Kuriozitete

Fëmija juaj ta plas buzën me ushqimin? Studimi i ri tregon që nuk është ‘faj’ i prindërimit por gjenetikës

Nga Gazeta ‘Si’ - Përpjekja për të bindur fëmijën tuaj që të hajë ushqimin e tij mund të jetë një luftë.

Por ata që nuk e 'lutin' fëmijën e tyre për të ngrënë brokoli mund të gjejnë ngushëllim, pasi hulumtimi ka zbuluar se të ngrënit zgjedhës varet kryesisht nga gjenet dhe jo nga mjedisi.

Një studim i ri i udhëhequr nga studiues nga University College London, King's College në Londër dhe Universiteti i Leeds zbuloi se të ngrënit përzgjedhës tek fëmijët është "një tipar kryesisht gjenetik", ndërsa faktorë të tjerë, si llojet e ushqimeve që hahen në shtëpi mund të jenë domethënës vetëm kur fëmija është i vogël.

Hulumtimi përfshiu më shumë se 2000 çifte binjakësh identikë dhe jo identikë të lindur në vitin 2007 dhe me bazë në Mbretërinë e Bashkuar. Prindërit iu përgjigjën pyetjeve në lidhje me sjelljet ushqimore të fëmijëve të tyre nga mosha 16 muajshe deri në 13 vjeç.

Shumica e binjakëve identikë ndajnë 100% të materialit të tyre gjenetik, ndërsa binjakët jo-identikë jo, gjë që do të thotë se studiuesit mund të krahasojnë ndikimet gjenetike dhe mjedisore në shqetësimin e ushqimit në të dy grupet dhe të nxjerrin përfundime nga kjo.

Ata zbuluan se çiftet binjake jo-identike ishin shumë më pak të ngjashme kur bëhej fjalë për të ngrënit përzgjedhës sesa çiftet binjake identike. Kjo tregon se gjenetika ka një ndikim të madh në atë se sa ngurrues është një fëmijë për të provuar ushqime të reja.

Hulumtimi zbuloi gjithashtu se përzgjedhja e ushqimit priret të arrijë kulmin kur një fëmijë është 7 vjeç, shpesh duke u ulur paksa kur hyn në adoleshencë.

 “Shpresojmë se gjetja jonë se të ngrënit përzgjedhës është kryesisht i lindur mund të ndihmojë në zbutjen e fajit prindëror. Kjo sjellje nuk është rezultat i prindërimit,” tha studiuesja e UCL Zeynep Nas, autorja tjetër kryesore e gazetës.

Studimi zbuloi se faktorët mjedisorë, megjithatë, mund të kenë një ndikim në zgjedhjen e ushqimit të një fëmije kur ai është i vogël. Kjo mund të nënkuptojë që, nëse një fëmijë përzgjedh në këtë moshë, ndërhyrjet e hershme për t'i ndihmuar ata të mësojnë të hanë një gamë më të gjerë ushqimesh mund të zvogëlojnë zgjedhjen e tyre në të ardhmen.

Abigail Pickard, një studiuese në psikologjinë e zhvillimit të fëmijëve në Universitetin e Astonit, e cila nuk ishte e përfshirë në hulumtim, tha për CNN se fëmijët që janë përzgjedhës në ushqimet e tyre, janë mjaft të zakonshëm.

Një nga studimet e saj të fundit zbuloi se afërsisht 16% e fëmijëve britanikë të moshës nga 3 deri në 5 vjeç treguan sjellje marramendëse në të ngrënë, me faktorë të tillë si mosha, praktikat e të ushqyerit prindëror dhe kultura që luanin një rol.

“Prindërit duhet të përpiqen të mbajnë një atmosferë të relaksuar gjatë orëve të vakteve dhe të shmangin shndërrimin e ushqimit në një luftë për pushtet,” sugjeroi Pickard, duke shtuar se duhet të modelojnë zakone të shëndetshme të të ushqyerit dhe të shmangin ofrimin e ushqimit fëmijëve si shpërblim për të ngrënë më pas ushqime të papëlqyeshme, pasi kjo mund të krijojë një asociacion negativ.

Burimi: CNN/ Përshtati: Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë