Shendet

Ekspertët: Pse futbolli amerikan apo regbi janë sporte ‘abuzimi me fëmijët’

A është e drejtë që fëmijët dhe adoleshentët të ushtrohen në sporte që përfshijnë përplasje të dhunshme fizike, duke përfshirë goditje të forta në kokë? Kjo ishte pyetja drejtuar katër akademikëve të cilët kohët e fundit botuan një artikull në revistën Sport, Etikë dhe Filozofi duke ngritur problemin e rreziqeve të dëmtimeve traumatike të trurit, për shkak të goditjeve të përsëritura të pësuar nga atletët në sportet me ndikim për disa kohë dhe për këtë arsye nuk mund të injorohet.

Çfarë është encefalopatia kronike traumatike (CTE)

Referenca është te encefalopatia kronike traumatike (CTE), një sindromë e shkaktuar nga një sërë tronditjesh: goditjet tundin trurin që godet në kafkë dhe indet dëmtohen. Sëmundja mund të çojë në një deficit të vëmendjes, çorientim, humbje të kujtesës, depresion, vështirësi në të folur, ndryshim të personalitetit i cili bëhet agresiv me reduktimin e performancës njohëse, edhe vite pas ngjarjeve që mund të çojnë në sëmundjen e Alzheimerit dhe çmenduri. Ky është një rrezik serioz i lidhur me sportet me ndikim të lartë si boksi, futbolli amerikan dhe regbi.

Sporti dhe etika: pyetjet

Autorët e artikullit, të cilët kanë shqyrtuar vitet e literaturës shkencore mbi këtë temë, kanë vënë në dyshim nëse është e pranueshme nga pikëpamja etike që fëmijët të inkurajohen të praktikojnë këto sporte kur dihen rreziqet dhe pasojat e mundshme. Eric Anderson, psikolog që merret me sportin dhe seksualitetin në Universitetin e Ëinchester në Londër, Gury Turner, i cili në të njëjtin Universitet merret me lëndimet traumatike të trurit në botën e sportit, Keith Parry, kreu i departamentit të sporteve në Universitetin Bournemouth i cili gjithashtu punon për të përhapur ndërgjegjësimin rreth "tronditjes" dhe Jack Hardëicke, profesor i sociologjisë sportive në Universitetin e Nottingham Trent janë shprehur se disa organe qeverisëse dhe sportive vazhdojnë të vënë në pikëpyetje marrëdhënien midis sporteve me ndikim dhe CTE, pavarësisht nga pasojat që kanë qenë të njohura prej dekadash. Dhe ata që paguajnë kostot janë mbi të gjitha të rinjtë dhe familjet e tyre, të cilët janë të informuar keq ose që priren të anashkalojnë rrezikun sepse janë të qetësuar nga klubet sportive. Megjithatë, vëmendja për problemin e ngritur nga media vitet e fundit po fillon të fitojë terren.

Padi nga lojtarë profesionistë

Rritja e ndërgjegjësimit është edhe për shkak të padive të shumta kundër organeve sportive në lidhje me lëndimet traumatike të trurit. Ish-lojtarët profesionistë dhe amatorë të sporteve si futbolli amerikan dhe regbi thonë se organet drejtuese të klubeve nuk arritën të parandalonin incidentet që rezultuan në tronditje gjatë karrierës së tyre të lojës, duke çuar psh në një padi kolektive në Australi që përfshinte 60 atletë. NFL Amerikane (Liga Kombëtare e Futbollit) ka paguar pothuajse një milion paund për ish-lojtarët që pësuan pasojat e traumës së trurit të shkaktuar nga sporti. Edhe lojtarët profesionistë të regbisë po ndjekin padi për dëmtimet e trurit që kanë pësuar.

CTE gjithashtu prek lojtarët e rinj dhe amatorë

Encefalopatia kronike traumatike nuk është problem vetëm për lojtarët elitë. Studimi më i madh i kryer ndonjëherë mbi trurin e dhuruar nga atletët e rinj (sëmundja mund të diagnostikohet me siguri vetëm pas vdekjes) ka treguar se shenjat e para të encefalopatisë traumatike kronike (CTE) janë të pranishme tek atletët që luajnë futboll amerikan, hokej në akull edhe në nivel amator, edhe në moshë të re, nën 30 vjeç (60 raste nga 152). Personi më i ri i diagnostikuar me CTE ishte një futbollist amerikan 17-vjeçar, i cili vdiq për shkaqe të tjera.

Vetëm siguri nga literatura shkencore

Për çdo vit shtesë të luajtur në sporte me ndikim të lartë, ka një rritje të rrezikut të CTE, i cili në futbollin amerikan arrin deri në 30%. Dhe çdo 2.6 vjet lojëra rreziku dyfishohet sipas një studimi nga Qendra CTE në Universitetin e Bostonit. Një studim tjetër nga i njëjti universitet amerikan zbuloi se gati 92% e 376 ish-lojtarëve të NFL të studiuar ishin diagnostikuar me CTE. Një punë tjetër në qershor 2022 ekzaminoi 631 trurin e ish-lojtarëve të NFL dhe zbuloi se 451 (71%) kishin CTE. "Rreziqet e sportit me ndikim të lartë nuk janë të diskutueshme - shkruajnë autorët e artikullit - por tani ka prova të shumta akademike që tregojnë në këtë drejtim dhe profesionistët mjekësorë bien dakord për faktin se trauma e trurit e shkaktuar nga sporti çon në një sëmundje degjenerative të trurit, edhe vite pasi ke luajtur futboll”.

"Abuzim fëmije"

Pas gjithë këtyre premisave, autorët arrijnë në përfundimin se "lejimi i të miturve nën 18 vjeç për të marrë pjesë në sporte me ndikim të lartë duhet të shihet si një lloj abuzimi me fëmijët, në të vërtetë "abuzimi i trurit të fëmijëve" dhe këto sporte duhet të ndalohen ligjërisht". “Ne nuk po kërkojmë që versionet e të rriturve të sporteve me ndikim të ndalohen - ata vazhdojnë në një artikull tjetër të shkruar prej tyre në The Conversation - dhe argumentet tona nuk përfshijnë sporte ose aktivitete në të cilat një traumë e trurit mund të ndodhë aksidentalisht, siç është basketbolli. Por në sportet ku ndikimi është një pjesë e strukturuar e lojës si boksi, futbolli amerikan apo regbi, përplasjet nuk janë aksidente, por janë një pjesë e brendshme e sportit”. Eric Anderson në The Standard shtoi: “Perceptimi kulturor është se goditja e një fëmije jashtë sportit është abuzim, por goditja e një fëmije në sport është disi e pranueshme nga shoqëria. Ne po përpiqemi të ndryshojmë situatën. Pavarësisht nga konteksti social, truri është i dëmtuar në të dyja"

Përfitimet shëndetësore nuk lindin nga ndikimet

Disa organe sportive mbrojnë sportet me ndikim të lartë duke argumentuar se sporti dhe aktiviteti fizik janë të rëndësishëm për shëndetin e përgjithshëm. Sportet ekipore mund të reduktojnë izolimin dhe të ndihmojnë lojtarët të zhvillojnë një sërë aftësish sociale. "Por këto përfitime mund të merren edhe nga versionet pa ndikim të të njëjtit sport, si regbi me prekje, i cili mund të ndihmojë në mësimin e disiplinës dhe punës në grup pa dëmtime që vijnë nga trauma e trurit", sugjerojnë akademikët, të cilët nënvizojnë se nuk ka përfitime për shëndetin tuaj në trajtimin e një sulmi dhe nuk ka përfitime shëndetësore nga goditja në kokë. Përfitimet shëndetësore të regbit ose boksit me ndikim arrihen përmes lëvizjes së përgjithshme të trupit. "Nuk ka asnjë hulumtim që tregon se djemtë duhet të durojnë lëndime traumatike të trurit që të rriten për t'u bërë burra të përgjegjshëm."

Ragbi pa kontakt

Ragbi me prekje është varianti i regbit pa kontakt në të cilin prekja zëvendësohet me një prekje të thjeshtë nga kundërshtari. Ka tendencë të lëvizë më shpejt se versioni i plotë i kontaktit të sportit dhe për këtë arsye do të ishte edhe më i mirë për shëndetin kardiovaskular. Hulumtimet kanë treguar se incidentet e kontaktit gjatë regbit të fëmijëve janë shkaku i 87% të lëndimeve të njohura në shkollat ​​britanike.

Trajtimi, në veçanti, përbën 52% të të gjitha lëndimeve, me tronditjen që është lloji më i zakonshëm i dëmtimit. “Të lejosh fëmijët të marrin pjesë në sporte me ndikim duke qenë të vetëdijshëm për dëmin që mund të shkaktojnë është, siç tregon hulumtimi ynë, një dështim për t'i mbajtur fëmijët të sigurt”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë