Jete & Stil

Moda gjatë shekullit të fundit

Moda ne kuptimin e saj me te zakonshëm përshkruan stilin me te përhapur te veshjes. Shume lloje te modës janë te përhapura ne kultura te ndryshme ne një kohe te caktuar. Por, e rëndësishme është idea qe kursi i dizajnimit dhe i modës ndryshon shume me shpejt se sa vete kultura si e tere. Dizajnuesit ose stilistet e modës krijojnë dhe prodhojne shume artikuj veshjesh.

Termat "ne mode" ose "jo ne mode" janë përdorur për te përshkruar neqoftese dikush apo diçka përshtatet me modën aktuale apo jo edhe aq aktuale, me te përhapur, me popullore, por gjithsesi cdo vend ka moden e vet dhe ne nuk duhet ti gjykojme njerezit per menyren e tyre te te veshurit.

Gjithsesi, ne epokën moderne artikujt e quajtur "jo aq aktuale" mund te përshtaten ne te vërtete me termin "Retro". Moda Retro lejon ndryshime rregullash si për shembull "e vjetra është një e re e papritur", kështu është edhe ne mode. Termi "mode" shpesh përdoret ne një sens pozitiv, si një sinonim i magjepsjes, bukurisë dhe stilit. Ne këtë sens llojet e ndryshme te modës janë një lloj arti popullor, përmes te cilave një kulture mund te ekzaminoje nocionet e saj për bukurinë dhe miresine. Gjithashtu termi "mode" përdoret ndonjehere ne një sens negativ, si një sinonim i trilleve dhe tendencave, dhe materializmit.

Trendet e modës ndryshojnë aq shpejt sa ndonjëherë është e vështirë të vazhdosh t’i ndjekësh. Megjithatë, edhe tendencat e modës së vjetër mund të të tregojnë pak histori nga ajo kohë. Duke u ndalur në ato vite, njerëzit e veshur mund t'ju ndihmojnë të imagjinoni se si ishte një vend 30, 40 apo 100 vjet më parë.

Ja se si moda ka ndryshuar në shekullin e kaluar:

1920
Vitet 1920 ishin kohë emocionuese në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën. Lufta e Parë Botërore mbaroi. Njerëzit kishin punë dhe bënin para. Të drejtat e grave po ndryshonin. Një vit më parë, saktësiht më 1919 në SHBA, gratë morën të drejtën për të votuar. Në përgjithësi, njerëzit ndjeheshin mirë dhe kjo reflektohej edhe në veshjet e tyre. Gratë u veshën në stilin flapper “Zogu i ri”. Moda e tyre përfshinte veshjet me qime, të shkurta dhe të shndritshme. Meshkujt veshën kostume, kapanxhere dhe kapele në formë helikopteri.

1950
Ashtu si në vitet 1920, stili në vitet 1950 pasqyroi lumturinë e njerëzve pas përfundimit të një tjetër lufte. Lufta e Dytë Botërore mbaroi, dhe moda ndryshoi si rezultati fundit të saj. Gjatë kësaj kohe, gratë dhe veshjet treguan figurat e tyre më së shumti. Hair styles ndryshuar nga flokët e shkurtër të viteve 1920, në një stil më të gjatë dhe me kaçurrela. Për meshkujt, vitet 1950 sollën stilin greaser (meksikan). Njerëzit mbanin xhinse, një bluzë të bardhë dhe xhaketa lëkure të zeza.

1970
Veshje gjatë kësaj periudhe kohore ishin të gjalla dhe përfshinin lidhëse me ngjyra, pantallona, dhe minifunde. Për herë të parë gratë dhe burrat kishin flokë të gjata. Burrat gjithashtu filluan të mbanin mustaqe dhe mjekra. Më 1970 njerëzit u dhanë së tepërmi ndaj muzikës. Edhe rrobat e njerëzve e reflektuan harenë e saj.

1980
Vitet 1980 u ndikuan edhe më  shumë nga muzika. Gjatë kësaj kohe muzika punk rock, rap, metal dhe heavy metal u bënë shumë popullore. Flokët e grave dhe bizhuteritë ishin të mëdha. Përbërja e tyre ishte e shndritshme me shumë ngjyra. Njerëzit e përfshirë në botën e punk rock-ut vazhduan të visheshin me te zeza. Burrat dhe gratë përgjithsisht veshën trikot me  ngjyra.

1990
Njerëzit e viteve 1990 ishin më me këmbë në tokë se në vitet ‘70 apo ‘80. Gratë ende kishin flokë të gjata. Shumë njerëz veshën xhinse dhe këmisha së bashku me këpucë Converse. Ky stil u bë shumë popullor. Gjatë kësaj kohe, shumë njerëz gjithashtu filluan të merreshin me detaje, më shumë se në dekadat e tjera.

Sot
Njerëzit vishen në bazë të ndikimeve të ndryshme. Disa zgjedhje të modës janë të bazuara edhe në pamjen e dekadave të fundit, si ato për të cilat u ndalëm në këtë përshkrim. Duhet thënë se trendet ndryshojnë gjatë gjithë kohës, por ju mund të bëheni pjesë e stileve të fundit duke parë televizor ose çfarë veshin vip-at. Nëse nuk i pëlqeni ata krijoni stilin tuaj. Pra, vishni çdo gjë që ju pëlqen sot!


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë