Teknologji dhe Inovacion

Mirë se vini në ‘Decentraland’, bota metaverse ku mund të blini prona me kripto

Nëse keni menduar se metaverse u krijua kur Mark Zuckerberg njoftoi se Meta po ndërtonte “versionin e ardhshëm të internetit”, atëherë mund t’ju befasojë të mësoni se metaverse është tashmë një ekosistem ekzistues dhe i lulëzuar, i kompletuar me një treg pronash në lulëzim.

Ditët e fundit, një copë “toke” u shit për 2.1 milionë euro në botën sociale në internet “Decentraland”, duke kaluar shitjen e saj të mëparshme rekord prej 810.000 euro në qershor.

Në Decentraland, përdoruesit nga bota fizike mund të hyjnë, të krijojnë avatarë, të blejnë prona, të blejnë pajisje në treg dhe të marrin pjesë në ngjarje.

Platforma tashmë ka organizuar një festival muzikor virtual që tërheq titullarët si DeadMau5 dhe Paris Hilton.

Bota virtuale po tërheq gjithashtu interes institucional, pasi së fundmi ka nënshkruar një marrëveshje me qeverinë e Barbados për të hapur ambasadën e parë digjitale në botë në janar të vitit të ardhshëm.

‘Njerëzit që përdorin Decentraland e qeverisin atë’

Decentraland, e cila u hap për herë të parë për publikun në shkurt 2020, është ndërtuar mbi zinxhirin e bllokut Ethereum dhe e konsideron veten si bota e parë virtuale plotësisht e decentralizuar.

“Fakti që ai është i decentralizuar do të thotë që njerëzit që përdorin Decentraland e qeverisin atë”, tha për Euronews Next Dave Carr, drejtuesi i komunikimit për platformën.

“Ne kemi një organizatë autonome të decentralizuar në të cilën njerëzit mund të paraqesin propozime dhe të votojnë mbi propozimet e paraqitura nga të tjerët. Dhe kjo në mënyrë efektive përcakton drejtimin e ardhshëm të Decentraland”.

Transaksionet brenda kësaj bote kryhen me MANA, kriptomonedhën vendase të Decentraland dhe prova e pronësisë së tokës virtuale verifikohet nëpërmjet NFT-ve.

Kriptomonedha e Decentraland

Vlera e monedhës tashmë kishte filluar të rritet gjatë vitit 2021, por në vazhdën e njoftimit të Metës, ajo u rrit në vlerë.

Në kohën e shkrimit, kripto po tregtohet me 4.06 € për copë, krahasuar me 0.07 € në fillim të këtij viti.

Sipas Carr, ka dy mënyra për të marrë pjesë në qeverisjen e Decentraland: ju ose mund të mbani MANA ose të jeni pronar toke.

Por me rritjen e vlerës së MANA-s dhe që toka virtuale po bëhet jashtëzakonisht e shtrenjtë, mbetet pyetja nëse Decentraland mund të mbetet një i ashtuquajtur “metaverse i hapur” në vend të thjesht një “pashallëku” digjital të përdoruesve të pasur ose investitorëve të hershëm.

“Një nga gjërat e mëdha që ka dalë është, ‘Oh, a e kam humbur tashmë mundësinë?’ Sepse çmimet e pronave në botë të ndryshme virtuale janë të shtrenjta, dhe kështu nuk mund të kontribuoj apo të marr pjesë në të vërtetë – gjë që nuk është kështu”, tha Carr.

Sipas Carr, krijuesit që hyjnë dhe kontribuojnë në një pjesë të tokës virtuale ose vendosin pajisjet e tyre në tregun e Decentraland kanë “ende një mundësi”.

Carr parashikon gjithashtu një Decentraland të ardhshëm, ku marrja me qira e tokës virtuale bëhet një opsion për ata me çmime jashtë tregut të pronave digjitale.

“Unë mendoj se toka do të jetë një tjetër zonë e botëve virtuale që do të ndryshojë në mënyrë dramatike,” tha ai.

Përveç kësaj, përdoruesit mund të gjenin një rrugë drejt metaverses përmes komuniteteve të lojërave.

“Ju tashmë shihni reparte si Yield Guild Games (një repart lojërash për të fituar), duke blerë zona toke për komunitetet e tyre për të punuar brenda dhe për të ndërtuar lojëra për të”.

Por çfarë ka për ata që tashmë kanë hyrë dhe kanë blerë pasuri të paluajtshme virtuale?

“Pronarët e hershëm të tokave, investitorët e hershëm do të duan të kenë përmbajtje të shtuar në pronën e tyre, sepse ata kanë një interes të veçantë në botët virtuale në të cilat ata blejnë tokën,” shpjegoi Carr.

“Ata do të duan të kenë atë përmbajtje dhe ato përvoja në tokë, sepse ajo sjell njerëz në botën virtuale dhe thjesht e pasuron përvojën,” tha ai.

A do të mbizotërojë Metaverse “Meta” në këtë industri të sapolindur?

Lidhur me njoftimin e “Metës” për planet e tyre për të ndërtuar metaverset, Carr pranon se gjigandi i teknologjisë dhe të tjerët si ai, ka të ngjarë të kenë një ndikim të konsiderueshëm në mënyrën se si do të zhvillohet metaversi i zgjeruar.

Megjithatë, ai beson se do të ketë ende shumë hapësirë ​​për platformat si Decentraland për të operuar, sepse struktura e tyre do të thotë se ato janë më të vendosura për t’u kujdesur për ata që kërkojnë autonomi më të madhe në hapësirat virtuale.

“Supozimi është se, duke pasur parasysh suksesin e Facebook si një platformë e mediave sociale… ju duhet të imagjinoni se versioni i tyre i një bote virtuale dhe shërbimet metaverse nuk do të decentralizohen,” tha Carr.

“Nuk do të jetë në rregull. Le t’ia dorëzojmë komunitetit dhe ju na tregoni se si dëshironi ta drejtoni atë. Do të duhet të supozoni bazuar në histori se do të jetë një përvojë më e centralizuar”.

Mes komunitetit aktiv në hapësirën metaverse, Carr beson se reagimi ndaj njoftimit të Metës ka qenë i përzier.

“Kur Facebook flet për ndërtimin e metaverses, nëse e ndiqni këtë hapësirë ​​në Twitter, do të kishit parë shumë reagime duke folur për ‘OK mirë, Metaverse tashmë është ndërtuar, dhe është shumë aktiv dhe ka shumë komunitete dhe shumë përdorues në botë të ndryshme virtuale”, tha ai.

“Mendoj se Meta do të krijojë diçka të kuruar, të centralizuar dhe të kontrollueshme, që do të jetë mirë për disa njerëz”.

“Unë nuk mendoj se kjo do të vrasë botë të tjera virtuale apo përvoja të tjera metaverse. Unë mendoj se të gjithë do të gjejnë vendin e tyre në metaversin që i përshtatet.”

Burimi: Euronews/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë