Treg

Europa po përgatitet për ndërprerjet e rrjetit celular

Dikur e paimagjinueshme por telefonat celularë mund të kenë ndërprerje rrjeti në Europë këtë dimër, nëse vazhdojnë ndërprerjet e energjisë ose politikat për të ulur harxhimin e energjisë.

Vendimi i Rusisë për të ndalur furnizimin me gaz përmes rrugës kryesore të furnizimit të Europës pas konfliktit në Ukrainë ka rritur shanset për mungesë të energjisë. Në Francë, situata është përkeqësuar nga mbyllja e disa centraleve bërthamore për mirëmbajtje.

Zyrtarët e industrisë së telekomunikacionit thonë se kanë frikë se një dimër i ashpër do të vërë në provë infrastrukturën e telekomunikacionit të Europës, duke i detyruar kompanitë dhe qeveritë të marrin masa.

Aktualisht nuk ka mjaft sisteme rezervë në shumë vende europiane për të përballuar ndërprerjet e energjisë, thanë katër drejtues të telekomit, duke rritur mundësinë e ndërprerjeve të telefonisë celulare.

Vendet e Bashkimit Europian, duke përfshirë Francën, Suedinë dhe Gjermaninë, po përpiqen të sigurojnë që komunikimet të vazhdojnë edhe nëse ndërprerjet e energjisë përfundojnë.

Europa ka gati gjysmë milioni kulla telekomi dhe shumica e tyre kanë bateri rezervë që zgjasin rreth 30 minuta për të drejtuar antenat celulare por jo më shumë në raste të ndërprerjeve të gjata të energjisë.

Në Francë, një plan i paraqitur nga shpërndarësi i energjisë elektrike Enedis, përfshin ndërprerje të mundshme të energjisë deri në dy orë në një skenar të rastit më të keq, thanë dy burime të njohura me këtë çështje.

Shërbimet thelbësore si spitalet, policia dhe qeveria nuk do të ndikohen, thanë burimet.

Qeveria franceze, operatorët e telekomunikacionit dhe Enedis, kanë zhvilluar bisedime mbi këtë çështje gjatë verës.

Federata Franceze e Telekomit (FFT), një grup që përfaqëson Orange, Bouygues Telecom dhe SFR të Altice, vuri në qendër të vëmendjes Enedis për pamundësinë për të përjashtuar antenat nga ndërprerjet e energjisë.

Enedis nuk pranoi të komentojë mbi përmbajtjen e bisedimeve të zhvilluara me qeverinë për këtë çështje.

Enedis tha në një deklaratë për Reuters se të gjithë klientët e rregullt trajtoheshin në baza të barabarta në rast të ndërprerjeve të jashtëzakonshme.

Ato thanë se mund të izolojnë seksione të rrjetit për të furnizuar klientët me përparësi, të tilla si spitalet, instalimet kryesore industriale dhe ushtrisë dhe se u takonte autoriteteve lokale të shtonin infrastrukturën e operatorëve të telekomit në listën e klientëve prioritarë.

Një zëdhënës i ministrisë franceze të financave nuk pranoi të komentojë mbi bisedimet me Enedis, grupet e telekomit dhe qeverinë.

Telekomunikacionet në Suedi dhe Gjermani kanë ngritur gjithashtu shqetësime për mungesat e mundshme të energjisë elektrike me qeveritë e tyre.

Rregullatori suedez i telekomit PTS po punon me operatorët e telekomit dhe agjencitë e tjera qeveritare për të gjetur zgjidhje dhe kjo përfshin bisedimet për atë që do të ndodhë nëse energjia elektrike fillon të limitohet.

PTS po financon blerjen e stacioneve bazë celulare që lidhen me telefonat celularë për të përballuar ndërprerjet më të gjata të energjisë, tha një zëdhënës i PTS.

Lobi italian i telekomunikacionit i tha Reuters se dëshiron që rrjeti celular të përjashtohet nga çdo ndërprerje e energjisë elektrike ose ndërprerje e kursimit të energjisë dhe do ta ngrejë këtë shqetësim me qeverinë e re të Italisë.

Prodhuesit e pajisjeve të telekomit Nokia dhe Ericsson po punojnë me operatorët celularë për të zbutur ndikimin e mungesës së energjisë ndërkohë që asnjëra nga kompanitë nuk kanë pranuar të komentojnë.

Operatorët europianë të telekomit duhet të rishikojnë rrjetet e tyre për të reduktuar përdorimin shtesë të energjisë dhe për të modernizuar pajisjet e tyre duke përdorur dizajne radio më efikase, thanë katër drejtuesit e telekomit.

Për të kursyer energjinë, kompanitë e telekomit po përdorin softuer për të optimizuar rrjedhën e trafikut dhe për t'i bërë kullat "të flenë" kur nuk janë në përdorim.

Operatorët e telekomit po punojnë gjithashtu me qeveritë për të kontrolluar nëse ekzistojnë plane për të ruajtur shërbimet kritike.

Në Gjermani, Deutsche Telekom ka 33,000 faqe radio celulare (kulla) dhe sistemet e tij celulare të energjisë emergjente mund të mbështesin vetëm një numër të vogël të tyre në të njëjtën kohë, tha një zëdhënës i kompanisë.

Deutsche Telekom do të përdorë sisteme të lëvizshme të energjisë emergjente të cilat kryesisht mbështeten në naftë në rast të ndërprerjeve të zgjatura të energjisë.

Franca ka rreth 62,000 kulla të lëvizshme dhe industria nuk do të jetë në gjendje të pajisë të gjitha antenat me bateri të reja, tha presidentja e FFT-së Liza Bellulo.

Të mësuar me furnizim të pandërprerë me energji elektrike për dekada të tëra, vendet europiane zakonisht nuk kanë pasur probleme dhe nuk kanë menduar ndonjëherë për probleme të tilla.

"Ne jemi pak të llastuar ndoshta në pjesë të mëdha të Europës ku energjia është mjaft e qëndrueshme dhe e mirë", tha një zëdhënës i telekomit. Investimet në zonën e ruajtjes së energjisë kanë qenë ndoshta të pamjaftueshme.


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë