Trashëgimi

Hapet gara për Qendrën e Vizitorëve në Butrint, buxheti 2.45 milionë dollarë

Nga Gazeta Si - Ministria e Kulturës, Fondacioni i Menaxhimit të Butrintit dhe organizatorët e konkursit të dizajnit Malcolm Reading Consultants (MRC), shpallin zyrtarisht garën ndërkombëtare për dizenjimin e qendrës së re të vizitorëve në Butrint.

Financimi prej 2.45 milionë USD është siguruar, ndërtesa e përfunduar do të hapet në shtator 2025.

Konkursi do të kalojë në dy faza. Katër ekipe finalistë, të cilët do të përzgjidhen nga juria e udhëhequr nga Elva Margariti, Ministre e Kulturës, së bashku me arkitektë, specialistë të trashëgimisë, do të marrin një honorar prej 10,000 dollarësh për dizajnet e konceptit në fazën e dytë. Afati i fundit për përgjigjet e fazës së parë më 24 tetor 2022.

Projekti përfshin qendrën e vizitorëve (me infrastrukturë hyrëse mbështetëse dhe veçori shtesë si gjetja e rrugës) që do të mirëpresë dhe orientojë vizitorët në parkun e Butrintit.

Sipas kërkesave të shpallura në konkurs qendra e re e vizitorëve, që pritet të jetë neutrale ndaj karbonit, synon të ndihmojë sitin të menaxhojë më mirë numrin në rritje të vizitorëve, që parashikohet të arrijë një shifër vjetore prej 400,000 deri në vitin 2030. Qendra do të jetë afërsisht 1.5 kilometra nga hyrja e qytetit antik, në një vend spektakolar me pamje panoramike nga Kanali i Vivarit dhe Deti Mesdhe.

"Plani i Menaxhimit të Integruar për të mbrojtur zonën dhe për të promovuar turizmin e qëndrueshëm me bazë komuniteti dhe mjedisor u miratua nga Qeveria e Shqipërisë në korrik 2022, jo pa debate nga shoqëria civile. Plani çoi në krijimin e një organi të ri autonom për të mbikëqyrur zonën, Fondacioni i Menaxhimit të Butrintit, e cila drejtohet nga Ministria e Kulturës", tha drejtori i konkurrencës, Malcolm Reading.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë