Ushqim

Mjaftojnë 50g në ditë mish i përpunuar, sallam e proshutë për të rrezikuar zemrën

Studiuesit në Universitetin e Oksfordit kanë bërë analizën më të madhe të bërë ndonjëherë mbi ndikimin e konsumit të mishit në shëndetin e zemrës  dhe u zbulua se konsumi i mishit të kuq apo të përpunuar rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës me një të pestën.

Ekipi zbuloi se ngrënia e 50g në ditë të mishit të përpunuar, përfshirë proshutën, pançetën dhe sallamrat, rriti rrezikun e sëmundjes së zemrës me 18% për shkak të përmbajtjes së lartë të kripës dhe yndyrës së ngopur.

Shifra ra në 9% për mishin e kuq të papërpunuar, të viçit, qengjit dhe mishit të derrit, por nuk u gjet asnjë lidhje midis sëmundjeve të zemrës dhe ngrënies së shpezëve, të tilla si mishi i pulës dhe gjelit të detit, të cilat janë më të ulëta në yndyrën e ngopur.

“Ne e dimë që prodhimi i mishit është një kontribues i madh në emetimet e gazeve serë dhe ne duhet të zvogëlojmë prodhimin dhe konsumin e mishit për të përfituar mjedisin. Studimi ynë tregon se një ulje e konsumimit të mishit të kuq dhe të përpunuar do të sillte përfitime personale shëndetësore gjithashtu”, thotë Anika Knüppel, autore e studimit.

Ajo shtoi se nuk kishte asnjë ‘marrëveshje’ për atë që përbën një nivel të sigurt dhe në vend të kësaj rekomandoi që të konsumohej sa më pak të ishte e mundur, me një herë në javë një maksimum të mundshëm. Ajo u kërkoi politikëbërësve të forcojnë udhëzimet e shëndetit publik për të inkurajuar më shumë njerëz të kufizojnë konsumimin e mishit të kuq e të përpunuar.

Ndërsa hulumtimi nuk përcaktoi arsyet për lidhjen, mendohet se konsumimi i lartë i yndyrës së ngopur rrisin nivelet e kolesterolit të dëmshëm me densitet të ulët lipoprotein (LDL), ndërsa konsumi i tepërt i kripës rrit presionin e gjakut, të dyja këto janë të pranishme në sasi të larta në mishin e përpunuar dhe janë faktorë të mirë-vendosur rreziku për sëmundjen koronare të zemrës.

Gati 9 milion njerëz vdesin çdo vit globalisht nga sëmundja koronare e zemrës, e cila është shkaktuar nga arteriet e ngushta që furnizojnë zemrën me gjak.

Puna e mëparshme nga i njëjti ekip kërkimor ka treguar se edhe konsumimi i moderuar i mishit të kuq dhe të përpunuar shoqërohen me një rrezik në rritje të kancerit të zorrëve.

Studiuesit në Departamentin e Shëndetit të Popullsisë në Nuffield të Oksfordit analizuan të gjitha provat në dispozicion, duke përfshirë 13 studime kohore që gjurmojnë shëndetin e më shumë se 1.4 milion njerëzve për deri në 30 vjet, për të vendosur përfundimisht lidhjen midis sëmundjes koronare të zemrës dhe konsumit të mishit të kuq.

Burimi: The Guardian. Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë