Media Galeri

Kur njerëzit largohen, bota e egër vjen. Vende të braktisura, të rikuperuara nga natyra

Jeta e egër është nën një kërcënim të paprecedentë nga aktiviteti njerëzor, por hulumtimet sugjerojnë se duke pasur parasysh hapësirën dhe kohën, edhe speciet e kafshëve dhe bimëve në prag të zhdukjes mund të kthehen përsëri.

Një raport i vitit 2022 nga organizata Rewilding Europe zbuloi se shumë specie evropiane të shpendëve dhe gjitarëve po ktheheshin, "duke nënvizuar prirjen që kafshët e egra të rikthehen dhe të rikolonizohen kur u jepet mundësia".

Ndonjëherë, kjo mundësi vjen kur njerëzit lënë një vend për t'u rikuperuar nga natyra. Në të gjithë botën, nga rrënojat e tempujve të mbushura me rrënjë pemësh deri te ish-zonat e luftës të mbushura me ekosisteme të reja, ka shembuj të mrekullueshëm të natyrës që provojnë se sapo njerëzit të largohen, kafshët e egra kanë mundësinë të hyjnë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë