Shendet

Joetike? E panevojshme? Debati për nxitjen e vaksinës dhe dozës së tretë përforcuese

Ndërsa varianti jashtëzakonisht infektiv Delta i SARS-CoV-2 vazhdon të përhapet në të gjithë botën, fuqitë e vaksinave po tregojnë kufijtë e tyre. Megjithëse ato janë akoma jashtëzakonisht efektive në parandalimin e sëmundjes së rëndë nga COVID-19. Tani, mes aludimeve se imuniteti i shkaktuar nga vaksina po zvogëlohet, politikëbërësit dhe shkencëtarët po debatojnë nëse vaksinat përforcuese mund të ndihmojnë për të anashkaluar infektimet.
Disa shkencëtarë thonë se përvoja me vaksinat e tjera tregon që një përforcues i vetëm në kohën e duhur mund të sigurojë imunitet afatgjatë. Por të tjerët pretendojnë se kjo ide është e parakohshëm duke pasur parasysh të dhënat e pakta mbi efektivitetin e tyre.
"Ne nuk e kuptojmë se kujt do t'i duhet një përforcues, sa kohë pas dozës së tyre të fundit, ose cili kombinim vaksinash funksionon më mirë," thotë mjek-epidemiologu Bruce Aylëard, një këshilltar i lartë në Organizatën Botërore të Shëndetit (OBSH).
Kjo nuk ka ndalur përhapjen përforcuese në vende si Izraeli, i cili po sheh një rritje të rasteve të COVID-19 të ushqyer nga Delta, shtrime në spitale dhe vdekje, pavarësisht se ishte një nga vendet e para që nisi fushatën e vaksinimit.
OBSH dhe organizatat e tjera janë kundër marrjes së një doze të tretë përforcuese kur shumë njerëz nuk kanë marrë as dozën e parë.
“Dhënia e nxitësve tani "është e padrejtë madje mund ta quaj edhe kriminale," thotë Tulio de Oliveira, një biolog në Universitetin e KwaZulu-Natal, Durban, i cili ka përdorur sekuencimin për të ndjekur përhapjen e pandemisë në Afrikë.
Vendet e tjera të pasura mund të ndjekin udhëheqjen e Izraelit dhe t'i kenë dozat përforcuese në dispozicion për të gjithë. Më 18 gusht, vetëm disa ditë para se Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave të jepte miratimin e plotë për vaksinën COVID-19 të Pfizer, administrata e Biden tha se do të siguronte përforcues më gjerësisht në shtator, edhe pse kjo së pari do të kërkonte miratimin nga FDA dhe një panel amerikan që rekomandon se cilat popullata specifike duhet të marrin imunizime. Shumë ekspertë të vaksinave argumentojnë se nuk ka prova të mjaftueshme se nevojiten përforcues ose me të vërtetë do të ndihmojnë në kontrollin e pandemisë. Një studim i madh i të dhënave shëndetësore të pacientëve në shtetin e Nju Jorkut, botuar më 18 gusht në Raportin Javor të Morbiditetit dhe Mortalitetit, zbuloi se efikasiteti i vaksinës kundër të gjitha infeksioneve SARS-CoV-2 ra nga 91.7% në 79.8% midis majit dhe korrikut, pas qarkullimit të variantit Delta. Të tjerët nuk e mohojnë që rritja në vendet e pasura mund të dëmtojë pjesën tjetër të botës, por thonë se, duke folur shkencërisht, një dozë e tretë ka të ngjarë të ndihmojë në forcimin e sistemit imunitar.
“Efikasiteti i vaksinës bie me Delta. Kjo është e padiskutueshme, "veçanërisht për sëmundjet e lehta,” thotë Leif Erik Sander, një ekspert i sëmundjeve infektive në Spitalin Universitar Charité në Berlin.
Ndërkaq ekspertët janë dyzuar për sa i përket dozës së tretë pasi ende nuk ka studime që ta miratojnë rëndësinë e saj./Science/


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë