Lexo me "Si"

“Ferma e Kafshëve” e Orwell shpjegon lirinë e shtypit

"Ferma e kafshëve” është një libër nga George Orwell në vitin 1945, i cili me alegori akute shpjegon shumë mirë konceptin e lirisë dhe barazisë.

Kur flasim për lirinë e shtypit, të menduarit, të shtypjes, të rebelimeve, nuk mund të mos mendojmë për librin “Ferma e kafshëve” nga George Orwell. Një libër në dukje i thjeshtë, por që fsheh një rrjet kuptimesh komplekse, duke ashpërsuar alegoritë për sistemin politik. Një libër që na mëson rreth autonomisë së mendimit, konceptit të rebelimit. Nuk është rastësi që libri u botua në një datë të rëndësishme si 1945. Personazhet dhe ngjarjet e “Fermës së Kafshëve” përfaqësojnë njerëzit dhe ngjarjet e vërteta të Revolucionit Rus dhe pasojat e tij. Orwell shkroi “Ferma e kafshëve”, sepse donte të tregonte historinë e vërtetë të revolucionit, në një mënyrë që çdokush mund ta kuptonte, edhe nëse nuk i dinin të gjitha detajet historike. Sidoqoftë, përveç kësaj, në libër gjejmë edhe një diskurs të thellë mbi fuqinë politike dhe shtypjen në përgjithësi.
Çështjet më të rëndësishme
Ne nuk mund t'i qasemi sipërfaqësisht një libri të tillë. Le të përqendrohemi në disa çështje të rëndësishme për të analizuar; cështje që janë të rëndësishme edhe për bashkëkohësinë tonë.
Korrupsioni i idealeve socialiste në Bashkimin Sovjetik
“Ferma e kafshëve” është një vepër e famshme e njohur për kritikat e saj thumbuese ndaj historisë dhe retorikës së revolucionit rus. Duke treguar historinë e lindjes dhe zhvillimit të komunizmit sovjetik në formën e një fabule kafshësh, “Ferma e kafshëve” alegorizon ngritjen në pushtet të diktatorit Joseph Stalin. Në roman, përmbysja e shtypësit njerëzor Z. Jones nga një koalicion demokratik i kafshëve i hap shpejt rrugën konsolidimit të pushtetit midis derrave. Ashtu si inteligjenca sovjetike, derrat afirmohen si klasa sunduese e shoqërisë së re.
Lufta për epërsi midis Leon Trockit dhe Stalinit del në rivalitetin midis derrave të Snoëball dhe Napoleonit. Si në rastin historik ashtu edhe në atë imagjinar, figura idealiste, por politikisht më pak e fuqishme (Trocki dhe Snowball) përjashtohet nga shteti revolucionar nga uzurpatori i lig dhe i dhunshëm i pushtetit (Stalini dhe Napoleoni). Spastrimet dhe provat e spektakleve me të cilat Stalini eliminoi armiqtë e tij dhe forcoi bazën e tij politike, gjejnë shprehje në “Fermën e Kafshëve”, si dhe në rrëfimet e ekzekutuara të rreme të kafshëve, të cilave Napoleoni nuk u beson pas shembjes së mullirit të erës.
Megjithëse Orwell besonte fort në idealet socialiste, ai mendonte se Bashkimi Sovjetik po i realizonte këto ideale në një formë tmerrësisht të çoroditur.
“Ferma e Kafshëve” nuk shërben aq shumë për të dënuar tiraninë ose despotizmin, sesa për të vënë nën akuzë hipokrizinë e tmerrshme të tiranive që bazohen dhe i detyrohen fuqisë së tyre fillestare, mbi ideologjitë e çlirimit dhe barazisë. Kështu, romani kritikon dhunën e regjimit stalinist kundër qenieve njerëzore që sundoi, dhe gjithashtu tregon dhunën e komunizmit sovjetik kundër logjikës, gjuhës dhe idealeve njerëzore.
Abuzimi i gjuhës si një mjet për të ushtruar abuzimin e pushtetit
Një nga shqetësimet kryesore të Orëell, si në “Fermën e Kafshëve” dhe “1984”, është mënyra se si gjuha mund të manipulohet dhe të përdoret si një mjet kontrolli. Në “Fermën e Kafshëve”, derrat gradualisht shtrembërojnë një “retorikë të revolucionit socialist” për të justifikuar sjelljen e tyre dhe për të mbajtur kafshë të tjera në errësirë. Kafshët përqafojnë me zemër idealin vizionar të Majorit të socializmit, por pas vdekjes së Majorit, derrat gradualisht shtrembërojnë kuptimin e fjalëve të tij. Si pasojë, kafshët e tjera duket se nuk janë në gjendje të kundërshtojnë derrat pa kundërshtuar gjithashtu idealet e Rebelimit.
Parimi kryesor i fermës mund të thuhet hapur si “të gjitha kafshët janë të barabarta, por disa kafshë janë më të barabarta se të tjerët”. Ky abuzim i egër i fjalës “i barabartë” dhe idealit të barazisë në përgjithësi karakterizon metodën e derrit, e cila bëhet gjithnjë e më e guximshme ndërsa romani përparon. Ekspozimi i sofistikuar i Orwell në këtë abuzim të gjuhës mbetet një nga tiparet kryesorë të “Fermës së Kafshëve”, i denjë për studim të kujdesshëm.
Prirja e shoqërisë drejt shtresimit të klasave
“Ferma e Kafshëve” ofron një koment për zhvillimin e tiranisë klasore dhe prirjen njerëzore për të ruajtur dhe rivendosur strukturat e klasave, madje edhe në shoqëritë që gjoja dallohen nga barazia totale.
Romani ilustron se si klasat që u bashkuan fillimisht përballë një armiku të përbashkët - të tilla si kafshët kundrejt njerëzve - mund të ndahen brenda kur eleminohet ai armik. Dëbimi i Z. Jones krijon një vakum pushteti dhe nuk vonon shumë që shtypësi tjetër të marrë kontrollin totalitar.
Ndarja natyrore midis punës intelektuale dhe asaj fizike shpejt shprehet si një grup i ri i ndarjeve klasore, me “punëtorët e trurit” (siç argumentojnë derrat) duke përdorur inteligjencën e tyre superiore për të manipuluar shoqërinë për përfitimet e tyre. Orwell kurrë nuk sqaron në “Fermën e Kafshëve” nëse kjo gjendje negative e gjërave përbën një aspekt të qenësishëm të shoqërisë ose thjesht një rezultat të kushtëzuar të integritetit të kësaj të fundit.
Në të dyja rastet, romani tregon forcën e kësaj tendence drejt shtresimit të klasave në shumë komunitete dhe kërcënimin që paraqet për demokracinë dhe lirinë.
Letërsia dhe alegoria
“Ferma e kafshëve” mbështetet në një traditë të pasur të alegorisë politike. Alegoritë politike janë histori që përdorin karaktere dhe situata të trilluara për të bërë satirë në ngjarje politike të jetës reale. George Orwell ishte një admirues i madh i shkrimtarit irlandez të shekullit 17 dhe 18, Jonathan Swift. Në romanin e tij më të famshëm, Udhëtimet e Gulliver, Swift satirizoi sundimtarët e kohës së tij duke i imagjinuar si "Liliputët", banorët e vegjël fizikisht të një ishulli të trilluar. Ndërsa satira e Swift zhvendos ngjarjet britanike në një vend imagjinar jashtë shtetit për të kritikuar më lirshëm qeverinë britanike, novela e Orwell e përmbys këtë proces, duke sjellë ngjarje në Bashkimin Sovjetik në zemër të fshatit anglez. Kjo përmbysje lejon Orwell të argumentojë se ngjarjet e revolucionit sovjetik janë “më afër shtëpisë” sesa lexuesit e tij britanikë e kuptojnë. “Ferma e Kafshëve” ka influencuar në shumë alegori politike. Ndoshta më i famshmi prej tyre është Zoti i Mizave i William Golding, i cili alegorizon dështimet e sundimtarëve europianë duke i imagjinuar ata si nxënës anglezë që luftojnë për një ishull tropikal.
Politika dhe George Orwell
Për shkak se “Ferma e Kafshëve” është kaq kritike ndaj Komunizmit Sovjetik, disa lexues mund të befasohen kur mësojnë se Orwell ishte një socialist i përkushtuar. Si rezultat i përvojave të tij si një polic kolonial në Birmani dhe ndërsa jetonte në lagjet popullore të Londrës dhe Parisit, Orwell u bë një kundërshtar i ashpër i kolonializmit dhe kapitalizmit të pakontrolluar. Ai përfundimisht u bashkua me Partinë Socialiste të Pavarur të Punës dhe dokumentoi zhvillimin e besimeve të tij politike në një seri esesh dhe librash, më e famshmja ishte Rruga drejt Pier ëigan (1937). Në vitin 1936, Orwell udhëtoi në Spanjë për të kundërshtuar fraksionin fashist në Luftën Civile Spanjolle. Ndërsa ishte në Spanjë, Orwell u përfshi në konfliktin midis fraksioneve Staliniste dhe Trockiste në forcat komuniste dhe ishte me fat që shpëtoi jetën e tij. Kjo përvojë formoi urrejtjen e tij gjatë gjithë jetës ndaj stalinizmit dhe totalitarizmit në përgjithësi. Ai ishte i neveritur nga masa që socialistët britanikë ishin të gatshëm të mbronin Stalinin dhe një nga qëllimet e tij kryesore në shkrimin e “Fermës së Kafshëve” ishte të ekspozonte mizorinë dhe hipokrizinë e Stalinizmit para socialistëve të tjerë britanikë. Novela gjithashtu portretizon kapitalizmin - përfaqësuar nga regjimet e Jones dhe Pilkington - si mizor. Por ajo që është e dukshme është simpatia e Orwell për njerëzit e shtypur.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë