Komunitet

“Mjekët të shkruajnë sa më qartë recetat”

Të gjithë kemi tentuar të paktën një herë të lexojmë një recetë të lëshuar nga mjeku, dhe që në fakt nuk kemi kuptuar asgjë.  Tashmë një iniciative e re  nga Akademia e Kolegjeve Mjekësore në Britani synon t’ua bëjë më të lehtë dhe të kuptueshëm pacientëve, atë çfarë shkruhet në recetë. Përshembull: përdorimi i frazës “dy herë në ditë”, që shpjegon dozën e ilaçit që duhet të marrim,  është më mirë se shkurtimi latin “bd”.

Iniciativa: ‘Ju lutemi më shkruani qartë’ është e drejtuar kryesisht tek mjekët që punojnë në ambulancat.

Mjekëve u kërkohet të shkruajnë direkt tek pacientët, në vend që t’i dërgojnë një kopje të një recete të shkruar te mjeku i tyre i përgjithshëm. Akademia thotë se kjo duhet të ndihmojë pacientët të jenë më të qartë në lidhje me medikamentet që duhet të marrin dhe të përdorin , si dhe në shmangien e gabimeve. Gjithashtu mjekëve u kërkohet të shmangin fjalët strikte: “Ju keni diabet,”është më mirë të shkruhet “Ju jeni diabetik”.

Ata duhet të mendojnë për zbutjen e ndikimit të informatave potencialisht të ndjeshme duke përdorur një stil më jo të caktuar, si psh: “Gjatë ekzaminimit, dridhja dhe ngurtësia në krahun e djathtë sugjerojnë që ju të keni sëmundjen e Parkinsonit”.

Stafi i Akademisë Mjekësore sugjeron që çdo fjalë mjekësore duhet të përkthehet në anglisht. Nisma është duke u udhëhequr nga Dr Hugh Rayner, një specialist i veshkave, i cili e filloi këtë nisëm që në vitin 2005, kur ai nisi t’ju shkruante pacientëve të tij, receta sa më të qarta dhe lehtësisht të lexueshme.

Ai tha: “Ndryshimi mund të duket i vogël, por ka një efekt të madh.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë