Politike

Media greke: Gjyqtarja e Belerit, falsifikoi dokumentat. ‘Borxhi’ i saj ndaj Ramës

Gjyqi i kryebashkiakut të zgjedhur të Himarrës, Fredi Beleri, i cili qëndron në paraburgim që në prag të zgjedhjeve në Shqipëri, në maj 2023, është kthyer në një lojë diplomatike mes Athinës dhe Tiranës.

Një rast që Athina e ka lidhur me rrugën europiane të Shqipërisë dhe ka qenë cak i kritikave nga vendet e tjera anëtare të BE-së.

Krahas lojës diplomatike në vazhdim, interesant është edhe përbërja e gjykatës, e sidomos historia e tre gjyqtarëve që gjykuan Belerin.

Gjyqtarja

Historia e Irena Shpatës, vajzës së Hekuranit dhe Dallandyshes, e datëlindjes 15-2-1970. Irena Shpata, që nga viti 2011 përdor mbiemrin e bashkëshortit të saj aktual (të dytë) Gjoka. Dhe që sipas të dhënave ka “llogari të hapura” me Greqinë.

Arrestimi

Sipas dëshmive, në të kaluarën, Irena Shpata është arrestuar në Greqi për përdorimin e dokumenteve false me të cilat tentonte të tregonte se ishte me origjinë greke.

Për këtë arsye, asaj iu ndalua hyrja në vendet e Shengenit për 12 vjet dhe të dhënat e saj së bashku me gjurmët e gishtërinjve u regjistruan në bazën përkatëse të të dhënave.

Falsifikim

Më konkretisht, Irena Shpata së bashku me bashkëshortin e saj të parë, që mbante mbiemrin Maneku, tentuan të hynin në Greqi më 24 dhjetor 2002 nga pika e kalimit kufitar të Kakavisë, duke përdorur një vizë konsullore të falsifikuar për sa i përket periudhës së vlefshmërisë.

Deri atëherë, veri-epirotasit merrnin viza konsullore 100 ditë dhe shqiptarët deri në 90 ditë.

Nëse dikush kishte një vizë konsullore 100 ditore, ai mund të merrte një kartë identiteti speciale të emigrantit (EDTO) në Greqi.

Ajo kishte falsifikuar kohëzgjatjen e vlefshmërisë së vizës konsullore për të dalë se ishte 100 ditë, duke u përpjekur të tregonte se gjoja ishte nga Vorio-Epiri.

Së bashku me bashkëshortin e saj në atë kohë, ata apeluan në një gjykatë administrative në Greqi. Kërkesa e tyre u refuzua.

Hyrja në gjykatën kundër korrupsionit

Në vitin 2019 Irena Shpata -Gjoka ka aplikuar për anëtarësim në gjykatën antikorrupsion GJKKO. Kjo është gjykata që po gjykon aktualisht Belerin.

Emërimet duhej të miratoheshin në parim nga Operacioni Ndërkombëtar i Monitorimit (i njohur në shqip si OMN), i cili përbëhej nga të huaj.

Ky komitet konstatoi se Irena Shpata-Gjoka kishte kryer falsifikim dhe e pushoi nga puna.

Më pas, megjithatë, ajo u kthye, pas ankimimit ndaj vendimit të Komitetit Ndërkombëtar të Monitorimit dhe pasi Komisioni i Pavarur i Kualifikimet (që është shqiptar) e pranoi atë, duke konsideruar se gjithçka është në rregull.

Paragjykimi

Nisur nga ky zhvillim Irena Shpata-Gjoka është – sipas shumë ndjekësve të çështjes – e kontrolluar nga Rama pasi i detyrohet mirënjohje që e vendosi në këtë pozicion pavarësisht falsifikimit.

Në të njëjtën kohë, sipas të njëjtave burime, mund të thuhet se ajo është e njëanshme negative ndaj Greqisë dhe kryebashkiakut minoritar Beleri.

Vlen të kujtojmë se gjykimi i Fredi Belerisit është caktuar të vazhdojë të martën, më 5 mars, me deklarimin e tij dhe përfundimin e procesit. / Ta NEA


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë