Ekspozite

Ndjenja e artit për Brad Pitt

Aktori bën debutimin e tij si skulptor. Veprat e tij janë ekspozuar në Muzeun e Artit në Finlandë, së bashku me një seri qeramike nga Nick Cave

Nga Gazeta Si - Nëse arti është gjithçka që njerëzit e quajnë art, sipas formulës së filozofit Dino Formaggio, teoricienit të idesë së artit, pse t’i mohojmë Brad Pitt statusin e artistit? Ai krijoi katër skulptura - të paktën sipas asaj që shihni në internet - dhe i ekspozoi në Muzeun e Artit "Sara Hildén" në Tampere në Finlandë, jo në MoMA në Nju Jork apo në Guggenheim në të njëjtin qytet.

Punimet e tij vijnë së bashku me një seri qeramike nga Nick Cave, kompozitor, shkrimtar dhe tani një artist gjithashtu.

Pas Jeff Koons, a mund të mendojmë se arti është vetëm ajo që vendosin kritikët e artit? Fjalimi dukshëm i ndërlikuar, por pasi agjenti i aksioneve Koons i është përkushtuar krijimit të objekteve të konsumit masiv të shndërruar në materiale pasqyruese, për të përforcuar atraktivitetin e tyre erotik. Ndoshta mund t’i themi Brad Pitt: “Jo, i dashur, ky nuk është art! Pse nuk i përkushtohesh vetëm kinemasë ku në fakt ia del mirë?

Është e vërtetë që Koons ndoqi shkollat ​​e artit në Baltimore dhe Çikago, por Brad gjithashtu ka një kurs për gazetari dhe grafikë në programin e tij mësimor. A do të ketë mësuar edhe ai diçka?

Ndër nëntë veprat e Pitt në ekspozitë janë; një strukturë në formë shtëpie e derdhur në silikon të pastër dhe e qëlluar me plumba, dhe vepra e tij e parë, nga 2017, “House A Go Go”: një shtëpi miniaturë me lëvore pemësh.

Veprat e ekspozuara përbëhen nga një basoreliev, ndoshta në allçi, nëse e kam parë saktë në tweet-in që qarkullon, nga të cilat dalin figura burrash që qëllojnë mbi njëri-tjetrin: dy grupe kundërshtare në një duel - Horatii dhe Curiatii?, - të cilët duket se zbërthehen, duke hyrë sërish në sfondin nga dolën.

Pastaj është një burrë që punon në një sipërfaqe druri: ai ka kurrizin e tij dhe copa e metalit që po punon nuk mund të shihet qartë; kujton një nga personazhet e Xhorxh Segalit, i klasifikuar mes pop-ve, në fakt trashëgimtari i Hopper-it. Skulptura e tretë - por në internet thuhet se është një seri skulpturash - në vend të kësaj duket si një shtëpi e bërë me silikon dhe e goditur nga plumbat e ngulitur në të njëjtin material. E katërta, ndoshta më e bukura dhe primitive, është një shtëpi e përbërë nga pjesë druri të gjetura ose ndoshta të modeluara për këtë montim.

Asgjë e pazakontë, por aspak e frikshme. Ndoshta gjëja më interesante janë mbështetësit mbi të cilët janë vendosur tri skulpturat, një problem estetik me të cilin është përballur në mënyrë problematike arti i shekullit të njëzetë: çfarë e mbështet një skulpturë, çfarë është ajo? A është vetë skulptura?

Brad Pitt foli për kërkimin e tij të brendshëm, introspektiv, sikur praktika artistike të kishte qenë një kërkim personal për të, gjë që është e vërtetë edhe për artistët: ka gjithmonë diçka shumë personale në atë që bëni.

Cila është “personalja” e aktorit amerikan? E vështirë për t’u thënë.

Dhe, me pak fjalë, përveç përplasjes së armatosur të kartonit të gipsit dhe plumbave që ngjiten në shtëpi, vepra e katërt, më e varfra nga të gjitha, shtëpia, përmban një dru që zë një pjesë të konsiderueshme të hapësirës së saj të brendshme. Një shtëpi e pabanueshme? A është arritja e paqes në shtëpi një nga aspiratat e Brad?


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë