Ekspozite

Fotografia e Steve McCurry për të shpëtuar botën e kafshëve

Mjeshtri i përdorimit të ngjyrës, ndjeshmërisë dhe humanizmit, e kthen shikimin nga shoqëruesit tanë më besnikë të udhëtimit, kafshët me një ekspozitë në Torino, Itali.

“Kafshët” nga Steve McCurry

Projekti “ANIMALS” filloi në vitin 1992 kur Steve McCurry kryen një mision në territoret e luftës në zonën e Gjirit (një hyrje e madhe nga oqeani në tokë, në mënyrë tipike me një hapje më të ngushtë se një gji) për të dokumentuar ndikimin katastrofik mjedisor dhe faunal në vendet e konfliktit. Ai do të kthehet nga Gjiri me disa nga imazhet e tij më të famshme ikonike, të tilla si devetë që kalojnë puset e naftës që digjen dhe zogjtë shtegtarë të lagur tërësisht me naftë. Me këtë reportazh ai do të fitojë po atë vit prestigjiozin “Word Press Photo”. Çmimi u dha nga një juri shumë e veçantë, Juria e Fëmijëve, e përbërë nga fëmijë nga të gjitha kombet.

Ekspozita

Kafshët e ekspozuara do të jenë protagonistë të gjashtëdhjetë xhirimeve ikonike, të cilat do t’i tregojnë vizitorit mijëra histori të një jete të përditshme ku njeriu dhe kafsha janë të lidhura pazgjidhshmërisht. Një afresk koral i ndërveprimit dhe ndarjes, i cili prek temat e punës dhe ushqimin që kafsha i siguron njeriut, pasojat e veprimit të njeriut në faunën lokale dhe globale, dashurinë që njeriu derdh mbi kafshën e tij, çfarëdo që të jetë. Kafshët e punës, të përdorura si një mënyrë për të mbijetuar, kafshë të shfrytëzuara ndonjëherë si burimi i vetëm në një gjendje mjerimi, herë të tjera të dashuruara dhe të njohura si shoqëruese të jetës për të zbutur trishtimin ose, thjesht, për një formë dashurie simbiotike.

Vajza Afgane, e një vajze me sy jeshil të mprehtë, nga Steve McCurry, është shfaqur disa herë në kopertinën e National Geographic

Projekti

Për të krijuar “KAFSHËT”, autori dhe kuratori punuan në unison duke u gërmuar në arkivin e pamasë të fotografit për të zgjedhur një koleksion imazhesh që tregonin kushtet e ndryshme të kafshëve në një afresk të vetëm. Kuratorja e ekspozitës, Biba Giachetti shpjegon “Kafshët na ftojnë të reflektojmë për faktin se nuk jemi vetëm në këtë botë, mes të gjitha krijesave të gjalla që na rrethojnë. Por mbi të gjitha, ai u lë vizitorëve një mesazh: domethënë, se megjithëse njerëzit dhe kafshët ndajnë të njëjtën tokë, vetëm ne njerëzit kemi fuqinë e nevojshme për të mbrojtur dhe shpëtuar planetin”.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë