Ne rrjet

Marrëveshje për emigrantët midis Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Kanadasë

Gazeta Si - Udhëheqësit e Shteteve të Bashkuara dhe Kanadasë arritën një marrëveshje gjatë vizitës së djeshme të Joe Biden në Otava, e cila lejon azilkërkuesit që mbërrijnë në kufirin kanadez të kthehen.

Në këmbim, Kanadaja do të krijojë një program të ri për pranimin e 15,000 refugjatëve nga Amerika Qendrore dhe Jugore.

Kështu, qeveria e Otavës do të jetë në gjendje të kthejë emigrantët që mbërrijnë në Roxham Road, një pikë kalimi "joformale" në një pjesë rurale të Shtetit të Nju Jorkut, ku kishin mbërritur edhe me autobus nga “Big Apple”.

Qyteti i Nju Jorkut, i cili në të kaluarën kishte dënuar guvernatorët e Teksasit dhe Floridës për "trajtimin çnjerëzor" të emigrantëve të dërguar me autobusë në qytetet liberale të veriut, në fakt, kishte blerë bileta për ata që donin të shkonin dhe kërkonin azil në Kanada.

Otava kishte kërkuar të pezullonte këto udhëtime (për të mësuar gjithçka rreth çështjes). Marrëveshja me kryeministrin kanadez Justin Trudeau shton zhgënjimin e aktivistëve me trajtimin e azilkërkuesve që mbërrijnë në kufirin meksikan nga administrata e Biden.

Për muaj të tërë, qeveria e Trudeau kishte bërë presion për të ndryshuar një marrëveshje të vitit 2004 që kufizonte Kanadanë: në fakt, ajo lejonte që azilkërkuesit të ktheheshin mbrapsht vetëm nëse ata mbërrinin përmes një pike kalimi zyrtar nga Shtetet e Bashkuara.

Ndërkohë, megjithatë, pikat hyrëse, si rruga në Roxham janë rritur. (Sa i përket atyre që mbërrijnë në Kanada nga vende të tjera me ajër ose me anije: ata nuk mbulohen nga marrëveshja, janë relativisht të paktë dhe shpesh ndalohen derisa të vlerësohet kërkesa e tyre për azil).

Kanadaja ka inkurajuar shpesh imigracionin në të kaluarën për shkak të nevojës së saj për fuqi punëtore, por ardhja e 40,000 njerëzve vitin e kaluar (dyfishi i numrit të vitit 2019) dhe numri në rritje (5,000 njerëz vetëm në janar), ka sfiduar sistemin e pritjes dhe ka shtyrë kritikët e Trudeau atë të rinegociojë paktin e emigracionit me Shtetet e Bashkuara. Administrata e Bidenit donte të theksonte marrëdhëniet harmonike midis "Joe dhe Justin".

Por imigrimi nuk është burimi i vetëm i dallimeve: një tjetër është Haiti, për të cilin SHBA po i kërkon Kanadasë të udhëheqë një forcë ndërkombëtare të sigurisë, të cilës Trudeau i ka rezistuar deri më tani.

Një temë tjetër është ajo e mineraleve "kritike", si litiumi që përdoret për makinat elektrike, nga të cilat Kanadaja ka rezerva të konsiderueshme mbi të cilat duhet të fokusohet për të kundërshtuar prodhimin kinez.

Qeveria e Otavës ka arritur t'i rikthejë kompanitë e saj në përfitimet tatimore të parashikuara nga Akti i Reduktimit të Inflacionit të miratuar vitin e kaluar nga Kongresi Amerikan dhe i cili ka qenë një burim konflikti me Evropën.

Por Kanadaja thjesht nuk dëshiron të eksportojë mineralet, dëshiron të marrë pjesë në zinxhirin e prodhimit dhe furnizimit duke krijuar një treg të integruar të Amerikës së Veriut dhe duke forcuar kështu sektorin e tij industrial.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë