Futboll

Ndryshim epokal, ligj kundër koreve homofobe dhe sharjeve në stadiume

Vendimi është marrë nga të gjithë faktorët në Francë. Të gjithë janë në një linjë me protokollin e luftës kundër diskriminimit të kërkuar nga Liga, Federata Franceze e Futbollit dhe Ministria e Sporteve.

Bëhet fjalë për një ndryshim epokal, të paktën për standardet gjuhësore të sjelljes në stadiume. Ka filluar faza e tolerancës zero ndaj homofobisë dhe masat ndëshkuese do të jenë shumë të rrepta. Edhe një sharje e thjeshtë nga tifozët ultras mund t’i kushtojë shumë shtrenjtë skuadrës së zemrës. Të shtunën, arbitri Mokhtari e ndërpreu për disa minuta ndeshjen Nansi-Lë Havrë, për shkak të koreve homofobe të ultrasve vendës. Një vendim i marrë sipas rregullit të ri, që është pjesë e planit të luftës kundër diskriminimit. Ndeshja e kategorisë së dytë franceze më pas nisi me qetësi.

Një banderolë kundër homofobisë në stadiume. Gazeta Si, 20 gusht 2019

Por edhe sharjet në kor “Paris, Paris On t’encule” (Paris, Paris, shko q**), që u dëgjuan në ndeshjen Renë-PSG, janë bërë pjesë e raportit të delegatit të ndeshjes. Janë sharje që dëgjohen rëndom në stadiumet franceze, por që tani e tutje nuk do të tolerohen. Arbitri në këtë rast nuk e ndali ndeshjen, por këto sharje të tifozëve të Renë do të analizohen nga komisioni disiplinor i Ligës, që ashtu si për tymueset dhe ofendimet raciste, do të vendosë gjoba dhe mund të urdhërojë edhe mbylljen e një sektori të stadiumit. Episode të ngjashme, sipas “Le Parisien”, janë parë edhe në Nims, Bordo, Tuluzë dhe Lens.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë