Analize

Konsensusi i ri politik i Europës: Duhet të prodhojmë sa më shumë armë

Lufta në Ukrainë ka ndryshuar mendimin – si në mesin e politikanëve ashtu edhe në publik – mbi nevojën për të shpenzuar më shumë për mbrojtjen.

Nga Gazeta ‘Si’ - Si qeveritë ashtu edhe njerëzit e zakonshëm po i përgjigjen luftës.

Eurobarometri zbuloi se 77 përqind e të anketuarve mbështesin një politikë të përbashkët të mbrojtjes dhe sigurisë midis vendeve të BE-së, ndërsa 71 përqind pajtohen se BE-ja duhet të përforcojë kapacitetin e saj për të prodhuar pajisje ushtarake.

Politikanët janë gjerësisht dakord për këtë që po ndodh.

Midis liderëve të BE-së, ekziston "një konsensus dërrmues mbi qëllimin për të marrë më shumë përgjegjësi për sigurinë dhe mbrojtjen tonë", sipas një drafti të Axhendës Strategjike - një dokument i miratuar çdo pesë vjet që përcakton qëllimet e bllokut.

Zyrtarët kombëtarë po e finalizojnë atë nën koordinimin e presidentit të Këshillit Europian Charles Michel dhe do të takohen sërish të premten. Synimi është t'u prezantohet udhëheqësve të BE muajin e ardhshëm.

Përpjekja do të "krijojë një treg të brendshëm për produktet dhe shërbimet e mbrojtjes, duke rritur kapacitetin e prodhimit dhe duke nxitur prokurimin e përbashkët". 

Por rritja e prodhimit të armëve do të thotë rritje e shpenzimeve për mbrojtjen. Vendet europiane kanë rritur shpenzimet për rreth një dekadë – që nga aneksimi i paligjshëm i Krimesë nga Rusia në 2014 – por ritmi është përshpejtuar ndjeshëm falë presionit të ish-presidentit Donald Trump dhe më pas pushtimit të plotë të Ukrainës nga Rusia.

NATO thotë se këtë vit dy të tretat e 32 anëtarëve të saj do të përmbushin objektivin e aleancës për të shpenzuar të paktën 2 për qind të PBB-së për mbrojtjen. Tani vende si Britania e Madhe dhe Polonia po bëjnë thirrje që kjo të shkojë edhe më lart.

"Është koha që bota të zgjohet. Dhe kjo do të thotë ta përkthejmë këtë moment në plane dhe aftësi konkrete. Dhe kjo fillon me vendosjen e themeleve për një rritje të shpenzimeve në shkallë të gjerë të aleancës për parandalimin tonë kolektiv," tha këtë javë Sekretari i Mbrojtjes i Mbretërisë së Bashkuar, Grant Shapps. 

Axhenda Strategjike e BE-së trajton gjithashtu se ku të gjenden paratë shtesë për të shpenzuar për mbrojtjen.

Drafti përfshin "një fond të ri të mbrojtjes për projektet europiane" duke zgjeruar mandatin e Bankës Europiane të Investimeve. Kjo është diçka për të cilën ministrat e financave të BE-së po punojnë tashmë duke ndryshuar rregullat e bankës për ta bërë më të lehtë dhënien e kredive për projektet e mbrojtjes.

Drafti përmend gjithashtu "mundësinë e lidhjeve të mbrojtjes së BE-së". Megjithatë, vendet e kursyera të udhëhequra nga Gjermania nuk janë të prirura për të zgjeruar huamarrjen e përbashkët të BE-së.

Propozimi nuk përmend përdorimin e parave të gatshme nga Mekanizmi Europian i Stabilitetit, i cili ofron ndihmë financiare urgjente për anëtarët e eurozonës. Kjo është një ide që ka qarkulluar nëpër Bruksel, por nuk ka fituar tërheqje.

Ndryshimi në mendimin e mbrojtjes u nxit nga lufta në Ukrainë dhe sondazhi i Barometrit, i kryer në prill, gjen mbështetje dërrmuese për të ndihmuar Kievin.

Dhënia e ndihmës humanitare mbështetet nga 87 përqind e të anketuarve, 70 përqind mbështesin goditjen e Rusisë me sanksione dhe 60 përqind miratojnë financimin e BE-së për blerjen dhe furnizimin e pajisjeve ushtarake në Ukrainë.

Burimi: Politico/Përshtati: Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë