Ekonomi

Janet Yellen do të drejtojë Thesarin e Joe Biden. Por çfarë përfaqëson ajo?

Në episodin e parë të serisë "Harry Potter", protagonisti pengohet nëpër pasqyrën e Erised. Kushdo që shikon në pasqyrë sheh "dëshirën më të thellë, më të dëshpëruar" të zemrës së tij të reflektuar tek ata. Ekziston një ngjashmëri e Erised në lidhje me vendimin e Presidentit të zgjedhur Joe Biden për të nominuar Janet Yellen si sekretaren e ardhshme të thesarit të Amerikës, raportuar më parë më 23 nëntor. Asnjë ekonomiste nuk është më e kualifikuar se Znj. Yellen, për këtë punë; një ish-kryetare e Rezervës Federale dhe një akademike e respektuar,. Ndoshta më e rëndësishme, megjithatë, për këtë, që është një rol politik më shumë se sa një rol ekonomik, njerëzit sa nga e majta progresive tek e djathta konservatore, mund të shohin diçka për të pëlqyer tek ajo.

Në konfigurimin e sotëm politik, kjo ka rëndësi. Z. Biden duhet të zbusë një ndarje në Partinë Demokratike midis centristëve dhe socialistëve milenials. Dhe para se ajo të bëhet sekretare e thesarit, zonja Yellen duhet të konfirmohet nga Senati, të cilin aktualisht e kontrollojnë republikanët. Kjo pengesë përjashtoi kandidatë të tillë si Elizabeth Ëarren, një senatore nga Massachusetts të cilën shumë republikanë nuk do ta konfirmonin kurrë sepse ajo shihet si tepër armiqësore ndaj tregjeve të lira dhe industrisë financiare.

Në ditët para njoftimit, zyrtarët e Uashingtonit besuan se gara ishte midis zonjës Yellen dhe Lael Brainard, një guvernator i Fed. Disa e favorizuan zonjën Brainard me arsyetimin se ajo kishte më shumë ekspertizë në ekonominë e tregtisë, të tjerët sepse ajo është më e re se zonja Yellen, dhe për këtë arsye do të bënte një punë më të mirë për të ekuilibruar një president të moshuar. Demokratët me prirje të majtë u morën veçanërisht me qasjen e zonjës Brainard ndaj politikës monetare.

Megjithatë zonja Yellen ka shumë përparësi. Ajo është një ekonomiste e arrirë, e specializuar fillimisht në ekonominë e punës dhe është presidente e Shoqatës Ekonomike Amerikane, shoqëria më e shquar e fushës. Ajo qe një kryetare shumë kompetente e Fed në mes viteve 2014 dhe 2018, duke komunikuar qartë qëllimet e bankës qendrore në mënyrë që të mos zinte në befasi investitorët. Përvoja e saj në Fed mund të jetë e dobishme duke pasur parasysh që banka qendrore dhe Thesari duhet të vazhdojnë të bashkëpunojnë për të ndihmuar rimëkëmbjen ekonomike së bashku. Nën zonjën Yellen do të kishte pak shanse për një lloj konflikti cic micesh që është zhvilluar mbi skemat e huazimit të Fed.

Gjenialiteti i zgjedhjes së zonjës Yellen qëndron në faktin se njerëzit me të gjitha bindjet politike mund të gjejnë ndonjë arsye për të brohoritur emërimin e saj. Kjo do të thotë që ajo pothuajse me siguri do të konfirmohet nga Senati. Vëreni politikën monetare. Haëks nënvizon se gjatë mandatit të zonjës Yellen Fed rriti normat nga afër zeros në 1.25-1.5%. Pala kundërshtare këmbënguli se ata që ishin pro Yellen ishin tepër të përfaqësuar në panelin për përcaktimin e normës në atë kohë, dhe që zonja Yellen në fakt bëri një punë të mirë për t'i mbajtur nën kontroll.

Isshtë një histori e ngjashme për politikën fiskale. Pak para se Donald Trump të bëhej president, zonja Yellen argumentoi se "politika fiskale nuk është e qartë e nevojshme për të siguruar stimuj për të na ndihmuar të kthehemi në punësimin e plotë". Ajo është në bordin e Komitetit për një Buxhet Federal të Përgjegjshëm, një organizatë që kalon shumë kohë duke paralajmëruar njerëzit për rreziqet e borxhit të lartë publik. Megjithatë, në pandemi Znj. Yellen ka kërkuar "mbështetje të jashtëzakonshme fiskale". Në qershor ajo bashkënënshkroi një letër duke thënë se "Kongresi duhet të miratojë një paketë tjetër të rimëkëmbjes ekonomike". Kalimi i një projekt-ligji tjetër stimulues mund të jetë detyra e saj e parë e madhe. Republikanët dhe Demokratët nuk kanë qenë në gjendje të bien dakord për një zëvendësim të projekt-ligjit të miratuar në pranverë që hasi në mosmarrëveshje kryesisht për madhësinë e paketës eventuale, edhe pse tani është e qartë se rimëkëmbja ekonomike e Amerikës po ngadalësohet. Është shumë të presësh që forca sado e madhe e një personi të vetëm mund të zhbllokojë situatën, edhe sepse republikanët ka të ngjarë të mbajnë kontrollin e Senatit ende edhe për një periudhë kohe. Por nëse dikush mund ta bëjë këtë, mund të jetë Znj. Yellen. / The Economist/


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë