Jete & Stil

Japoni, liqeni që duket si pikturë e Monesë

Nuk ka emër zyrtar, por është pagëzuar si “Liqeni  Monesë”. Arsyeja kuptohet lehtë: ngjashmëria me pikturat e ciklit “Zambakët e ujit” të piktorit impresionist francez ( afro 250 vepra) është e jashtëzakonshme. Vizitorët që shkojnë deri në këtë tempull shinoist-i mbërthyer mes maleve që rrethojnë qytezën e Sekit, në prefekturën japoneze të Gifusë -mbeten të magjepsur nga ujërat e kristalta, përmes së cilave është e mundur të shihen peshqit me ngjyra të shndritshme, që e popullojnë atë. Zambakë me nuanca të ndryshme pikëzojnë ujërat, që ia detyrojnë pastërtinë e tyre burimeve të malit që përshkon zonën.

Bëhet fjalë për një pasqyrë uji në Seki, prefekturën e Gifusë, në Japoni, ku natyra është argëtuar duke krijuar një atmosferë të ngjashme me at që mund të admirohej nga piktori francez në kopshtin e tij, në brendi të vilës  Zhiverni, të cilit Mone i dedikoi bukurinë e afro 250 veprave.

Kod Mone, nga cikli "zambakët e ujit"

“Liqeni i Monesë” gjendet në malet e Sekit, gjatë rrugës që të çon në Faltoren e lashtë të Itadorit. Në ujërat e tij mund të admirohen zambakë ujit, si ato të pikturuara nga Mone në kopshtin e tij të Zhuvernisë, por edhe një larmi llojesh peshqish.

Një qoshe mrekullie në Japoni me shije impresioniste. Një ngjashmëri e madhe me “ciklin e zambakëve të ujit”, të piktorit të shquar francez Klod Mone, shfaqet në liqenin e vogël japonez, edhe pse titulli nuk është zyrtar, ka fitua nofkën  “Liqeni i Monesë”.

Pa harruar ujërat e kristalta që në liqenin e Sekit, përfaqësojnë temën e çmuar të burimit. Një shembull i vogël i natyrës së pandotur dhe shumë të bukur, ushqyer nga burimet e maleve dhe izoluar dhe mbrojtur nga vetë majat e maleve. Bukuria piktoreske e ka bërë të famshëm dhe vizitorët vijnë nga të gjithë anët e botës për ta kundruar.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë