Shendet

Makthet e tmerrshme mund të sinjalizojnë fillimin e disa sëmundjeve kronike

Ëndrrat e këqija janë intensive dhe shpesh të tmerrshme, ndonjëherë që ndikojnë edhe në rutinën e ditës.

Makthet natën dhe halucinacionet si ëndrra që shfaqen kur jeni zgjuar, mund të jenë shenja pak të njohura të fillimit të lupusit dhe sëmundjeve të tjera autoimune si artriti reumatoid, sipas një studimi të ri të botuar në revistën eClinicalMedicine.

Simptoma të tilla të pazakonta mund të jenë gjithashtu një sinjal se një sëmundje e krijuar mund të jetë gati të përkeqësohet intensivisht ose të "shpërthejë" dhe të kërkojë trajtim mjekësor, tha autorja kryesore e studimit Melanie Sloan, studiuese në departamentin e shëndetit publik në Universitetin e Kembrixh, në Mbretërinë e Bashkuar.

“Ky është veçanërisht rasti në një sëmundje si lupusi por ne kemi gjetur gjithashtu këto modele simptomash në sëmundje të tjera, si artriti reumatoid apo skleroza”, tha Sloan.

Lupusi është një sëmundje në të cilën sistemi imunitar dobësohet, duke sulmuar indet e shëndetshme dhe duke shkaktuar inflamacion dhe dhimbje në çdo pjesë të trupit, duke përfshirë qelizat e gjakut, trurin, zemrën, nyjet dhe muskujt, veshkat, mëlçinë dhe mushkëritë.

“Simptomat janë shpesh të padukshme dhe (aktualisht) të patestueshme, por kjo nuk duhet t'i bëjë ato më pak të rëndësishme për t'u konsideruar për trajtim dhe mbështetje.”

Jennifer Mundt, profesoreshë e mjekësisë së gjumit, psikiatrisë dhe shkencave të sjelljes në Shkollën e Mjekësisë Feinberg të Universitetit Northwestern në Çikago, e cila nuk ishte e përfshirë në studim, tha se ishte e lumtur që studimi u përqendrua në makthet.

“Megjithëse ankthet janë një problem shumë shqetësues në probleme mjekësore dhe psikiatrike, mjekët rrallë përqendrohen tek ato, përveç në kontekstin e PTSD (sindroma e stresit post-traumatik),” tha Mundt.

“Një studim i kohëve të fundit tregoi se 18% e njerëzve me COVID-19 kishin ankthe (të shpeshta)”, tha ajo.

Ndërsa kërkimi në këtë fushë është mjaft i ri, një studim i marsit 2019 zbuloi se pacientët me artrit inflamator dhe sëmundje të tjera autoimune dhe inflamatore gjithashtu përjetuan makthe dhe çrregullime të tjera të gjumit si paraliza e gjumit.

Në atë studim, një burrë 57-vjeçar kujtoi se ishte "kërcënuar nga zogjtë e egër grabitqarë" në makthet e tij, ndërsa një grua 70-vjeçare ëndërroi se nipi i saj ishte në rrezik të madh, por ajo nuk mund të bënte asgjë për ta ndihmuar atë.

Studiuesit zbuluan se 3 në 5 pacientë me lupus dhe 1 në 3 pacientë me sëmundje të tjera të lidhura me reumatologjinë, kishin makthe gjithnjë e më të gjalla dhe shqetësuese. Këto makthe shpesh përfshinin rënien ose sulmin, bllokimin, shtypjen ose kryerjen e vrasjes.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë