepeshkopë dhe klerikë me ndikim i thonë vazhdimisht tufës që të mos vaksinohet, ndërsa disa refuzojnë të lejojnë njerëzit të hyjnë në kishë nëse kanë veshur maskë ose kanë goditje. Seraphim i Kythira, një nga klerikët më të fuqishëm të vendit, madje po përhap teorinë e konspiracionit se "vaksinat janë një produkt i aborteve".

"Ky produkt që vjen nga embrione të vrara do të injektohet në trupat tanë ... Ata duan të krijojnë një metahuman, një njeri të ndryshuar gjenetikisht, një njeri që do të jetë si një robot," tha ai.

Pergjigjja a e qeverisë

Greqia ka pësuar një rritje të mprehtë të rasteve, kryesisht si rezultat i variantit Delta: Në fund të qershorit, numrat mesatarë të rasteve të raportuara ditore ishin rreth 400, por tani ato janë rritur rreth 2,700 në ditë.

Rreth 44 për qind e popullsisë së vendit është plotësisht e vaksinuar, pak mbi mesataren e BE-së. Por hezitimi për t’u vaksinuar ka ngadalësuar procesin, me disa ekspertë që paralajmërojnë se vetëm 55 deri në 58 për qind e popullsisë do të vaksinohet plotësisht, shumë më pak se objektivi prej 75 përqind.

Në një përpjekje për të rritur numrat e të vaksinuarve, qeveria greke njoftoi vaksinimin e detyrueshëm për personelin në institucionet e kujdesit shëndetësor, si dhe azilet e të moshuarve. Ministria e Brendshme ka filluar një fushatë për të rritur normat e vaksinimit në komunitetet më të vogla, në të cilat kisha ushtron një ndikim të konsiderueshëm.

Në fillim të këtij muaji, Ministri i Shëndetësisë Vasilis Kikilias dhe këshilltari i lartë i qeverisë Sotiris Tsiodras u takuan me organin drejtues të kishës, Sinodin e Shenjtë, në përpjekje për të përfshirë klerikët në fushatën e vaksinimit.

Sidoqoftë, mesazhi nga Sinodi i Shenjtë nuk ishte saktësisht i fortë, ata rekomanduan se qytetarët ishin të lirë të vendosnin nëse donin të vaksinoheshin ose jo.

Përpjekjet e qeverisë vazhdojnë. Kisha "mund të ndikojë tek qytetarët dhe mund të flasë për përvojën e saj me këtë armik të padukshëm, pasi Covid-19 ka prekur shumë priftërinj", tha zëdhënësja e qeverisë Aristotelia Peloni gjatë një konferencë të rregullt për gazetarët javën e kaluar.

"Kisha ka fuqinë të ndikojë në luftën tonë kundër pandemisë duke u bërë thirrje qytetarëve, veçanërisht atyre që u përkasin grupeve të cenueshme të popullsisë, të vaksinohen, theksoi ajo./Politico.Eu/


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë