Makina

Musk shton modelin e ri Y në linjën e makinave elektrike

Tesla ka lançuar makinën e saj më të fundit elektrike, Modelin Y. Kompania do të lëshojë së pari një version me autonomi të gjatë të automjetit me një çmim prej 47,000 dollarësh. Shefi ekzekutiv Elon Musk tha se modeli i ri do të jetë në treg në vitin 2021. Ajo vjen pas një periudhe sfiduese për Teslën, me çështjet e prodhimit dhe problemet ligjore për Musk.

Shefi i Teslas ka përshkruar më parë Modelin Y si pjesë e një plani për të arritur një audiencë më të gjerë, duke ndjekur Modelin 3 – makina më e lirë në gamën e saj, e cila doli në treg në vitin 2017. Modeli i parë më i shtrenjtë Y do të ketë një autonomi prej 300 miljesh (482 km). Modeli 3 ka një gamë prej 220 miljesh, një shpejtësi maksimale prej 130mph dhe 0-60mph përshpejtim (5.6 sekonda).

Më shumë se 400,000 klientë u regjistruan për të blerë makinën Model 3, por u përballën me çështjet e prodhimit dhe çmimet ishin më të larta se sa pritej, mesatarisht 50,000 dollarë. Çmimi u ul në 35,000 dollarë në muajin mars. Modeli Y do të ketë shumë nga tiparet e njëjta si Modeli 3, por do të jetë rreth 10% më i madh. Modeli X – vëllai më i shtrenjtë i Y-së,i cili ka një çmim fillestar prej 79,500 dollarë

Në janar, firma njoftoi se do të shkurtonte rreth 3,000 vende pune, ku Musk e përshkroi vitin e kaluar si më sfidues në historinë e firmës, duke pranuar se makinat elektrike ishin ende “shumë të shtrenjta për shumicën e njerëzve”. Tesla njoftoi se do të mbyllte një numër të konsiderueshëm të dyqaneve të saj, por më vonë ndërroi mendjen dhe tha se do të rriste çmimet e makinave të saj – por jo Modelin 3 .

Më Shumë